Ce este fenomenul Pitesti ?

1. Sensul restrins

Expresia "fenomenul Pitesti" apare intr-o carte a lui Virgil Ierunca dedicata relatarii si analizei experimentului de "reeducare" la care puterea comunista a expus detinutii politici . Cartea se bazeaza pe marturiile unor supravietuitori, marturii cuprinse si in alte lucrari similare. Chiar eu, zguduit de relatarea unui fost detinut politic pe care s-a intimplat sa il intilnesc (Nicolai Popa), am publicat o astfel de marturie in acest grup.

Recomand lectura acestei literaturi, care nu poata fi inlocuita cu "rezumate" fara riscul caricaturizarii.  Aici voi semnala doar tema principala, sintetizata in expresia "fenomenul Pitesti" si pe care o consider esentiala pentru intelegerea mecanismelor comunismului si a tensiunilor postcomuniste.

Intre anii 1950- 1952, responsabilii sistemului de lagare in care fusesera incarcerati toti romanii capabili de rezistenta fata de instaurarea comunismului, au pus la punct o operatiune de "reeducare". Inceputul s-a facut in penitenciarul de la Pitesti, in care fusesera masati opozantii studenti ...

 Scenariul era urmatoarul:

 In aceeasi celula erau plasati (ca din intimplare) doua categorii de prizonieri: "reeducatii" si "banditii nereeducati". "Reeducatii" (din motive ce vor transpare imediat) erau infiltrati printre ceilalti, ascunzindu-si ideile, cautind prietenii si destainuiri. Un timp in celula domnea concordia anticomunista.

Apoi, dupa ce se creau suficente legaturi si se dezvaluiau suficente ginduri tainice, BRUSC, se declansa represiunea. La un semnal, reeducatii, scotind bitele de prin ungherele in care le fusesera pregatite, se repezeau asupra nereeducatilor si incepeau sa-i macelareasca.  Efecul de groaza era sporit (de partea victimelor) de perplexitate. Incapabili sa inteleaga cine-i ataca si de ce, sa perceapa sensul a ceea ce se intimpla, dezarmati material si psihic "banditii" se prabuseau sub loviturile date cu o stupefianta ferocitate, de cei ce fusesera pina in acel moment cei mai buni prieteni.

Dupa ce prima rezistenta fizica si morala era astfel depasita prin efect de surpriza, urma "tratamentul" . Timp de zile, saptamini, luni la nevoie, schinjuirea victimelor din celula continua. Nu pot descrie aceste chinuri . Inventivitatea tortionara  a  intrecut orice ..."record". Cel ce refuza "convertirea" era batut necontenit, pus sa-si manince fecalele, ...etc. Multi relateaza ca partea cea mai greu de suportat era sa asiste la schinjuirea colegilor. Batai colective, batai individuale. Fara pauza, fara speranta, fara sfirsit.

Ce li se cerea celor batuti pentru a inceta supliciul: Sa renege tot ce crezusera pina atunci (politica, religia, mama...). Sa se declare onvinsi de superioritatea comunismului si reeducati in spiritul sau. Sa spuna tot ceea ce reusisera sa ascunda la anchetele securitatii si sa denunte pe cei ce eventual scapasera de arest. Sa povesteasca orice element incriminator pe care l-au aflat in discutiile cu prietenii. In sfisit, si esential: SA SE DECLARE DISPONIBILI PENTRU REEDUCAREA ALTOR PRIZONIERI.

In fata acestei adevarate lepadari de sine, oamenii au pus in joc intreaga lor capacitate de rezistenta. Aici era tocmai cheia experimentului: demonstrarea fragilitatii omului, a faptului ca forta are rezerve pentru a infringe rezistenta. Daca in stare de luciditate oamenii refuzau, ei trebuiau adusi la punctul "de topire",  la care fluidizata, fiinta devine maleabila. De aceea, bataile au fost administrate fara rezerve, pina la capatul fizic al rezistentei. Unii au murit. Unul a reusit sa se sinucida (in general aceasta scapare nu era posibila). In rest insa, in marea lor majoritate, subiectii au fost trecuti dincolo de omenesc. Si au sfirsit prin a consemna (ma feresc de a spune accepta), placizi, anulati, desprinderea de constiinta.

