Scene penibile īn faţa Prefecturii

 

 

Primirea la Piatra Neamţ a domnului Ion Iliescu nu a fost lipsită de incidente. Masaţi līngă Telefoane, un grup de opozanţi l-a īntīmpinat pe Preşedinte cu huiduieli, cu strigăte de: „Mincinosul!”, „Salamul şi bastonul!”, agitīnd nişte crenvurşti īnfipţi īn crenguţe de trandafir. Grupul nu a avut nici-o pancartă care să-i ateste explicit apartenenţa politică, fiind format, după cīte ne-am putut da seama, de reprezentanţi sau simpatizanţi ai mai multor formaţiuni de opoziţie. La sosirea Preşedintelui, ei s-au manifestat atīt de zgomotos, īncīt au dominat fondul sonor al pieţei.

Atitudinea lor a stărnit reacţia vehementă a simpatizanţilor domnului Ion Iliescu, aflaţi la faţa locului īntr-un număr mult mai mare. După intrarea oaspeţilor şi oficialilor locali īn sediul Prefecturii, afară au continuat altercaţiile, degenerīnd, uneori, pīnă la violenţă, stăpīnite, totuşi, de poliţie. Īntre cele două tabere n-a  fost, de fapt, un dialog īn care să se fi opus argumente. Nu fiindcă au lipsit īncercări īn acest sens – parte din opozanţi căutīnd să-şi motiveze gestul – dar pentru că li s-a răspuns cu insulte şi īnjurături deja cunoscute: „Drogaţilor!”, „Huliganilor!”, „Vīnduţilor!”, „La muncă!”. Īn final, grupul simpatizanţilor a prevalat, strigīnd cu aplomb: -„Iliescu! Iliescu! „ - īntr-o manieră care ne-a făcut să īnţelegem ce puternice ne sunt reflexele condiţionate.

Deşi lipsit de anvergură, incidentul a demonstrat, dacă mai era nevoie, incapacitatea noastră de a dialoga  cu intoleranţa agresivă, exclusivismul[] care rămīne profundă. Nici de o parte, nici din cealalt㠖 nici cu huiduieli, nici cu īnjurături – nu se []tranşa gravele probleme cu care ne confruntăm toţi romānii.

 

(C. LAMATIC,  L. MARTIN) , Ceahlaul, septembrie 1992