Antisemitism si anticomunsim

Mesaj domnului Abrahamovici

Domnule Abrahamovici,

1. Nu ma voi lansa in subiectul pe care mi-l sugerati: " Ce sint evreii romani de azi ?".  Discutiile care v-au atras atentia erau pe alta tema, despre care mi-am spus deja punctul de vedere.

  2. In ceea ce priveste emigrarea din Romania comunista, incercati inutil sa minimizati deosebirea dintre plecarea evreilor si a romanilor. Daca ati fi cunoscut "frontieristi" (cei norocosi,care au fost numai batuti cumplit si intemnitati, cei impuscati in Dunare fiind ... discreti) ati fi observat diferenta si ati fi evitat speculatiile ieftine. Se pare ca ideea ca evreii au putut parasi lagarul nostru comun, cu pretul tacerii privindu-ne pe noi, cei ramasi inauntru, nu va place ... Cit despre emigrarea romanilor dupa 1989 (atit de acuzatoare, atit de elocventa), ea a fost platita cu singe. Eu sint aici, datorita "nebunilor" de la Timisoara ! Si pentru ei nu ma linistesc...

3. Singurul punct la care va voi raspunde, priveste situatia politica romaneasca. Nu pentru a combate opinia dumneavoastra privind inflexibilitatea contraproductiva a pozitiei mele critice. Admit pluralitatea viziunilor. Si nu am a negocia acest punct, pe care l-am platit deja cu virf si indesat.

Ci pentru ca remarc in rindurile dumneavoastra desconsiderarea tragediei pe care vreau s-o mentin la lumina, prin protestul meu.  Nu stiu cine sint aceia care "rid de exagerarile mele ", privind amploarea crimei comuniste de ieri si de azi. Eu cunosc oameni care le-au simtit si le simt zdrobitor adevarul. Oameni pe care nedreptatea si uritenia ii otraveste, sau chiar s-au sinucis, pentru a nu mai fi siliti sa le mai traiasca...

4. De ce oare nu va apare experimentul comunist ca un urias genocid? De ce raminerea la conducerea tarii a autorilor lui, nu va apare ca o monumentala nedreptate, ca un cancer moral, ca o enorma amenintare ? 

            Imi reprosati ca indraznesc sa compar acest genocid cu Holocaustul ... Cit de precis imi confirmati astfel mesajul precedent:

- fiind arogant fata de dreptul nostru la  reparatie, pe care il puteti cota  nesemnificativ in comparatie cu cel evreiesc, doar considerindu-ne oameni de categoria a 2-a.

- fiind indiferent fata de actualitatea problemei noastre, fata de faptul ca un grup de raufacatori sint pe cale de a taia aripile tuturor celor ce i-ar putea pune in pericol, de a contiunua sa otravesca  mintea si sufletul poporului pe care il tin prizonier de 50 de ani.

5. Citeva ipoteze privind motivul acestei "insensibilitati" la genocid paradoxala la un evreu:

a) Gelozia, sau dezinteresul ca Holocaustul sa aiba un ... concurent

b) Implicarea unor evrei in aceasta crima

c) Jena fata de neimplicarea celor din afara, sau care chiar s-au sustras comunismului, in eliberarea  celor ramasi in ghearele lui

d) Descompunerea morala a societatii "civilizate".

e) Dispretul fata de poporul roman, un actor secundar al istoriei

f) Dorinta de a incepe cit mai grabnic partenariatul cu "oamenii de afaceri din Romania", nevoia de o Romanie "stabila" si "ierarhizata" economic.

g) Teama de tulburari destabilizatoare (cu valuri lovind geoechilibrul politic, economic si financiar)

h)  Interesul intirzierii emanciparii Europei de Est, preferata in rol de piata, si nu de competitor

6. Presupun ca ipotezele de mai sus nu va plac.

Foarte bine. Nici nu spun ca sint concluzii.

Astept ipoteze mai bune pentru explicarea Monstruoasei Coalitii  a Tacerii, fata de ce ni s-a intimplat, fata de ce ni se intimpla.

Ioan Rosca, aprilie 1995