Au fost desigur incercari de a "trisa" din partea unor falsi convertiti. Ele se manifestau prin incercarea de a-si lovi victimele-prieteni cu mila sau de a-i preveni de pericol in faza de spionaj initial. Depistati, au fost macelariti cu cu o cruzime inca (?) sporita.

Astfel, dupa ce noul lot de "reeducati" era forjat intr-o celula, el era folosit pentru propagarea in alte celule a experimentului. In citiva ani inchisoarea de la Pitesti era "reeducata" si incepusera "exporturile" catre alte inchisori politice.

Lesne de inteles ca victimele-tortionari produse de acest sistem au enorme reticente in a descrie ce li s-a intimplat. Tocmai aici e "eficacitatea" metodei de represiune "brevetata" la Pitesti.

Nu voi vorbi aici despre modul in care experimentul a fost amorsat (echipa lui Turcanu ) si nici cum a incetat in forma sa extrema. Nici despre farsa judiciara pe care comunistii au inscenat-o cu acest prilej. (a se vedea lucrarile aparute). Ci ma voi concentra asupra continuarii lui in forma atenuata, dar generalizata la scara intregii Romanii.

2. Sensul larg

Asadar "baza principiala" a experimentului de reeducare e urmatoarea: SA OBLIGI  VICTIMA, PRIN PRESIUNI CARE SA-I DEPASEASCA POSIBILITATEA DE REZISENTA, SA DEVINA PARTASA LA REPRIMAREA ALTORA.

Intelegind potentialul acestui procedeu, comunistii, (dupa modelul deja testat de Stalin) l-au aplicat pentru anihilarea capacitatii de rezistenta a poporului roman. Desigur formele au fost mai putin brutale ca la Pitesti, mai subtile, rafinamentul a inlocuit forta bruta, atunci cind a fost posibil. In general e vorba de inlocuirea reprimarii cu amenintarea, (perspectiva ei), a durerii cu frica de durere. In fond acelasi determinism.   Procesul a fost amorsat in forta, sub obladuirea trupelor sovietice de ocupatie. Dupa un timp efectele terorii au inceput sa se propage in lant, incit nu a mai fost nevoie de ocupatie militara. Pentru cazurile rebele de impotrivire reteaua  represiva intervenea nemilos si ... didactic (incit sa taie cheful de aventuri ). In ultima faza (azi) investitia in degradare isi arata roadele, de maniera a permite represiunii o retragere in espectativa.

Cei ce explica situatia din Romania printr-un "fenomen tip Pitesti", se refera la acest mecanism de propagare fortata a vinovatiei, care rezolva simultan mai multe probleme pentru dictatura:

- slabeste capacitatea de rezistenta a prizonierilor

-  creeaza premise solide pentru colaborationism

- creeaza o confuzie protectoare

- diminueaza riscul de pedeapsa in cazul prabusirii regimului

Aceasta dimensiune (intoxicantia morala) a dictaturii comuniste din Romania este definitorie. In general, o dictatura urmareste exploatarea prizonierilor ei. Forta e folosita pentru a-i mentine in captivitate. Asadar nu dimensiunea de lagar de munca si exterminare e originala la comunism. Si nici aceea de mafie statala. Ci aceea de "clinica" de alienare in masa, de intoxicare spirituala.

Comunistii au inteles un lucru simplu: e mai usor sa domini o masa care nu se mai revolta decit sa o mentii la respect in mod continuu.  Decit sa domini zilnic, prin forta, in lupta cu setea de libertate a captivilor, e mult mai avantajos sa ii zdrobesti pina la deformare, sa ii modifici in interior, sa ii programezi favorabil.  De unde preocuparea pentru ... creerea omului nou.

Activitatile directe de propaganda nu sint decit virful aisbergului. Chiar daca eficacitatea unui bombardament ideologic continuu nu trebuie subestimata, nu cred ca aceasta a fost principala pirghie de intoxicare. Reeducarea prin partasie fortata are un rol inca insuficent analizat.

