20 decembrie 1991

 

Mă puteam oare rătăci mai deplin? Aproape de isterie. Multiplicitatea pornirilor şi atitudinilor coprezente dar antagonice. Din nou īn capcana cu care se sfīrşeşte orice īncercare de luciditate. Vajnicul luptător pentru Cauză  surprins de o pală devastatoare de indiferenţă. Tentativa aceasta  de a găsi o altă alternativă, diferită de cea a arbitrarităţii anihilatoare de sens şi acea a credinţei vibrate afectiv, credule. Alerg după o himeră căutīnd o semicredinţă, adică o opţiune naturală, reală,  sigură, īn armonie cu eul, dar nesacrală, nesigură, necertă, nedumnezeită, fără acea anchilozare ce-l presupune pe „cred”…. Poate nu e uman. Poate nu are sens. Poate e o absurditate găunoasă. Poate că omul nu poate apăra cinstit decīt cauze īn care crede, din motivaţii ce-l conving  şi nu pentru că-n respectiva direcţie intuieşte un maxim de disponibilitate, o preferinţă naturală sau asumată. Orgoliul de a respecta codul īn deplină libertate de opţiune. Iritarea pe care mi-o produc remarcile celorlalţi despre datorie, sau chiar despre consecvenţă. Sīnt un revoltat iremediabil. Īn fond oamenii nu se īntreabă, se echilibrează printr-un răspuns ce stinge īntrebarea (religie, etc.) sau se lasă surpaţi nemărginit de īntrebare, de curiozitatea de a şti şi apoi de deznădejdea de a nu şti. Eu aici am rămas. Voi crăpa īn revoltă. Plasarea mea īn fruntea „mişcării” pentru īnnoire din judeţul Neamţ e o farsă de dimensiuni supragroteşti. Şi o dovadă a cīt de redus de fapt e evantaiul alternativelor. Un aventurier, purtat de propriul discurs şi demers de semnificare, simulīnd aproape participarea la viaţa cetăţii, căutīndu-şi emoţiile şi opţiunile din mers, călăuzit de inerţia căutării, sincer doar īn vitalitatea şi fărădeminciuna demersului său.

Ce să fac acum? E un ceas jalon şi ştiu asta. Mīine urmează să adopt o ultimă poză (mă rog, poate peste o lună, dar o amīnare nu schimbă problema). Să fiu total sincer? Indiferent de consecinţele distructive? Īn numele cărei presupuse superiorităţi valorice a sincerităţii? Dar tandreţea? Am de-a face cu cīţiva disperaţi ce s-au pomenit fiecare īmbrăcaţi īn costume agasante ce se chinuie să salveze măcar aparenţele. Vor să nu declarăm „lupta” īnchisă. Care luptă? Că de fapt nu am făcut absolut nimic.

Din vina cui?

- a puterii oculte, cu pīrghiile ei;

- a reacţiei depreciate a opoziţiei;

- a lipsei vădite de capacităţi de echipă a celor implicaţi;

- a lipsei de implicare a celor vizaţi.

Locuri comune. Pentru mine, tulburător e motivul propriei mele atitudini. Cei dinafară īmi fac mai mult sau mai puţin voalat , reproşuri (inconsecvenţă, renunţare, etc.).Sīnt, īn general, nedrepte, abuzive, prosteşti. Īn schimb, adevărata racilă e prea subtilă pentru a o putea sesiza altcineva decīt mine.

E vorba de veşnica jumătate de măsură pe care mi-a produs-o lipsa de credinţă, de tremurul uşor (poate exterior imperceptibil) pe care īl produce libertatea de a nu lua o poziţii clară, de a nu opta net pentru o cale de destin, de tributul plătit luxului de a percepe continuu plurivalenţa opţiunilor şi adevărului. E vorba de frica de a intra īntr-un rol pīnă la captivitate, de a culisa pe un şanţ existenţial bine precizat, definit, perceput ca un prizonierat. Dar, pentru a nu fi maliţios, nedrept, trebuie să consemnez depăşirea epocii īn care această vibratilitate era un viciu căutat, o senzualizare a vagului şi a libertăţii. De fapt, de un timp lung, aş accepta un şanţ care m-ar convinge, aş fi chiar fericit de a rămīne prizonierul marelui echilibru, dacă el ar fi adevărat.

