“Personalităţi”

 

Intelectualii romāni sīnt cei mai activi contestatari ai scării de valori stabilite īn condiţiile impuse de regimul comunist.

Iată īnsă că, atunci cīnd este vorba despre ierarhia propriului lui univers, de recunoaşterea apartenenţei la „elit㔠a anumitor personalităţi ce s-au afirmat īn respectivele condiţii, ei se dovedesc mai puţin nonconformişti.

Aş spune chiar că fac dovadă de o anume solidaritate de castă, atunci cīnd īşi manifestă iritarea la eventuala punere īn discuţie a criteriilor şi pīrghiilor prin care a luat naştere actuala geografie a personalităţilor din cultura romānă.

Mai concret, contradicţia fundamentală dintre decenţa care īndeamnă la rezervă (şi o anume autocenzurare a tendinţelor de afirmare publică) şi imoralitatea pe care comuniştii o cereau ca tribut celor ce doreau să-şi facă cunoscute capacităţile creatoare – este escamotată azi.

 De peste doi ani, maeştrii spirituali ce s-au impus pe timpul marii sinistrări culturale, se īnfruptă fără jenă din capitalul pe care l-au cucerit prin compromisul ce le-a permis popularitatea.

Este o acuzaţie prea gravă, ca să nu mă simt obligat ca, pe de o parte, să precizez că nu poate fi aplicată tuturor, şi pe de alta, să aduc cīteva argumente īmpotriva unor fenomene care m-au iritat constant, silindu-mă la acest demers.

Īn primul rīnd, complacerea īn postura de ţintă a ritualului laudativ, īntr-un climat confuz şi viciat, acceptarea cultului personalităţii ce izvora evident dintr-o dereglare bolnăvicioasă a mentalităţii publice.

Īn al doilea rīnd, necondamnarea publică a bazelor actualei ierarhii intelectuale şi nedeclanşarea unui sincer şi general proces de refacere a ei, īn urma unei selecţii deschise tuturor, pe criterii noi.

Şi, īn sfīrşit, mai grav, respingerea „atacului” noilor veniţi, desconsiderarea, descurajarea şi marginalizarea tinerilor ce nu participaseră la ritualul culturii sub comunism dar doreau acum să intre īn scenă.

S-a ajuns astfel, printr-o vinovată complicitate, mascată de o aparentă confruntare publicistico-publicitară, la o continuare a competiţiei īntre vechii „maeştri” , care a condus la concluzii puţin īmbărbătătoare despre actualul potenţial spiritual.

Pentru a reuşi păstrarea statutului de fruntaşă la stat, oligarhia culturală s-a făcut pur şi simplu că nu sesizează posibilitatea existenţei unor valori ce refuzaseră pīnă acum să se exprime şi obligaţia de a le īncuraja acestora afirmarea, īn interesul culturii romāne. Au preferat să se observe īntre ei.

Apărarea poziţiilor cucerite īn nomenclatura culturală, a statutului de personalităţi, explică probabil şi incredibila conivenţă cu puterea, pe care o demonstrează atunci cīnd pretind dreptul de a fi neutri politic. Dreptul la linişte al mediocrităţilor proiectate de o istorie strīmbă īn posturi de vedete.

Din nefericire, publicul, tributar obiceiului microbist de a susţine oameni şi nu de a le urmări ideile, sprijină această Restauraţie culturală.

La noi sunt persoane aplaudate īnainte de a deschide gura, aprobate fără a fi auzite ,  şi-n acelaşi timp oameni care orice ar spune, nu stīrnesc atenţia nimănui.

A cui ar fi datoria să schimbe această situaţie?