Precizez ca voi selecta dintre mecanismele de atragere in cirdasie vinovata doar pe cele in care victima a fost supusa unei presiuni. Cazurile de complicitate liber asumata (si ele cu un rol esential) nu fac obiectul acestei analize.  Trebuie insa sa observam ca linia de demarcatie intre aceste doua tipuri de colaborationism e fragila. In general, dupa ce cineva a facut rabat de la constiinta, sub presiune, e disponibil pentru compromisuri ulterioare, aparent liber consimtite !:

Sa revedem citeva ipostaze curente :

- Judecator dind sentinte in spiritul faradelegii legalizate, sau in litera ei sau chiar ca urmare a unor indicatii Tovarasesti. Dind ani grei de temnita celor ce lupta pentru libertate...

- Avocat terorizat al apararii ce ... isi condamna clientii (proscrisi de partid) in plin proces ...

- Jurist acceptind rolul de legitimator al abuzului si liberului arbitru... Scriind tratate de drept al muncii ... in  lagar!

-  Procuror instrument al terorizarii legalizate...

-  Politist intorcind capul de la infractiunile celor alesi si acceptind sa insceneze infractiuni imaginare...

- Cetatean strins cu usa pentru a se lansa in patriotica ocupatie de delatiune. Si acceptind pentru a putea iesi in strainatate. Si acceptind pentru a evita o condamnare Si acceptind pentru a-si imbunatati standardul mizerabil de viata. Si acceptind de frica de a nu fi considerat dusmanos...

- Chemare in concentrare a unui rezervist, undeva departe pentru citeva luni, ca raspuns al unei atitudini negative a acestuia la locul de munca (raportata de director sau secretar sau delator, judecata de activist, rezolvata de comisariat ...)

-  Economist avizind aberatii catastrofice pentru a nu apare refractar... Acceptind preponderenta "orientarilor"...

-  Medic salutind infometarea ca "alimentatie rationala" si multumind partidului pentru "conditiile din spitale"; intorcind ochii de la incubatorul in care copii prematur nascuti au murit prin intreruperea curentului; participind la haituirea femeii ce a avortat din disperare...

- Psihiatri participind neputinciosi la innebunirea anumitor pacienti...

- Functionar pe care nu-l priveste injustitia regulamentului pentru a carui aplicare isi ia salarul; ducind la indeplinire lucruri care ii ranesc consttiinta...

- Primar, sau activist,fecior al satului, exprimindu-si entuziasmul fata de ideea sistematizarii, ce urmeaza sa inmorminteze casele si ocupantii lor...

- Taran  predind "de buna voie " pamintul parintilor sai; tacind cuminte toamna, cind ramine fara nimic, semnind "contracte" de vinzare de animale catre stat la preturi sub cheltuielile de crestere...

- Taranca legindu-si vaca de pom si lasind-o sa moara de foame, pentru a scapa de povara cresterii ei si de interdictia de a o taia ...

- Specialist tehnic doritor de implinire profesionala si acceptind inscrierea in partid pentru a nu-si taia sansele.

- Sedinta (de partid sau "a oamenirilor muncii") in care cel valoros dar neslugarnic e infierat de colectiv; coleg revoltat de nedreptate, tacind pentru a nu-si periclita propria pozitie.

- Vizita unui activist in productie soldata cu aberante indicatii; tehnician inghitindu-si protestul sub un umilitor "Sa traiti!" sau o dureroasa tacere...

- Cercetatori gudurindu-se dupa fonduri la un partid a carui doctrina e primatul valoric al inculturii...

- Preot slujind pentru sanatatea partitului si conducatorilor sai iubiti de frica sa nu vada biserica definitiv inchisa...

- Duhovnic raportind spovedanii la securitate...

- Paroh incuviintind darimarea lacasilor de cult, sau reprimarea populatiei...

-  Militar de cariera tinut din scurt si umilit de ofiterii securisti...; multumind pentru reorientarea specialitatii sale catre ... muncile cimpului...

- Profesor explicind copiilor valorile si realizarile comunismului, rastalmacind istoria, respectind cenzuri usturatoare in spatiul culturii romanesti, predind de la "cartoful sovietic, cel mai mare din lume", pina la "viciile imperialismului romanesc"...

- Profesor (universitar) de stiinte iesit "in campanie" de recoltare, ingitindu-si revolta in fata staulelor in care ii sint cazati elevii (studentii) de valoare si a "intrecerilor in recoltat"

- Parinte trimitindu-si copii pe cimp in ploaie sau ninsoare sa "recolteze", sau pe stadion sa faca porumbei de recunostinta din  corpurile lor fragede -din frica de repercursiunile unui refuz...

