Antisemitism si anticomunsim

 

Raspuns domnului Edelstein -17 aprilie 1995

 

Domnule Edelstein,

 

Introducere

 

 1. Ma bucur ca ati intervenit creind posibilitatea unui dialog deschis pe un subiect in general eludat, fapt convenabil celor care stiu sa profite de discutiile subterane.

2. Nu sint nici antisemit, nici legionar, nici de extrema dreapta. Sint numai roman. Am constiinta linistita si nu mi-e frica de nimeni, asa ca indemnurile la curaj ma intriga. Sper ca nu e vorba de o volata amenintare.

            Nu vreau sa fac figuri ieftine, si nici sa va destabilizez dar se intimpla ca nici macar nu sint nationalist ! Nu stiti inca pe cine si ce admir eu. Sint convins ca adevarul este plural si complex, intotdeauna tradat de etichete. Si sint rebel in refuzul de a mi se dicta ce sa gindesc.

            Si sint scapat dintr-un lagar de concentrare, ceea ce imi determina prioritatile politice

3. In general, apreciez tonul dumneavoastra urban si analitic, din primul mesaj dar depling iesirile si inexactitatile ce sugereaza o stare nejustificata de iritare.

             Ca sa nu mai vorbim de afirmatiile gratuite privind apartenenta mea la miscarea legionara si acuzatiile de plagiat din lucrari ("The protocols") de care inca nu am auzit.

            Sinteti prea agresiv, numai faptul de a pune in discutie oportunitatea  culpabilizarii nationalismului romanesc, va scoate din fire. Ca si cum nu puteti concepe contrazicere decit din partea unor raufacatori demascati.Reactionind astfel creati impresia (sper eronata) ca evreii (de tipul dumneavoastra) nu permit nici un fel de discutie pe subiectele pe care le declara tabu . Ar fi o dovada de ingustime si de intoleranta.

4. In a-l doilea measaj, parasiti subiectul complet, ca sa va fabulati despre persoana mea. E penibil. Trebuie sa fac un efort pentru a-l neglija si a va mai raspunde.

5 Nu am facut nici o data un rau vre-unui evreu,  nu am nici o responsabilitate fata de suferintele lor, nu nutresc nici o conceptie care sa le poata produce suferinta. Dimpotriva, orice nedreptate si cruzime imi repugna. Simt chiar solidaritate fata de orice victima de lagar. 

            Faptul ca ma siliti la astfel de declaratii ar trebui sa va dea de gindit. Eu am folosit termenul "holocaustizare" si "hitlerizare" pentru tipul de santaj la care poate fi supus oricine contrazice un evreu . Si din pacate, interventia dumneavoastra foloseste astfel de procedee.

6. In ce priveste indemnurile catre intelegerea "politicului corect" si educarea romanilor in spirit anti-antisemit ar trebui sa tineti cont ca astfel de lucruri nu se introduc prin decret .

            Romanii sint in mod firesc extrem de sensibili la orice atentat la libertatea de expresie, dupa tot ceea ce au trait. Ei mai stiu ca entuziasmul teoretic poate duce la monstri. Rezerva fata de dictatura "politicului corect" este o forma de liberalism intelectual. Si as spune, de profunzime filosofica. Nu spiritul tolerant deranjeaza, ci impunerea lui. Nu sintem inca atit de siguri pe adevaruri, incit sa ne permitem a le lasa impuse.

            Si apoi, curriculum-ul unei natiuni nu se dicteaza din afara.

A ne indica ce sa predam la scoala, e o obraznicie.

7. Ma mai intrebati ce "point" vreau sa fac vorbind de plecarea evreilor din Romania comunista.

            Un punct foarte simplu: ca atunci cind a fost vorba de sters putina din iadul comunist, N-AM MAI FOST TOTI FRATI... La instalarea lui insa s-a lucrat tovaraseste, in comun.  Evreii si germanii au fost extrasi din lagar prin cumparare, cu o precizie selectiva ce nu lasa loc pentru confuzii egalitare.

