„Societatea civilă”

 

Puţine sunt experienţele care au reuşit să-mi stīrnească o mai mare indispoziţie, decīt spectacolul receptării sintagmei  „societate civilă”.

Constatarea magnetismului cu care această sugestie verbală cucereşte auditoriul īnsetat de soluţii democratice, mi-a provocat o serie de revelaţii.

Īn primul rīnd, constat īnduioşătoarea sete de evadare īn care se află īnsetaţii de libertate şi emancipare, care este atīt de mare īncīt īi īmpinge la exaltare, autosugestie şi evaziune.

Atīt de greu de suportat psihologic este urīţenia realităţii politice, īncīt visătorii ce īncearcă să-şi conserve optimismul, să-şi salveze rămăşiţele entuziasmului din decembrie, apelează la mijloace halucinogene.

Īn loc să accepte temperatura lucidităţii şi să se străduie la o maximă eficacitate, mulţi opozanţi se cedează unor exaltări anestezice. După o serie de argumente descurajante, fără nici un motiv aparent, sau vre-o soluţie aparentă, īi vezi totuşi brusc invadaţi de īncredere!

O astfel de predispoziţie la evaziune e demonstrată, nu de punerea īn discuţie a sintagmei „societate civil㔠, ci de entuziasmul nejustificat cu care ea a fost īmbrăţişată. Am văzut oameni atīt de satisfăcuţi de mestecarea acestor cuvinte īncīt nici nu s-au mai īntrebat ce reprezintă ele de fapt īn condiţiile actuale, īn care puterea face – sfidător inoperant㠖 orice iniţiativ㠄civilă”.

Eugen Ionescu polemiza īn interviul publicat de curīnd cu viciul substituirii realităţii cu ideologia. Afirm cu tărie că acesta face ravagii la ora actuală īn mediul intelectualilor noştri cu pretenţii de implicare politică.

Faptul de a te entuziasma īn asemenea hal de sonoritatea atrăgătoare ideologic a unui concept, fără a te simţi obligat la a-l raporta la realitate e o demonstraţie a sterilităţii periculoase a respectivilor „politologi”.

Oamenii din această ţară au nevoie de organizări politice care să dea o coerenţă şi o direcţie progresistă realităţii, răspunzīnd problemelor concrete. Şi nu de un cor de teoreticieni capabili de  a gusta spectacolul estetic al unui eşec!!

Dacă această intervenţie va pare fără obiect, rugaţi pe susţinătorii societăţii civile, ca  soluţie pentru rezolvarea crizei actuale, să vă spună concret la ce se referă? Eu nu am obţinut īncă răspuns. Simbolul e sublim dar obiectul lui lipseşte cu desăvīrşire.