25 febr 1992

 

[]

Satisfacţia unei anume „verticalităţi „ sau „revolte” care m-a echilibrat īn adolescenţă, a dispărut ca orice entitate strict termică. Orgoliile şi vanităţile, chiar şi subtil emancipate către refuz, m-au lăsat şi ele.

Singur īn imponderabilitate.

Complet absurd.

Scriind texte ca cel de mai īnainte. Concepīnd progrese a unor subsisteme dintr-un sistem vidat de posibilitatea de progres.

Incoerent pīnă la demenţă.

Şi , mai ales, tare obosit!

Pur şi simplu nu mai reuşesc să mă conving pe mine īnsumi. Pe ceilalţi ar fi probabil mai uşor. Dar de ce?

 

Se apropie plecarea. Mă cuprinde tot mai tare deznădejdea inutilităţii. Nu se evadează pe afară dintr-o capcană interioară! Ideea că plecīnd ar putea surveni o surpriză salutară (deşi neabsurdă) e anemică. Īn schimb pare tot mai clar că voi fi condamnat să-mi continui „parantezele” de la mine īnsumi. Īn loc de meditaţie şi senzualitate, va trebui să mă dedau la competitivitate laborioasă, exact acum, cīnd rădăcinile ei īmi sunt definitiv extirpate.

Să fac rost de…. Să mă caţăr… Să aranjez….. etc. etc. Mă īntunec de silă şi lehamite.

Şi totuşi, nu mi-ar fi trebuit decīt nişte bani şi un pic de linişte. Dispus să gust lumea, să  observ, să particip şi la jocurile ei. Dar nu să mi-o asum. Să o atac. Să o īncalec. Să o schimb. Să o (mă) hăituiesc!

Voi mai reuşi oare să mă mai prefac īncă o dată?

Nu prea cred. Ultima dezolare pare definitiv paralizantă.

Aş vrea doar o slujbă fixă, stabilă, rezonabilă (exemplu  profesor de matematică de liceu, programator), din care să pot trăi decent, īmpăcat (deci util celorlalţi). Cu un timp cīt mai mare cīştigat pentru dreptul de a simţi, de a cugeta. Atīt! Şi totuşi, probabil nu-mi va fi dat!

Poate că aici rămas, s-ar fi putut mai uşor… Simt totuşi că nu pot accepta umilinţa aceasta, că nu pot renunţa la cheful acestui REFUZ, că vreau să-mi strig REVOLTA, plecīnd. Dar toate acestea denotă remanenţa unei dedublări asupra punerii a două euri:

- unul ridicat (coborīt ) la starea inutilităţii percepute;

- unul cochetīnd cu poze īncărcate cu anumite valori (valenţe).

 

Perfect conştient că această coprezenţă e ridicolă, că ea distruge credibilitatea fiecăruia dintre cei doi Eu, că slăbiciunea  de a nu putea renunţa la unul din cele două obiceiuri de a fi, mă cufundă īn nefericire, ascuţind nimicnicia dincolo de firescul ei.

Incapabil s㠄decid” (adică să trăiesc), ridicol de tragic şi tragic de ridicol, īmi consum porţia de turpitudine. Gesturi ca cel de pe 23 (cu buletinul de vot pe care am denunţat nulitatea alegerilor), īmi denotă deruta.

Şi toate astea pentru că

NU ŞTIU NICI MĂCAR DACĂ NU ŞTIU

Şi mă īnvīrt turbat īn acest vīrtej ce-mi ţine loc de cunoaştere, privind cu dispreţ, disperare, invidie, neīncredere şi mirare pe cei care au īngheţat comod īn acel

ŞTIU CĂ ŞTIU.

   []