            Stiam foarte bine ca evreii colegi vor putea pleca, dupa ce-si fac studiile. Eram camarazi numai pina la poarta. Lagarul a fost pentru noi. Eu nu condamn nicidecum aceasta evadare, bine ca bietii oameni au scapat ! Dar cu aceasta ocazie, au ales diferenta si nu solidaritatea. Si au pierdut dreptul de a cere socoteli morale celor pe care i-au lasat inauntru. 

            Si spun aceasta, mai ales avind  in vedere tacerea complice fata de regimul lui Dej si Ceausescu.  Domnul Moses Rosen (si nu numai el), a facut o clara alegere intre a infrunta regimul pentru a denunta tinerea noastra, a tuturor, in captivitate si a troca salvarea evreilor.

 Linistea pe care comunimul a cuparat-o, nu e onorabila. Pe cind protestul dumneavoastra fata de acest troc rusinos ? Imi dati dreptul sa vad in aceasta tacere, un semn de egosim nationalist ?

Partea 1: Inoportunitatea procesului nationalismului

8. Nu ati intels puncte esentiale ale mesajului meu.

` Unul din ele ar fi orientarea mea catre trecut, dorinta de a scormoninationalismul nostru, pentru a-l justifica. Este absolut pe dos, fata de ceea ce am sustinut in mesaj. Prioritatea mea este echilibrul si emanciparea societatii romanesti actuale, care necesita printre altele, relatii netensionate intre romani si evrei. In acest sens, nu voi prelungi dialogul dincolo de aceasta replica. Eu am cam spus ce am avut de spus. Va ramine dumneavoastra ultimul cuvint.

9. Regret ca nu sesizati, ca tocmai rafuielile cu "manifestarile antisemite" ale unora din oamenii nostri politici sau de cultura de odinioara, sint contraproductive.  Ca respingind apelul la dialog al unora ca mine, va veti pomeni in fata unui nationalism gregar atitat cu buna stiinta si maiestrie de profesionistii actualei "drepte securcomuniste" care vor sti sa stimuleze si sa exploateze ranirea orgoliului national.. Va veti pomeni singuri cu ei, pentru ca nu vom putea face fata manipularilor prin care populatia, aflata efectiv in miinile unei retele enorme de diversiune, va fi "montata" impotriva "agresorului strain".

10 Bineinteles ca nu evreii ridica statui lui Antonescu (desi sint unii dintre ei care l-ar dori reabilitat). Nationalsecuristii romani sint cei ce o fac.

            Dar reactia evreilor este exact cea scontata, pentru a se putea spune oamenilor simpli: "Iata, evreii ne interzic comemorarea conducatorului razboiului de eliberare a Basarabiei". Pentru ca (si exemplul e semnificativ), simbolistica unei personalitati poate fi complexa.

            Si atunci, cu sfinta minie nationala, se ridica nationalsecuristii romani si apara interesele tarii. Cam acesta e scenariul. Stupid dar eficace.

            Nu credeti ca am avea interese comune sa il dezamorsam ? Ar trebui sa fiti mai atent la haturisul politicii romanesti: ati observa de exemplu ca Antonescu are ca mari dusmani: regele, democratia si Miscarea Legionara ! Remarcati incilceala ! Si nu va repeziti...

11 Desi in mai multe rinduri admiteti ca procesul nationalistilor poate fi exploatat convenabil de puterea din Romania, nu pareti a fi impresionat de aceasta nefasta consecinta. De ce ? Chiar daca subiectul nu mai e important pentru evrei, care au ramas in numar mic in Romania, de ce nu va simtiti solidar cu drama careia tara ii este azi victima ?

             In definitiv, cu riscul (nedorit) de a va irita inca o data, va reamintesc ca Holocaustul A FOST, in timp ce distrugerea Romanilor ESTE. Tocmai in numele indreptarii cu fata la prezent si viitor  (la care apelati retoric), ar trebui sa fiti mai sensibil la tot ceea ce poate prelungi  tragedia poporului roman (de toate etniile).

12. Indiferenta dumneavoastra fata de drama actuala romaneasca (la care nu va referiti decit ca la o manevra, desi era esenta mesajului meu), poate fi interpretata ca dispret.