Nu vreau să caut, sau să cred , VREAU SĂ ŞTIU! De aceea, atīt liniştea popasurilor, cīt şi beţia drumului , īmi sunt suspecte, īmi stīrnesc suspiciunea. Am admis chiar şi faptul dur, de a nu putea şti totul (vezi adolescenţa ), dar nu mă pot dezbăra de setea DE A ŞTI MAI MULT.

Din păcate, după aceşti doi ani de automarginalizare īn spaţiul vieţii socio-politice, cred şi mai puţin că īn această direcţie s-ar afla adevăruri de genul celor de care mi-e sete. Am fost din nou destul de corect (sau prudent) tatonīnd si-n această direcţie (vezi şi evaziunile din anii trecuţi īn universul iubirii, colegialităţii, profesionalismului, naturalismului, etc.) dar iată că aici mă simt cel mai departe de roşu. Să fi pierdut timpul cu totul inutil?

Argumente contra:

- Evadarea din blocajul grijii că predispoziţia mea spre filozofie e o vopsire estetică a fugii de responsabilitate, a laşităţii mele. Am cīştigat starea de a putea gīndi obiectiv la bine şi rău, egoism şi participare, etc. – fără frica de autoamăgire, mīngīietoare pentru orgoliu.

- Noi stări, senzaţii, revelaţii, nedumeriri, ipoteze.

Rătăcire prin ardere pīnă la mistuirea combustibilului afectiv.

Toate acestea (privind vidarea mea) sunt adevărate şi par a sugera că a continua să mai fac gesticulaţii publice combative e o exchibiţie ruşinoasă, o minciună.

Nu e totuşi aşa. Dacă binele īmi e tot mai greu definit, ura viscerală faţă de Rău şi instinctul īntīlnirii cu el are o rezistenţă incredibilă (?), īngrijorătoare (?), sugestivă (?).

Aseară la TV apare Iliescu distribuind „diplome de erou martir” urmaşilor celor căzuţi īn decembrie. Se perindă la o coadă lungă, mame, surori, fiice, etc. strīngīndu-i mīna celui ce şi-a bătut joc de sensul jertfei lor, ce i-a ucis pentru a doua oară. Perplexitate. Nici-una nu-l huleşte. Scena pare ireală. Buimăcirea īmi ia locul revoltei, umilinţei, disperării. Nu mai īnţeleg nimic. Sunt pierdut ca un copil. Reperele, īmprăştiate ca arşicele, zac peste tot.

Ceilalţi, colegii mei, oameni mai simpli īn general, au soluţii mi suportabile. Dezamăgire. Renunţare. Ambiţionare. O credinţă rigidă se frīnge sau supravieţuieşte. Dar ceea ce la mine īi ţine locul, pīnza aceea de semiopţiuni, deschisă, căutīndă, fragilă, plutitoare, liberă īn mare măsură….Eu nu sunt un solid,  să rezist pīnă pocnesc sau mă rod. Eu sunt un abur , formă de-abia distinctă, tatonantă, o barcă deschisă vīnturilor, căutīnd un traseu. Pentru mine, această destrăbălare de excitaţii contradictorii e o fatală condamnare la plutire liberă. Mă apropii de incapacitatea de a mai văsli. Cum s㠖mi mai impun disciplina vīslirii cīnd, īn subconştient, cīştigă teren impresia că nu există ţărm? Să mă las liniştit pe spate. Să īncep să privesc. Spectacolul unei lumi imposibil de străbătut īntru ceva, cu nimic, poate, mai delicios.

