Apel pentru pazirea urnelor

Explicatiile obisnuite pentru diferenta importanta dintre modul in care au votat orasenii si satenii sint : deosebirea de cultura politica, dezinformarea celor ramasi in plasa televiziunii centrale, traiul relativ mai bun al celor ce au capatat ceva pamint, dificultatea de a face campanie electorala pe suprafete mari, in conditiile disparitatii dintre mijloacele puterii si ale opozitiei. Sint observatii valabile, dar insuficente.

Scapa observatorilor explicatia cea mai directa, cea mai putin sofisticata : facilitatea cu care se pot falsifica alegerile in circumscriptiile de la tara, mult mai greu de protejat la fraude !

Opozitia nu dispune de suficente resurse umane pentru a delega oameni de incredere pe intregul teritoriu si "societatea civila" nu reuseste sa compenseze aceasta slabiciune generind masa de observatori corecti si eficaci de care ar fi nevoie. In alegerile din 1990 si 1992 am avut posibilitatea sa observ cit e de grava situatia la tara si am toate motivele sa ma indoiesc ca ea e cu totul diferita acum.

Rezultatele alegerilor de la tara indica persistenta situatiei. Vestile primite de la unii cunoscuti si cazurile reflectate in presa imi intaresc temerile... Dintr-un sat din judetul Buzau o ruda mi-a scris povestindu-mi avatarurile proaspetelor alegeri locale... Absolut hotariti sa nu se lase dusi de nas de fostul primar FDSN-ist - care ii batjocorea de patru ani transformind retrocedarea pamintului intr-o gigantica afacere - taranii s-au hotarit sa faca pe dracu'n patru ca sa impiedice falsificarea urnei, de care nu se indoiau o clipa. S-au organizat pentru o batalie dura. Si nu au regretat. Chiar de la prima ora, un simpatizant al opozitiei s-a prezentat la vot, sperind sa fie primul, ca sa ia pulsul. Spre surpiza sa (era tare dimineata) era totusi al doilea. Atent, taranul nostru il pindeste pe predecesor si il vede ingramdind in urna un somoiog de voturi ! Alerteaza comisia, care nu-l ia in consideratie. Iese afara. Porneste scandalul. Politistul comunei tine cu primarul. Nu stiu prin ce miracol, se deplaseaza la fata locului niste oficiali de la Buzau. Urna este inspectata : 7 voturi pentru FDSN. Pe lista alegatorilor se citeste ca votasera doar doi oameni ! Atmosfera se incinge, probabil Tovarasii se intimideaza, si urna e scutita de restul manevrelor si pachetelor pregatite. Rezultat : candidatul opozitiei cistiga zdrobitor. FDSN-ul pierde o reduta... Cazul e banal si fericit. Daca urnele violate ar geme, s-ar face o asemenea galagie incit pina si surzii "analisti" politici ar fi stinjeniti...

Ma simt obligat sa trag un semnal de alarma. Discursul meu nu e teoretic. Am pierdut atita timp si am pus atita suflet pentru a apara de frauda alegerile din Neamt (1990, 1992) incit neputinta si nereusita noastra merita folosita ca invatatura. Rog deci sa fiu asculat, in numele unei experiente dureroase, mai ales ca situatia de pe teren nu prea a corespuns cu cea reflectata in presa (chiar cea de opozitie).

La multe sectii de votare, oamenii puterii sint practic singuri, avind o larga plaja de manevra. In multe locuri nu era nici un reprezentant al opozitiei. In altele, opozitia era reprezentata de partide aflate de fapt la remorca puterii. In altele, partide de opozitie autentice erau reprezentate de persoane cit se poate de dubioase, indivizi practic necunoscuti, care aparusera din senin inainte de alegeri si se oferisera sa dea o mina de ajutor. Fusesera mandatati, din lipsa de alternativa, caci o fractie stinjenitoare din - si asa mica- pepiniera a simpatizantilor siguri nu catadicsesc sa se deplaseze pentru a pazi urnele : prefera criticile si lamentarile civice. In sfirsit, dintre reprezentantii fideli ai opozitiei autentice putini erau si eficaci !