            Am mai spus si altora (care imi explicau ca Procesul Comunismului e neavenit), ca romanii au tot atita drept la justitie cit si orice alta natie. Nici mai mult, nici mai putin, decit -de exemplu- evreii .  Sensibilitatile noastre sint sper de acelasi rang. Nu sintem oameni de a doua categorie, care trebuie sa inghita hapul crimei nepedepsite, pentru a nu perturba linistea mondiala.

            Nu ne-am facut dreptate, pentru ca nu am avut posibilitatea, pentru ca nu ne-am eliberat. Nici evreii nu si-ar fi putut-o face, daca razboiul avea alt deznodamint. Sper ca nu tocmai un evreu va cadea in capcana invinovatirii victimelor ...

13. Linistea actuala pe subiectul genocidului comunist nu pare a va deranja la fel de mult ca nerepararea totala a ofenselor si crimelor antievreiesti din trecut. Avem prioritati diferite...  

            In cazul genocidului antisemit, ati avut parte de un Proces, de reparatii, de recunoastere publica .

             Aratati-mi care e miscarea de solidaritate mondiala fata de suferinata romaneasca si in general a Europei de Est. Despre genocidul nostru nici nu se vorbeste, desi nimeni nu a fost pedepsit.

Democratiile sint extrem de sensibile fata de comemorarea holocaustului, fata de genocidul de acum 50 de ani -si e foarte bine ! Dar de ce atita nesimtire, in acelasi timp, fata genocidul ACTUAL al cecenilor ("problema interna", "excese regretabile" etc)?

  De ce puternicul loby evreisc, care solicita pastrarea atentiei fata de Holocaust "pentru a se evita recidiva", a fost si e atit de "discret" in probleme ca Procesul Comunismului si crima monumentala din Europa de Est, adevarat LAGAR NEDEMONTAT?  Sa deduc ca  nedreptatea, ura si crima in general, sint inadmisibile numai daca-i vizeaza pe evrei ? 

14. De ce nu intelegeti ca psihologic si moral, nu puteti pretinde unui popor atitudine fata de greseli indepartate, dar resemnare  fata de enorma nedreptate pe care o indura de 50 de ani si fata de care nu ia atitudine nimeni. 

            Ca atita timp cit autorii genocidului comunist, cu nimic mai prejos decit cel hilerist, sint la cirma Romaniei, pe cale de a se "pedepsi" prin acapararea avutiei nationale, (ii veti cunoaste daca veti face vre-un "bisness" la Bucuresti),  atita timp cit SS-istii nostri formeaza forta de ordine (i-ati cunoscut se pare), a demara procesul antisemitismului e anormal, e indecent,  e o diversiune.

            Doriti ca prizonierii unui lagar sa faca critica parintilor lor. Ori, ar fi omeneste sa asteptati ca mai intii sa se elibereze...

15.Va incapatinati sa nu vedeti legatura dintre cele doua probleme. Poate nu e fireasca, dar e REALA, datorita protagonstilor comuni.

  Se pare ca rudele care v-au povestit patimirile lor, nu v-au informat si despre represiunea zdrobitoare pe care antisemitii romani au trait-o, laolalta cu multi altii (inclusiv evrei).

             Si nu v-au spus ca, unul din capetele de acuzare pentru care comunistii  au infundat puscariile cu opozanti, a fost antisemitismul.

Desigur ca aceasta era doar o justificare (scopul era anihila rezistentei fata de instapinirea lor). Dar e bine sa stiti ca a fost folosita, si ca s-au facut ani grei de temnita pentru "antisemitism" sau "activitate de dreapta".

            Chiar daca nu evreii au fost la originea acestei vinatori, ea s-a facut si in numele lor, ceea ce le impune azi tact. Mai ales ca, in rindurile tortionarilor, au fost si evrei !

            Ati auzit despre Pitesti ? Stiti ca multi dintre subiectii acestui record de cruzime au fost legionari ? Si ca organizatorul experimentului este Nicolski.  Neplacut, trebuie sa recunosteti.

16. Cind afirmati ca legionarii si alti "necorespunzatori" au huzurit in PCR,iar acum se imping la putere, parasiti realitatea (nici nu sint sigur ca o cunoasteti, dar ati putea evita cinismul).