 - Parinte ascunzindu-le copiilor adevarul si lasindu-i in voia propagandei de partid, de frica urmarilor unei eventuale indiscretii produse de candoare...

- Parinte invatindu-si copilul minciuna, lasitatea, siretenia si egoismul din dorinta de a-i da osansa de supravietuire...

- Studenti jucind jocul ambiguu al "haiului" in cadrul sedintelor ASC...

- Elevi aflati intr-o prelungita cura de supunere; tunsi si mustruluiti in maniera prepenitenciara ...; invatind realismul "libertatii ca necesitate inteleasa"...

- Pionieri si soimi ai patriei intr-o continuu ritual de proslavire a partidului...

- Actor recitind cu ochii aproape in lacrimi poezii de slava "conducatorilor iubiti" pentru a nu pierde accesul la o scena de prestigiu...

- Poet filtrindu-si inspiratia de maniera a preveni reactia cenzurii...

- Autor de piese de teatru conforme orientarilor ultimei plenare...

- Scriitor acceptind introducerea unor fraze ce ii repugna si eliminarea celor pe care le iubeste, pentru a face sa "se strecoare" unele adevaruri...

-  Violonist cintind in suba intr-un concert omagiu...

- Telespectator buimacit in fata unui program rezumat la 2 ore de "formare a omului nou" dar exprimindu-si scirba in surdina  de frica vecinului...

- Comitet a unui concurs oarecare primind indicatia privind modul in care urmeaza sa premieze...

- Om din public aplaudind lucruri care il calca pe nervi de frica de a nu fi reperat in lipsa lui de entuziasm si luat la intrebari...

- Lucrator obosit chemat duminica sa-si manifeste recunostinta si entuziasmul in cadrul unor ritualuri diverse de supunere (mitinguri, sedinte, munca patriotica, primiri )...

- Locatar degerat ramas fara gaz in mijlocul iernii, inghitindu-si ura si frigul cu intelepciune resemnata; acceptind chiar cresterea intretinerii pentru un fals consum...

- Prieten tacind in timp ce Celalalt, intrat in dizgratia partidului e bestelit sau pedepsit; evitindu-l apoi din pudoare si prudenta...

- Frate delimitindu-se de "ruda fugita in strainatate", infierind-o pentru a mai diminua minia  partidului...

- Cumparator invatind siretlicurile afacerilor "pe din dosul tejghelei", invatind sa-si asigure hrana in defavoarea celorlalti hamesiti...

- Miri falsi acceptind sa joace nunta traditionala cu ocazia vizitelor de lucru...

- Credinciosi ascunzindu-si credinta si facind parada de ateism ...

- Victime ale diverselor abuzuri, tacind de frica reinceperii represiunii...

- Ginditor cautind teoretizari care sa-i permita sa-si neglijeze conditia de prizonier...

etc ...

Cele de mai sus nu isi propun un dicurs deduciv ci inductiv. In plus precizez ca orice generalizare e de evitat, ca putem revedea si un lung sir de manifestari de demnitate si rezistenta. Am incercat doar sa improspatez memoria celor ce nu vad de ce fenomenul Pitesti ar fi semnificativ si nu inteleg situatia de azi din Romania. Am incercat sa explic de ce unii ca mine apara cu atita ...incrincenare ideea necesitatii unei clarificari purificatoare ...

3. Sensul general. Actualitatea

Mecanismul "reeducarii" aplicat in Romania este de interes inca si mai larg decit cel national. El pune in discutie:

- cauzele si fiziologia  degenerarii  unei societatii in fenomene de tip Pitesti

- capacitatea naturala de rezistenta a omului si a societatii la un astfel de atac

- modalitatile de prevenire a unor monstruozitati similare si de ajutorare a societatilor care ii cad victima.

 Raspunsul "la altii nu s-ar putea asa ceva" e ridicol . Nicaieri nu s-a putut ...pina s-a putut. Boala cade peste insul sanatos . A sustine ca noi romanii avem ceva predestinat (vicios) pentru astfel de evolutii inseamna a comite cu usurinta o impietate. Nu exista argumente pentru o astfel de auto-flagelare nationala ! Privind evolutiile din Europa de Est putem remarca marile analogii. Cauze similare, efecte asemanatoare.

