8 noiembrie 1991

 

Toată lumea pare fericită pentru măsura de „unificare a cursului”. Mie (care se pare că voi rămīne ultimul care să īnţeleagă ceva din mecanismele financiare), acest lucru īmi apare ca o catastrofă.

Īn rezumat, problema pe care nu o īnţeleg e următoarea:

Să presupunem că īn SUA , un kg de grīu se cumpără cu un dolar. Nu e cel mai normal ca ţăranul romān să-i vīndă americanului kilogramul produs de el la un acelaşi preţ? Nu am pretenţia de a se ţine cont de deosebirile de eficienţă economică, care īl fac, să zicem, pe romān să obţină kilogramul său de grīu cu eforturi mai mari. Mă refer pur şi simplu la valoarea identică de īntrebuinţare a celor două produse.

Faţă de acest prim tip de troc, poate dureros, dar echitabil, se introduce acum următoarea posibilitate: americanul dă un dolar, i se livrează 200 d elei cu care, la preţul intern cumpără 10 kg de grīu!

1.Cum de se poate ajunge la aşa ceva?

2. De ce?

3. Unde se va ajunge astfel?

 

Ar părea elementar că la stabilirea cursului de schimb pe care īl acceptă statul romān, să ţină cont, după o anumită statistică, de raportul preţurilor la anumite produse, luate ca etalon:

                            Preţ in SUA             Preţ īn Romānia

              P1          a1 dolari                   b1 lei

              P2          a2 dolari                   b2 lei

              …………………………………………………

De unde i (indicele de schimb = b1/a1+b2/a2+….bn/an) / n sau

I= (k1*b1/a1+k2*b2/a2+……kn*bn/an) / (k1+…+kn)

 

Dacă se consideră ponderea unor produse mai importantă.

O astfel de procedură este dificilă şi sīnt greu de stabilit criteriile. Astfel, nu e clar dacă indicii b1/a1, b2/a2,….sīnt puternic diferiţi, care din ei sīnt mai expresivi, īn ce măsură nu e vorba de o cotare interioară eronată şi de care produse trebuie să se ţină cont. Deşi e o problemă dificilă, cu anumite erori asumate, metoda aceasta e singura care poate duce la un rezultat echitabil (suportabil).

S-a procedat astfel la noi? Nici pomeneală. Faptul rezultă din declaraţiile lor dar şi din rezultatele la care au ajuns…. Astfel, după socoteala lor, eu, cu 10.000 lei pe lună sīnt un inginer de 50 de dolari lunar!! Sau, vīnzīndu-mi , să zicem ca exemplu, apartamentul (600000 lei), maşina (300000 lei), mobile (150000 lei) şi pămīntul (650000 lei), obţin 1700000, adică, circa 8000 de dolari. Un străin poate deci cumpăra de aici un apartament, o maşină, cīteva ha de pămīnt, mobile… cu trei salarii.

Cum s-a putut atinge un nivel atīt de jos? Adoptīndu-se un cu totul alt principiu de stabilire a indicelui de transformare, acela speculative al “bursei”. Străinul cere 200 de lei pe dolar. Statul, constrīns, paralizat de dezastrul economic, oferă…. Nu există nici-o justificare economică. Ca atunci cīnd silit de nevoie, obţii de la cămătar cīţiva bani pentru un inel de aur. Acest fenomen relevă adevărata esenţă a mecanismelor financiare interstatale: cel puternic īi impune celui slab condiţiile sale. Cel şantajabil e silit să accepte “jocul liber al pieţii”, ceea ce desigur īl īnfundă şi mai puternic. Procesul e de tip avalanşă. O dată deschisă supapa “relaţiilor comerciale”, victima se surpă pīnă la faliment. Cum altfel decīt faliment se poate obţine din procesul īn care faci posibil㠓cumpărarea” avuţiei tale naţionale, la un preţ mult mai jos ca cel normal, numai pentru a face rost de nişte dolari cu care să menţii īn funcţiune ce-ţi mai rămīne din şandrama.

