„Părinţi discreţi”

 

 

Avīnd īn vedere modul īn care se comport㠄publicul” politicii romāneşti, īn faţa confruntării dintre comunism şi anticomunism, se poate conchide şi faptul că foarte puţine dintre „realizările” teroriste ale fostului regim, au ajuns la cunoştinţa noilor generaţii.

Se pare că o pudică discreţie īmpiedică părinţii să īncarce lista „ īnvăţăturilor pentru fiii lor”, cu adevărurile mai urīt mirositoare şi greu digerabile pe care au fost siliţi să-şi clădească viaţa.

O atare reţinere e omenească, dar nu putem să ascundem efectul ei nociv de anihilare a suflului de schimbare pe care l-ar genera cunoaşterea adevărului.

Cīteodată visez la o minune care ar face ca gurile să se descleşteze şi care să te facă, tovarăşe tată, să-i povesteşti fiului tău…..

Cum au dispărut īntr-o noapte popa şi īnvăţătorul din sat şi ţi s-a propus ţie să-ţi ridici spinarea īncovoiată la sapă, ca să īncepi a preda carte copiilor eliberatei clase ţărăneşti. Cīt de greu ţi-a fost să ascunzi la īnceput că īnvăţai alfabetul īmpreună cu elevii tăi cărora īnsă, puteai să le explici, īn cuvinte simple, cīt de periculos duşman era fostul lor īnvăţător.

Cum ai obţinut tu postul de şef de cadre la īntreprinderea X  pentru că, ceilalţi candidaţi aveau studii, ceea ce dovedea c㠄au exploatat”.

Cum ţi-ai īnfierat propriul tată, pentru că fusese ţăran īnstărit şi ca să scapi de īngrozitoarea condiţie de fiu de chiabur, te-ai pus cu abnegaţie  īn slujba noului regim.

Cum ţi-ai reclamat fostul prieten din copilărie pentru că la un pahar de vin a ponegrit cuceririle poporului şi cum, după arestarea lui, ai īnceput să urci ca un cadru de nădejde  īn ierarhe.

Cum ai dus noaptea grupul de ţărani ce refuzau să predea pămīntul cooperativei, i-ai pus īn pădure să-şi sape groapa, i-ai speriat şi ai reuşit să le īnfrīngi astfel īncăpăţīnarea şi cum pentru aceasta ai fost selectat şi trimis să-ţi completezi studiile la fără frecvenţă.

Cum ai īnceput să dai informări despre colegii de muncă şi cīt de mult a avut de cīştigat īntreaga familie de pe urma acestei sarcini neplăcute.

Cum ai obţinut de fapt casa īn care locuiţi cu toţii.

Cum ai cīştigat banii de care fiul are nevoie pentru a-şi „face un rost”.

Pe cīţi ai schingiuit tu īn beciul poliţiei atunci cīnd, prin anii 50, ai pus bazele bunăstării familiei voastre.

Ce preţ au blugii copiilor tăi.

De cīte ori ai zīmbit cald celor care te umileau, pentru ca aceştia să vadă că ai īnţeles, că esti cuminte şi ascultător.

Cum ai fugit, atunci cīnd trebuia să-l aperi pe prietenul tău de acuzaţii nedrepte, dar absolut necesare mersului īnainte al revoluţiei proletare.

Cum ai intrat īn reţeaua de mafie comercială din care īţi extragi atīt de bineveniţii bani suplimentari.

Cīt de activ ai cīntat regimul īn şedinţele de partid īn care se măsura gradul de slugărnicie a soldaţilor regimului.

 

De ce nu-i spui toate astea fiului dumitale, tovarăşe părinte, dacă īntr-adevăr le-ai făcut pentru el?! De ce nu-l eliberezi de minciună şi-l obligi la o complicitate pe care, poate, dacă ar fi īn completă cunoştinţă de cauză, ar refuza-o?

Eliberează-ţi copiii, tovarăşe părinte!