E jale...

Daca estimarile de care dispunem nu vor fi infirmate, ne indreptam catre o noua infringere in alegeri. Romanii - paralizati in ghearele Mafiei- nu par dispusi (capabili) sa dea opozitiei autentice sansa de a elibera tara de uzurpatori. Cu o jalnica si dureroasa consecventa ei se feresc de limpezirea apelor. Le este mai frica de declansarea luptei cu balaurul decit de continuarea raminerii in captivitate. Le este mai frica de necunoscut decit de cea mai respingatoare continuitate.

Cei care prezic o victorie considera probabil PSD-ul lui Roman o formatiune de opozitie. Aduna cele 20 de procente ale sale cu cele 30 de procente ale CDR-ului si obtin o iluzorie majoritate. "Convertirea" lui Roman la democratie poate convinge doar pe obsrvatorii foarte departati. Cine a simtit "calitatile" tinarului lup din garnitura a treia a partidului, cine i-a urmarit in actiune pe cei care-l inconjoara, cine isi aminteste de atitudinea tovmnisorului pe 29 ianuarie si 1 Decembrie 1990, cine i-a citit productiile, cine a trait Piata Universitatii - nu poate decit sa se infioare vazindu-l pe Roman in pozitie de speranta. A-l lasa sa patrunda pe cel mai tinar emanat in corul opozitiei anti- neocomuniste inseamna a prelungi traditia nociva a napirlirilor. El nu poate fi partener decit al unei Conventii care renunta la a reprezenta revolutia inabusita in 1990 de catre Roman si aliatii sai de ieri. Cine si-l imagineaza pe Tovarasel sprijinind Procesul Comunismului si anchetarea faradelegilor comise dupa 1989 ?

De sase ani evolutia politica se reduce la redistribuirea voturilor intre diversele ramuri ale securi-comunismului : FSN, PDSR, PRM, PUNR, PSM, PD, PDAR etc. De la 50% PSDR si 10% FSN "avansam" la 35% PDSR si 25% PSD... Faptul ca o parte dintre sustinatorii FSN-ului s-au saturat de Iliescu dar s-au intors la Roman nu reprezinta nici un progres. Dimpotriva, e cu totul descurajant ca pina si cei satui de abuzuri nu vor sa riste venirea la putere a anti-comunistilor.

Opozitia reala e mentinuta in imposibilitatea de a actiona. Cu 30%, CDR-ul nu va putea rasturna Mafia. Ori va ramine in opozitie- si cele doua ramuri ale FSN se vor alatura, refacind miraculos majoritatea tovaraseasca-, ori va face coalitie cu PSD-ul- implinind vechiul vis al osmozei dintre Mafie si dusmanii sai. Consensul contrariilor- pe care Tovarasii il propun mieros-fieros de citiva ani- a fost pina acum respins- cu chiu cu vai- de opozitie. Acum, in numele rasturnarii aripii Iliescu, aripa Roman a aceluiasi organism va izbuti diversiunea finala. Frumoasa lovitura...!

Putinele formatiuni autentic democratice din afara CDR-ului (PL'93, PAC etc) nu par a aduce restul de voturi care sa permita o guvernare scutita de colaborarea cu neo-mafiotii si care sa justifice daunele pe care le-au produs prin parasirea Conventiei. Gesturile (si ambitiile) lor politice sporesc confuzia si micsoreaza sansele eliberararii. Ei au facut de exemplu pasul... sting de a se asocia cu alde'Roman, Surdu &co, chemind apoi CDR-ul la o hora cu tovarasi de drum cit se poate de dubiosi. Faptul ca ambitiile meschine determina politica ANL-ului e scos in evidenta de candidatura lui Nicolae Manolescu. E absolut aiuritor ca acest atit de respectat intelectual isi asuma riscul de a fi cauza raminerii tarii in miini tovarasesti (e drept- mai tinere) ! Degeaba sustine marele nostru critic ca e inofensiva candidatura lui. Urmarind jocul strins al procentelor, intelegem ca Ion Iliescu va intra in turul doi cu Emil Constantinescu sau cu Petre Roman. Deosebirea dintre cele doua alternative e enorma. Deosebirea dintre sansele lui Constantinescu si Roman poate fi insa suficent de mica pentru ca voturile pe care Manolescu le sustrage integral din zestrea lui Costantinescu sa fie hotaritoare. Manolescu ne poate deci pricopsi cu Roman si nu se poate face ca nu o stie. Ori nu-i pasa, ori chiar asta vrea. Ambele cazuri il descalifica in ochii mei, chiar daca deznodmintul nu va fi cel al carui risc si-l permite.

Daca pentru Presedintie stam sub spectrul "alegerii" Iliescu/Roman, alegerile parlamentare ne promit un guvern ghiveci. Oricum o intorc, nu pot rotunji cele 30 de procente ale CDR-ului cu inca 20, printr-o alianta sanatoasa. Singura speranta este ca procentele CDR sa creasca.

Ioan Rosca
13 octombie 1996