Comuniştii au “construit” o economie infestată, eronată, profund dependentă de fluxul din exterior (materii prime, tehnologii), īntr-un cuvīnt – şantajabilă. Ei au menţinut acest sistem īntr-un punct de echilibru instabil prin procedeul forţat al īmprizonierării populaţiei. Īn condiţii de lagăr a fost posibilă tăierea tainului populaţiei şi livrarea lui la export ( tot extreme de ieftin!), ca marfă de schimb necesară menţinerii īn funcţiune a imensului lor pseudosistem economic. Ei ne-au lăsat cadou sistemul economic fantezist tarat īn esenţa lui, destinat iremediabil alunecării īn vīrtejul īnrobirii oneroase de către “partenerii” puternici.Cīnd pīrghia terorii s-a frīnt, societatea a părăsit echilibrul de lagăr şi s-a angrenat neputincioasă către cel de faliment…

O astfel de evoluţie pune problema mai generală a modului  cum se stabilesc astăzi balanţele de schimburi şi preţuri. Principiul “liberal” al bursei pare natural. El ascunde īnsă o extreme de dură luptă pentru existenţă, un adevărat război generalizat (economic) īn care forţa ( capacitatea de a impune condiţiile) e adevăratul argument. Poate că aşa e să fie, dar cīt de scīrboasă e atunci teoria ipocrită a “civilizaţiei”, “umanismului”, etc.

 Cu atīt mai cinice  ne apar discursurile despre “ajutarea” Europei de Est īntr-un moment īn care e fapt, cei care le ţin, sīnt pe cale de a se īnfrupta copios de sublicitarea care rezultă din falimentul estului! Dacă ar dori să ne ajute, ar fi suficient să ofere condiţii corecte de schimb. Să recunoască, de exemplu, din analiza comparată a preţurilor la principalele produse, că dolarul e 60 de lei (de exemplu) şi nu să pretindă 200 , īn numele incapacităţii celuilalt de a-şi apăra valorile.

Cred că, după scoaterea la sublicitaţie a avuţiei naţionale, unii afacerişti vestici, vor da lovituri extrem de grave, punīnd practic mīna pe tot.

De ce acest lucru nu deranjează actuala conducere?

1. Poate, pentru că nu mai există soluţii – falimentul e definitiv.

2. Poate, pentru că o anumită autarhie protecţionistă, deşi posibilă, e respinsă din principiu – ca o idee depăşită. La asta concură şi propaganda (moda) creată de teoria răspīndită la ora actuală, a obligativităţii „deschiderii” către trocul mondial, corelată cu aceea a dezvoltării industriale proprii. Oricīt pare de anacronică ideea unei anumite izolări (distanţări) de sistemul economic mondial, ea ar fi trebuit ( dacă nu am fi īn era concluziilor preconcepute) avută īn vedere şi analizată minuţios. Pentru că totuşi, ceva nu e īn regulă. Ţara asta, acum cīteva sute de ani, īşi hrănea şi īmbrăca oamenii şi acum nu o mai face! Dacă totuşi (vezi Galeano) īntre bunăstarea unora şi interminabila paupertate a altora (la fel de bogaţi natural) există un raport de cauzalitate?. Cīnd schimbul e făcut īn mare pierdere, creşterea volumului lui ar trebui să dea de gīndit.

Jocul „relaţiilor economice” pare acesta: cel mare īl mulge pe cel mic. Să fie inexorabil? Să nu fie oare posibil ca , cel mic să nu mai joace acest joc dezavantajos, găsind un mod mai acceptabil de  a trăi?

Sigur īnsă este următorul motiv al neruşinării celor ce decid: chiar dacă ţara (adică suma oamenilor ei azi şi mīine), pierde per global, anumiţi indivizi pot ieşi cu mari cīştiguri din trocul injust cu exteriorul. Pot ieşi chiar foarte bine dacă se plasează īn poziţiile cheie īnaintea demarării procesului de „rezolvare a falimentului” (privatizare, etc.). Īntotdeauna la foamete cīţiva prosperă…

Cine va decide preţul īn tratativele cu „partenerul străin”? Cine va putea īncropi rapid un fond de start pentru a se lansa īn afaceri? EI, tocmai EI…!

„Pentru noi doi, mai e suficient peşte īn iaz”, īi spunea un director şefului său de la Direcţia agricolă atunci cīnd acesta se arăta īngrijorat de producţie… E o frază sintetică. Esenţială.

Romānia, īn comă, va fi secătuită. Ei īnsă, vor putea chiar prospera!

Comuniştii īntreţineau, īn forţă, īn care 100 de oameni mīncau cīte o jumătate de pīine. Acum 10 din ei vor mīnca chiar cīte două, alte 20 vor fi mīncate de „partenerii externi”, iar pentru ceilalţi 90 de pioni, 10 pīini se vor dovedi suficiente.

Oare?

Sau se va declanşa o explozie cu imprevizibile urmări:

-reinstaurarea sistemului (intrarea deţinuţilor īn marea puşcărie pentru a-şi putea lua tainul);

- pedepsirea cumplită a celor care ne-au adus aici.