Scara tranzitiei

 

Faptul ca un grup de indivizi se imbogatesc rapid in dauna concetatenilor lor poate irita mai mult sau mai putin (in functie si de conceptia sociala a fiecaruia).

Ar fi putut fi vorba de priceperea lor in a se inavuti. Un premiu pentru dexteritate...

    Dar nu e numai asta.

 

Caci mijloacele pe care le folosesc sint ilicite si incorecte.

Iritarea se intareste si se transforma in dezaprobare .

Ar fi putut fi macar vorba de priceperea lor de a fura. Un premiu pentru nerusinare...

Dar nu e numai asta.

 

Caci savirsirea ilegalitatilor nu presupune nici macar un risc, facindu-se la adapostul puterii proteguitoare si complice. Dezaprobarea devine ingrijorare si revolta .

Ar fi putut fi vorba de priceperea lor de a acapara puterea. Un      premiu pentru siretenie...

Dar nu e numai asta.

 

Caci explicatia pentru prezenta la putere a retelei mafiote este impunerea ei cu forta de catre armata rosie si distrugerea nemiloasa si indelungata a Romaniei si romanilor. S-au urcat    pe un munte de cadavre, pe o scara de teroare, pe fringhia sufletelor deformate ale victimelor lor. S-au instapinit prin viol.Revolta devine consternare, scirba si ura.

    Ar fi putut fi vorba macar de o monstruozitate trecuta, de           o pagina neagra a memoriei, fara urmari spre viitor. Un premiu pentru abuzurile trecutului...

    Dar nu e numai asta.

 

    Caci efectul imbogatirii ilicite a retelei represive ce continua sa domine Romnia, este cresterea motivatiei si fortei ei criminale.

    Oligarhia mafiota TREBUIE si POATE sa impiedice emanciparea lagarului pe care-l "gestioneaza".Si consternarea se poate schimba in nesimtire,in tristete, in resemnare, in disperare, in groaza, in turbare sau in cine stie ce altceva.

    Ar fi putut fi vorba de un vis urit.

    Dar nu e numai asta.

 

Ioan Rosca , 21 mai 1995