Groapa cu securisti

1 Tinarul Marin Costache a emigrat acum citiva ani, ajungind de la Craiova la Montreal. In vara aceasta s-a intors acasa - ca sa se insoare. Cu o zi inainte de eveniment (pe 16 iulie 1996) se afla in centrul Craiovei. Intimplarea a facut ca in fata sa sa opreasca o masina din care s-a dat jos regina, sotia regelui Mihai. Intimplarea a facut ca tinarul sa o recunoasca (urmarise cu simpatie destinul familiei regale). Intimplarea a facut ca tinarul sa fie spontan si lipsit de tact. El s-a adresat reginei in franceza spunindu-i "Atentie majestate la noul dv. ginere, unii spun ca va va face mult rau !" Neplacut surprinsa, regina nu a raspuns nimic ci l-a impins cu bruschete, dindu-l la o parte si vazindu-si de drum. Aici se termina partea intimplatoare a intimplarii.

Din spatele reginei si-au facut aparitia doi zdrahoni, care l-au insfacat pe Costache si l-au impins cu brutalitate intr-o masina cu care l-au dus la sectia de politie. A fost lovit pe strada, lovit in masina si lovit in incinta politiei. Numai dupa o doza buna de pumni si suturi a sosit intrebarea :"Ce i-ai spus ma' reginei, de ai suparat-o ?!". Un nou val de lovituri a intirziat raspunsul, ingreunat si de durerile buzelor crapate. Nici dupa ce tinarul si-a declamat nevinovatia, tratamentul nu a incetat. De-abia cind s-a dovedit ca "delicventul" avea domiciliul in Canada, s-a oprit bataia. Au continuat insa injuraturile :"De-aia o faci pe deteptu', pastele matii, ca te-ai facut canadian !", "Lasa ma, ca avem noi ac si de cojocul vostru !","Aici nu va merge!". In fine, dupa citeva ore, omul a fost eliberat.

S-a insurat cu fata tumefiata. Apoi a cautat sa se plinga. Prietenii i-au atras atentia ca isi pierde timpul. Nu are cum. Nu are cui. Un profesor - mai activ in opozitie - i-a descris bataia cumplita ce i-a fost administrata in 1995 - ca sa se linisteasca...

2 Protestez fata de violentarea lui Marin Costache, semnalez tratamentul la care pot fi supusi cei care deranjeaza reteaua de infractori care uzurpa puterea, depling agresivitatea securi-politistilor romani si denunt inca o data conditia de neo-temnita a Romaniei.

3 Regret faptul ca personalitati importante ale taberei pro-democratice apeleaza la serviciile de paza ale securitatii romane. Am fost extrem de neplacut impresionat de figurile clasic securistoide cu care s-a inconjurat de exemplu domnul Ratiu - imediat dupa sosirea in Romania. Mi-am dat seama ca nu isi da seama de efectul pe care il produce unui tinar anti-securist - venit in vizita la un lider al unei formatiuni anti-comuniste - intinirea cu "securistii casei"... Securitatea personala se putea realiza si fara desconsiderarea intereselor noastre, celor care trebuie sa ne aparam securitatea de Securitate..

4 Este evident ca "recalcitrantilor" li se aplica "tratamente" diferite in functie de pozitia lor publica. Daca sint lideri foarte cunoscuti - se apeleaza la calomnie, diversiune, intimidare. Daca sint doar pioni din turma "opozantilor"- pot fi batuciti tovaraseste. Am inteles aceasa diferentiere in vara anului 1992 -cu ocazia vizitei lui Ion Iliescu la Piatra Neamt. Eu am organizat micul grup care a strigat adevaruri pe care nu voia sa le auda in strada. Am fost amenintat, haituit, uramarit de multimea "omenilor de bine" - intesata cu profesionisti-, silit sa ma ascund si sa revin... travestit ! Dar nu am fost lovit. Si ceilalti membri ai asociatiei "Dialog Piatra Neamt" au scapat pina la urma (fugind) de grupurile de indivizi violenti care ii impingeau spre tot felul de masini. Am crezut deci ca actiunea noastra nu s-a soldat cu victime. Pentru ca sa aflu (dintr-o intimplare) de la parintele unuia dintre tinerii care se adaugase spontan manifestatiei noastre ca, urmarit de un grup de "civili" pina in holul hotelului Ceahlau, a fost prins si batut in lift, aruncat intr-o masina si dus in sediul "fostei" Securitati si batut mai departe. I se cerea sa faca tot felul de dezvaluiri si declaratii privind intentiile sale si ale noastre (dar tinarul nici macar nu ne cunostea, se adaugase strigarilor pentru ca le impartasea mesajul). Sicanele au continuat si dupa eliberare. Tinarul se stie supravegheat.

Asadar, bataia e pentru cei mai mici. Pentru alde' mine sint metode mai sofisticate. Zvonuri privind traficul de droguri si de arme in care as fi specializat si depozitul de munitii pe care il am scuns - au fost raspindite in tot orasul-. Seful centrului de Service in care lucram -a fost chemat (9 iunie 1990) la o intilnire cu securistul care raspundea inainte de 1990 de "colectivul nostru". Acelasi om, aceeasi masina, acelasi stil, acelasi numar de telefon. Tovarasul i-a cerut colegului meu sa ma puna intr-o postura in care sa pot fi fotografiat (?!). Cind colegul si-a aratat stupefactia in fata continuitatii activitatii Securitatii, i s-a raspuns ca sint in joc interese nationale, caci eu fac parte dintr-un complot de asasinare a lui Ion Iliescu. Tot in acele zile (care pregateau probabil un 13 iunie national) un tinar mi-a vizitat vecinii pentru a ma anunta -prin ei- ca sint urmarit pentru delapidarea pe care o facusem (... !) -si ca trebuie sa fug. In acelasi timp, vecinii mamei (din blocul in care locuiam cind mergeam la Bucuresti) au primit vizita unui S(ecu)RI-st care se interesa de familia noastra. Dupa descoperirea cadavrelor de la Dealul Marului (2 octombrie 1990) un s(ecu)ri-st a fost postat atit de ostentativ in fata locuintei mele (toata toamna anului 1990) incit m- am dus la el si i-am cerut jumatate din salarul pe care il cistiga pe spatele meu. 5 Brutele securisto-politiste -care au ramas neclintite de revolutie - sint cea mai mare amenintare pentru Romania. Chiar daca isi ascund un timp ghearele, pentru a permite camuflarea pseudo-democratica a tiraniei, ramin oameni-fiara, caci au adinci reflexe de tortionari. Dupa tratamentul "Pitesti", ucigasii sint o specie si agresivitatea -o molima. Cei care ii cunosc mai bine pe Tovaraasi stiu cita ura le mocneste in suflet impotriva "democratilor", cit de tare se bucura de orice ocazie de schinjuire, cu cita pofta bat, cit de mult asteapta un prilej pentru a se deda la represiune.

La un semn, aceasta masa de lupi va sari la gitul libertatii care pilpiie in Romania. Potentialul lor represiv nu poate fi (nu trebuie) subestimat. Nu sint suficente declaratiile ca nu mai vor sa reprime. Ne trebuie garantii ca nu mai pot. Haita lor trebuie scoasa din functiune, aparatul de stat trebuie epurat de tortionari. Romania trebuie sa scape din groapa cu securisti.

Ioan Rosca
28 septembrie 1996