Atīta doar că trebuie pus punctul. De atīţia ani o nehotărīre istovitoare. Acel veşnic „ dar dacă acum, după īncă 10 vīsle, īncep să īntrezăresc un uscat?”. Bun, să zicem că predecesorii īţi oferă suficiente argumente pentru scepticism (deşi aici e vorba de un lucru ce nu poate fi analizat decīt dinăuntru). Dar iată că nu e vorba numai de asta. Iată că opţiunea resemnată nu prea poate fi tradusă īn viaţă. Se pare că tentativa de a rămīne īn jos, jumătate īn glumă şi relaxare ( cine ştie poate că totuşi, din vre-o īntīmplare, pe vre-o galerie pe care o străbat cu detaşare…) , nu e programată pentru fiinţa umană. Nu e posibilă. Robia pare a vieţui cu convingere veşnic către, chiar dacă ţelul se schimbă, chiar dacă luciditatea alertează. Numai către e plăcut, e suportabil.

Ce dracu fac pentru a continua sub semnul lui către , ar fi trebuit să am cīteva „īnţelegeri” mai puţin. E plăcut cīnd crezi. Nu vreau să cred pentru că e plăcut. Vreau să cred cu adevărat şi să cīştig şi plăcerea ce derivă de aici. Altfel, percepīndu-mi credinţa ca o pīrghie a plăcerii, captiv al unui cerc vicios, nu mai e plăcut să cred!!

Poate, dacă am fi fost mai mulţi?! Dacă am avea şi mai multă experienţă. Dacă am putea profita de o istorie a opţiunii eliberate de credinţă şi alimentată numai de speranţă. Sau chiar, şi mai puţin decīt probabilitatea, justificată numai de posibilitatea de a exista totuşi o justificare, un ţărm, un motiv pentru o anume călătorie pe ape, pentru o anume atitudine a navigatorului.

Eu oricum m-am călăuzit īn ultimul timp nu de credinţa īn ceea ce fac, ci de existenţa unei şanse ca ceea ce fac să fie BINE, preferabil. De cīţiva ani mă supun la rigorile unor comportări ce par celor din afară derivate dintr-o convingere sacră (indiscutabilă) cīnd, de fapt, sunt o formă de apărare contra eventualităţii că ţărmul ar exista, iar eu, trădīnd căile pe care simt că trebuie căutat (adevăr, corectitudine, solidaritate, efort) – īl voi rata.

Sunt tare obosit īnsă…. Şi tot mai puţin īncrezător īn existenţa celei mai mici şanse de ierarhie intrinsecă a atitudinilor umane. Ar fi mai bine poate, să cedez. Unele angrenaje se prăbuşesc complet cīnd īndepărtezi o pīrghie care le menţine īn menghina īncordării. Nu ar fi exclus să păţesc la fel. Par destinat tensiunii CĂTRE.

Dacă continui, īnnebunesc. Şi de altfel, sunt tot mai puţin credibil mie īnsumi.

Dacă opresc, probabil, mă opresc. Merită īnsă să īncerc….

Celorlalţi le voi spune mīine adevărul. Că nu mai cred, eu, īn rostul operativ al continuării „luptei” (?...!) Că mi s-a făcut lehamite şi de rostul simbolic (curativ psihologic). Că nu pot accepta ca „cauza” să mă schilodească, restrīngīndu-mă la o problematică care nu e curiozitatea mea fundamentală. Că nu mă mai consider dator nimănui. Că respect şi iubesc libertatea fiecăruia de a-şi decide destinul. Că pe EI īi urăsc cu aceiaşi bizară consecvenţă, pentru demonstraţia la care ne-au silit să luăm parte – că aceasta e singura mea certitudine.

Pentru ca lucrarea pe care o scriu să aibă o valoare demonstrativă trebuie să analizez cīt din seria „incredibilelor” mele insuccese se datorează degradării societăţii şi cīt insuficientei mele polarizări interne. Avīnd īn vedere nereuşitele similare ale unor alţi cavaleri (poate mai autentic motivaţi) cīt şi aspectul convingător spre exterior al tribulaţiilor mele, tind să cred că adevăratul motiv al stingerilor este oceanul anulator al degradării romāneşti şi deci , că experienţa mea este interesantă.