Diversiuni privind vinovatia si lasitatea generala

 

Replica mea la replica dumneavoastra se afla, in mare, in articolul initial. Revin doar pentru a sublinia ca :

 

-  Cred ca acest proces de "culpabilizare generala" pe care il sugerati , este nedrept, eronat si contraproductiv. El convine perfect celor ce incearca sa distribuie vinovatiile ... cit mai democratic. A conceda adevaratilor responsabili acest partaj de culpabilitate inseamna a le justifica principial autoamnistierea. Inseamna deasemenea a le incorona eforturile de compromitere in lant ,  a valida "procedeul Pitesti" aplicat cetatenilor Romaniei timp de 50 de ani.

 

-  Sint de acord ca LASITATEA e un subiect de meditatie, de rusine , de remuscare. Propun insa sa nu il puneti pe aceeasi plan cu CRIMA. Teoriile privind raspunderea victimelor pentru agresiunea la care sint supuse au in general un gust indoielnic, iar daca le transpunem la calvarul românesc, pot degenera in cinism.  Ar fi pacat ca disponibilitatea victimelor neputincioase pentru spirit autocritic (altfel laudabila) sa ofere agresorilor circumstante atenuante, atunci cind de fapt, faptul de a aduce victima in stare de paralizie e o circumstantâ agravanta.

 

-  Nu numai ca Securitatea care ne-a macelarit bunicii e aceeasi care ne-a intimidat parintii si ne-a umilit pe noi , dar ea e inca, aceeasi, adevarata piedica din calea implinirii copiilor nostri. Daca va lipsesc date privind caracterul nemilos al represiunii la care stie sa recurga  atunci cind ii este amenintata pozitia de capusa , priviti intimplarile din Romania  ultimilor ani. (Brasov, Valea Jiului). Dar si mai bine ar fi daca v-ati intreba cine e autorul actelor de intimidare, diversiune si teroare care au stavilit drumul spre o reala democratie, dupa 16 Decembrie 1989...

 

- Credeti ca dupa 20 de ani de demonstratie de forta, prinsi in capcana lagarului acceptat ca legitim pe plan international, bine stabilizat pe plan intern, cu constiinta inutilitatii unei rezistente sinucigase, parintii nostri sint intr-adevar acuzabili de a nu mai fi "iesit la lupta" ?  Eu cred mai curind ca RESEMNAREA lor si a noastra, atunci si acum E UNUL DINTRE PRINCIPALIII CAPI DE ACUZARE ai imaginarului proces al comunismului.  Indraznesc sa afirm ca faptul ca securicomunismul nu a implantat o virozâ ci o sidâ organismului romanesc este dovedit in modul cel mai pregnant de evolutia realitatii politice post-decembriste. Votul românilor e o proba privind gradul la care s-a abuzat de ei!

 

- Nu am auzit niciodata ca cineva sa le reproseze victimelor lagarelor de concentrare faptul de a nu se fi revoltat. Si totusi, teoretic, numarul lor a fost uneori suficent pentru ca, daca s-ar fi razvratit cu totii, sa-si infrunte tortionarii. Se pare insa ca stfel de speculatii nu corespund adevaratei psihologii a unei mase terorizate (sau daca doriti, imblinzite) . Pentru cazul in care considerati "analogia" deplasata as dori sa va reamintesc de trupurile celor impuscati in apele Dunarii, atunci cind incercau SA EVADEZE.

 

- Pe de alta parte, nu cred ca singura forma grava de terorizare este reprimarea violenta. Securitatea a operat dupa 1965 cu metode mai subtile, dar inca DEVASTATOARE. Lista lor ar lua forma de enciclopedie . Dumneavoastra nu ati simtit presiunea deformatoare a amenintarii surde si continui, a fricii de delatiunea omniprezenta, a sedintelor de supunere rituala?  Admiteti ca ne-a  fost frica. Dar de cine ? Si de ce ? Mi se pare ( imi cer scuze daca inteleg gresit) ca sustineti ca ne-a fost frica pe degeaba ... Parerea mea ramine ca FRICA NOASTRA E PROPORTIONALA CU  PRESIUNEA LOR. Si le masoara vinovatia!

 

- Si in sfirsit , faptul ca Securitatea ar fi "dupa chipul si masura noastra" , ca noi am fi responsabili si oglinditi in realitatea ei, imi pun intrebarea la care "noi" va referiti. Eu ma recuz din aceasta categorie. Securitatea nu m-a exprimat niciodata si nu-mi reprosez faptul ca a existat ! Sint convins ca nici dumneavoastra (dincolo de dorinta de a reaminti adevarul universal al datoriei autoanalizei critice) nu va simtiti cuprins de acest "noi".  La cine va referiti de fapt?

 

PS.  Unele replici ma fac sa ma tem de anume neintelegeri. Nu am fost inchis la Pitesti . (postez relatarea domnului Popa). De altfel am 35 de ani. Nu am fost anchetat de securitate. Nici nu am dat semne de opozitie. Dar am trait intre oameni care mi-au vorbit si am avut ocazia sa citesc documente care m-au zguduit. In schimb, DUPA 22 Decembrie 1989, datorita activitatii mele, am avut parte de multa atentie , atit directa cit si printr-un mare numar de "oameni de bine" care au incercat sa determine multimea orasului meu moldovenesc sa -l curete prin linsaj de inadmisibila mea persoana.

 

 Daca azi sint departe de padurile de care depind bolnavicios , e pentru ca nu am putut depasi certitudinea privind monstruozitatea securitatii (batrine,mature sau tinere), nici oroarea  de a ramine in miinile ei, nici eroarea de a astepta schimbarea ei la fata , nici pesimismul privind sansa de a o rasturna intr-un interval rezonabil.

 

O astfel de fuga , AZI, (dupa doi ani de infruntare continua,)  va apare mai mult decit lasa, nu-i asa...?  

 

Ioan Rosca