Roman isi reafirma lipsa de caracter

Iata ca domnul Roman si-a scos coltii cu ocazia disputei privind declaratiile pro-monarhice ale lui Emil Constantinescu. Regasim in mesajul sau "calitatile" pe care incearca sa le faca uitate de citiva ani: grosolanie, tupeu, oportunism, demagogie, incorectitudine. Cit de tipica e obraznicia cu care someaza un partid (fata de care are multe pacate...) sa raspunda ineptiilor sale, facind tapaj pe o tema pe care s-a compromis catastrofal in 1990... Ori crede ca am uitat in ce mod l-a tratat pe regele Mihai (si deci ca sintem cretini) ori crede ca isi poate permite sa ne sfideze (pentru ca sintem neputinciosi). In orice caz, ma bucur ca sarjeaza, permitindu-le uitucilor sa-i contemple arama- data din nou pe fata.

Poate ca astfel va inceta hipnoza (amnezia) in care par cazuti de la o vreme o parte dintre fostii mei colegi de opozitie. M-au durut, mirat si speriat gesturile de consideratie si menajarea cu care-l trateaza pe Roman. Si tendinta de a-l credita ca democrat pe acest abject specimen, care a guvernat zdrobirea nemiloasa a miscarii anti-comuniste din 1990. Locul sau nu e in tabara democratiei ci in boxa acuzatilor. Se uita ca e responsabil de represiunile cele mai grave de la 1989 incoace. Se uita modul in care a tratat opozitia (care in viziunea lui pitica -forjata in ideologia comunista- "s-a demascat !"). Numai episoadele din 29 ianuarie si 1 decembrie 1990 ar fi suficente pentru compromiterea sa definitiva, intr-un context politic normal. Se uita ca lansarea campaniei de coruptie, nerusinare, camuflare a criminalilor si stingere abuziva a procesului comunismului s-a facut cu domnia sa la cirma guvernului. Se trec cu vederea iesirile lui arogante, minciunile penibile si conceptiile alarmante (care transpar tulburator in cartea pe care a publicat-o !).

Cei care il spala de pacate, nu au mandatul victimelor sale. Nu pentru colaborarea cu Roman am facut greva foamei. Ea e posibila doar batjocorind Piata Universitatii. Comuni-ciocoiul cel mai "neo" din avangarda Restauratiei nu si-a cerut inca scuze si nu a dezvaluit nici un secret din perioada cirdasiei sale cu Iliescu. Este clar ca au ramas legati prin interese, ca joaca ori comedia pseudo-antagonismului ori farsa concurentei in limitele fixate de santajul reciproc. Roman si Iliescu au in spate doua aripi ale aceleiasi armate de mafioti si reprezinta doua strategii de salvare a securicomunistilor romani. Ca vom intra intr-o "noua etapa" (cu Roman) sau vom mai zabovi in cea veche (cu Iliescu) - are prea putina importanta pentru tara, care se va prabusi in abisurile cele mai joase daca (neo)- Tovarasii vor reusi sa ramina pe cele mai inalte culmi...

Inteleg ca tristetea celor de acasa in fata rezultatelor alegerilor locale (care au aratat ca poporul roman nu permite inca opozitiei autentice sa preia puterea) i-a determinat pe cei amenintati de exasperare sa-si salveze moralul prin decretarea lui Roman ca posibil aliat. "Poporul" - dupa ce a refuzat rasturnarea comunismului, impune azi coalitii monstruoase. Motivele "reconsiderarii" lui Roman sint deci disperat-electorale. Dincolo de imoralitate, nu sint convins ca astfel de compromisuri sint macar inteligente. Roman va citiga pacea cu opozitia. Cred ca pactul Roman-Constantinescu are ca scop si efect protejarea lui Roman de atacurile celor care l-ar fi putut demasca. Pentru ca, la momentul potrivit, prin citeva lovituri reusite (scandalul monarhic e un preambul) domnul Roman sa salte pe locul doi, intrind in turul urmator contra lui Iliescu si oferind romanilor o alegere fara alternative... Intrarea in scena a domnului Manolescu contribuie si ea (daca nu premeditat, macar constient...) la acest deznodamint catastrofal.

Daca as fi constrins sa aleg intre cei doi Tovarasi, l-as prefera pe Iliescu (si am exprimat destul de des ce ginduri ii port...). Nu numai pentru ca fatarnicia lui Roman imi repugna inca si mai tare. Chestie de (dez)gust. Ci pentru ca, fiind mai tinar, va prelungi mai mult mafiosecuricomunismul ! Vom trece la garnitura a treia a partidului... ! Ajung la putere fiii Activistilor, preluind mostenirea, asigurind continuitatea.... Modernizind protector porcaria produsa de parinti (cu cita caldura, intelegere si admiratie scrie domnul Roman despre idealurile si actele tatalui sau !). Dominatia mafiei ar iesi revigorata din aceasta primenire. Pentru ceilalti, cosmetizarea cangrenei ar anula ultimele sperante de evadare. Si pentru alde'mine, ar amina nedefinit ziua intoarcerii acasa.

Ioan Rosca
25 august 1996