Dar ce inseamna a fi eficace ? Ce poate fi atit de problematic la pazirea unei urne, incit observatorii sa aiba nevoie de calitati deosebite? Numai naivii (in de'ale comunismului) isi pot pune aceasta intrebare. Initiatii stiu ca a pazi o urna in spatiul controlat de securi-comunism e o foarte grea sarcina, pe care doar indivizi tari si- o pot asuma. Gama de mijloace pe care puterea o pune la bataie pentru a truca urnele este formidabila. Incepind cu falsificarea listelor de alegatori, continuind cu strecurarea unor "pachete de voturi" gata pregatite, rotunjindu-se cu supra-stampilarea si invalidarea buletinelor neconvenabile, atingind eventual performanta maxima prin schimbarea intregii urne sau falsificarea rezultatelor statistice.

Observatorul care vrea sa impiedice aceste manevre nu isi poate permite nici o clipa de slabiciune. Trebuie sa se agate de urna ca un timbru, pazind-o continu, rotindu-si in permanenta ochii in jur pentru a para lovitura, care poate veni de oriunde si in orice clipa. Vai de capul lui daca ii vine sa se duca pina la toaleta : s-a terminat. Tovarasii sint experti si le ajunge un singur minut. Unul din trucuri e o invitatie la o cafeluta, facuta de colegii de comisie, deveniti subit prietenosi. Sau o chemare la un telefon, aparent fara rost. Sau cedarea la indemnul mieros : "Puteti merge un pic pe acasa, pazim noi... ". Iar cind urna este deschisa, vai de cel care permite ca voturile sa se imprastie prin camera pentru a fi numarate mai usor... Dar nu pot epuiza lista stratagemelor, din pacate inepuizabila, prin care urna poate fi violata. Adevarul e ca, daca nu e dublat, paznicul urnei nu are mari sanse.

Fata de aceasta realitate, atitudinea opozitiei m-a stupefiat si ma stupefiaza. In loc sa-si faca cunoscuta public slabiciunea (care oricit de jenanta, poate fi justificata) si sa faca apel patetic la ajutor, liderii opozitiei prefera sa se declare stapini pe situatie. Mai mult, pentru a nu-si marturisi dificultatile organizatorice ei protesteaza timid dupa alegeri, si admit (!) ca falsificarile nu au influentat hotaritor rezultatul. Unii o fac pentru a-si mentine pozitiile ( au anumite responsbilitati in pazirea urnelor, nu-i asa ?). Altii, dintr-o obtuzitate tot mai greu de scuzat.

As dori ca daca cineva e in contact cu liderii CDR, sa le transmita acest mesaj. Sper ca macar de aceasta data sa realizeze ca Puterea (care nu poate ceda fara riscul unor vremuri foarte negre pentru rufacatorii care o constitue) nu va precupeti nici un efort pentru a maslui urnele; ca a te baza pe oamenii lui Roman e o solutie riscanta; ca propriile rinduri sint infiltrate si ca atare paznicii trebuie dublati; ca veghea urnelor e o operatie extrem de dificila care cere oameni integri si eficaci; ca trebuie sa acopere teritoriul, tinind cont macar o data ca granitele Romaniei se intind si dincolo de Bucuresti... ; ca aceasta e batalia cheie pentru care Puterea se pregteste temeinic ; ca nu trebuie camuflate slabiciunile pe acest front ci trebuie sa se faca un apel hotarit la ajutor, daca el este necesar; ca liderii au mari raspunderi si daca trateaza problema superficial, unii (ca mine) le vor cere socoteala !

In sfirsit, mai sper ca chibitii anti-comunisti se vor hotari sa dea o mina de ajutor opozitiei, participind masiv ca observatori. Mai sper ca si romanii din afara vor incerca sa intareasca zidul. Ca vor veni ei, sau vor determina pe altii sa vina.

Prietene, daca vrei sa ajuti efectiv Romania, ai in noiembrie o mare ocazie : du-te si pazeste o urna !

Ioan Rosca,
ex-presedinte si fondator al asociatiei Dialog Piatra Neamt, Aliantei Civice Neamt Aliantei Opozitiei din Neamt 10 august 1996