Cu prea multa dezinvoltura incearca majoritatea politologilor occidentali sa eludeze acest subiect. (motivele conteaza mai putin). Problema de principiu e esentiala: ce garantii avem ca societatea in care traim nu poate cade victima la astfel de cangrene ? Istoria atesta amenitarea.  Ma refer la mecanisme clare de aparare, nu la declaratii de buna intentie.

In aceata ordine de idei, experienta juridica istorica arata importanta disuadarii recidivei prin pedepsirea exemplara a vinovatilor. Nu razbunarea e mobilul pedepsei, ci apararea societatii de viitoarele atacuri.

Ori, solutia spre care pare a se indeparta criza comunista e departe de acest caracter preventiv. Solutia compromisului dintre victime si calai, poate fi impusa de raportul real de forte dar e inacceptabil sa fie sustinuta si teoretic. O astfel de teorie iresponsabila e in fapt o invitatie la recidiva !

Intr-adevar care e morala actuala a "intimplarii comuniste", a celei romanesti in particular : ca daca represiunea e suficent de nemiloasa si de sireata incit sa forteze propagarea complicitatii, sansele de reusita sint crescute, iar riscurile sint anulate, CHIAR IN CAZUL INTRERUPERII ATACULUI ! Reprimati fara rezerve impunind intoxicarea victimelor si aveti succesul si spatele asigurat ! Un astfel de mesaj intunecos e pe cale de a fi lansat istoriei din Romania si alte creuzete experimentale...

Dovada trainiciei cangrenei este reactia populatiei din Europa de Est, dupa scoaterea de sub presiune, modul in care ea a votat ! O majoritate dereglata poate transforma mecanismul democratiei intr-o capcana pentru o minoritate supravietuitoare ! Si nu uitati ca acesta populatie nu e chiar lasata de capul ei (dezintoxicarea ar fi desigur mai rapida). Ca exista un complex instrumentar  de manipulare.

E unul dintre motivele pentru care contestatarii din Romania (printre care ma numar) isi striga disperarea, isi cauta febril o solutie, alta decit resemnarea in fata faptului implinit. Nu retorica se afla la baza obsedantului "Jos comunismul !" ci dorinta fierbinte de a evada dintr-un determinism aparent implacabil.  In fata acestei disperari, poate neputincioase, poate isterice, s-ar putea  reactiona cu mai multa compasiune, daca nu solidaritate...

Cum se explica impacienta anticomunistilor "turbati"? De ce nu inteleg ei  realitatea si nu se incadreaza in modelul refacerii lente, normalizarii echilibrate, compromisului intru progres lin ?

Pentru ca din punctul lor de vedere, ce se intimpla azi e IREMEDIABIL   

E sensul insistentei din 1990 pe indemnul "Acum !"

Intr-adevar, daca asteptam inca citiva ani, declansarea unui proces al comunismului va fi caduca. Batrinii chinuiti care si-au trecut adevarul prin zidul gros al 45 de ani de oprimare, VOR MURI fara a fi avut dreptul sa depuna marturie, recuperindu-si sensul rezistentei. Calaii vor pieri si ei in sacunele lor patronale, lasindu-si odraslelor (altfel  nevinovate ) averile obtinute ca pret al crimei lor.

Care va fi atunci morala indelungatei faradelegi: ca o crima suficent de viguroasa e rentabila, PINA LA CAPAT ! Astfel, pentru noi, disperatii, ultima parte a piesei prin care se face dovada eficacitatii rautatii SE JOACA AZI !  Demonstratia a carei concluzie ne desfiinteaza sperantele intr-o dreptate imanenta, se inchide sub ochii nostri.

Am observat ca pentru credinciosi, acest epilog e mai usor de depasit (ei de altfel nu il vad decit ca pe o incercare). Pentru cei care (ca mine) nu au sprijinul unei credinte ci isi intemeiaza fragilul echilibru pe o anume racordare la misterul lumii, morala experimentului Pitesti are efecte devastatoare.

Ea ne lasa fara aparare in fata  NONSENSULUI  !

Ioan Rosca,

publicat pe scr in vara anului 1994