            Nu, majoritatea nu au ingrosat rindurile partidului comunist, ci au umplut puscariile si au ingrasat pamintul dupa o nemiloasa exterminare. Puteti citi azi multe lucrari descriind aceasta drama.

            Nu va aflati in fata unor conducatori de lagar, fugiti in America de Sud.  Nu pe Hitler il cautati in Romania, ci pe adolescentul care a facut o poezie (antisemita, anticomunista, sau antinimic) si a indurat pentru ea zece ani de temnita grea.

            Cit despre supravietuitori, ei  sint batrini, nu se mai pune nici intr-un fel problema de a-i aduce la putere. Se pune numai problema de a-i lasa sa moara in tihna !

            Nu exista nici o scuza pentru a-i recondamna. Au ispasit mai tare decit criminalii nazisti ! A-i rejudeca acum, pentru a vedea care era intr-adevar vinovat este lispit de delicatete si de noima. Nu le mai poate fi micsorata sau suspendata pedeapsa,  pe care au indurat-o deja . 

17 In plus, as dori sa-mi raspundeti: cind credeti ca va demara campania in Izrael pentru denuntarea acelor evrei care au participat la genocidul comunist sau care l-au pregatit doctrinar ? Nu credeti ca tot atunci trebuie sa inceapa si campania de constientizare pe care o cereti romanilor ?

            Criminalii comunisti evrei si  romani se afla in libertate, in timp ce cei antisemiti au fost pedepsiti de mult laolalta cu gramada nevinovatilor !

            Daca nu va simtiti reponsabil pentru evreii vinovati de participare la genocid, si nu considerati ca va reprezinta, dati-mi voie si mie sa nu ma consider vinovat pentru romanii participanti la genocidul evreilor, si sa nu consider ca ma reprezinta.

            Daca nu-l considerati vinovat pe Marx in ciuda pozitiei sale anti-burgheze, lasati-ma sa nu-l consider vinovat pe Eminescu, in ciuda pozitiei sale anti-semite.

 

Partea a 2-a: Superficialitatea sentintei

 

18. In sfirsit sa ajungem si la judecarea nationalistilor din cultura nostra. Prima observatie este ca nu as dori judecatori ca dumneavoastra, care nici mai mult nici mai putin porniti de la ... prezumtia de vinovatie. Stiti din start ca oricine a exprimat vederi antisemite e vinovat de rasism si hitlerism. Altfel nu ati emite cu atita siguranta sentinte. Bizar simt al justitiei. Atunci cind eu sugerez ca trebuie o analiza profunda si ca si punctul lor de vedere trebuie analizat, va sare mustarul cu totul si va aflati la un pas de a ma trece pe banca acuzarii. Modelul dumneavoastra de tribunal degaja miresme de inchizitie ...

19. Imi raspunde-ti la afirmatia ca lista intelectualilor nostri care au "pacatuit antisemit" a fost impozanta, prin: "Many famous Romanians were not antisemites" Cine a spus ca toti au fost ? Si apoi, evreii au considerat "pacat antisemit" orice atitudine de aparare a intereselor romanesti care nu le convenea, inflind singuri artificial rindurile "antisemitismului".

            Pe de alta parte, nu sinteti la curent cu amploarea reala a fenomenului, sau o minimizati pentru a evita semnele de intrebare privind semnificatia sa.  Ati fost pus in situatia ridicola de a-l aminti pe Iorga ca exemplu de nationlist "cuminte", cind el a fost inainte de 1918, unul din virfurile "antisemitismului" romanesc ! Si lista poate continua, probabil din surpriza in surpriza pentru dumneavoastra, acoperind o parte semnificativa din marii nostri oamni de cultura.

              Vreti sa puneti in banca acuzarii aproape intreaga clasa politica romaneasca, pentru ca nu a dorit sa modifice punctul 7 din Constitutie, permitind evreilor sa se impamintenesca...  Si sa ne judecam, in final si taranii, pentru "gesturile ostile" de la 1907 ...

Nu credeti ca se impune o analiza mai atenta ?

21. Daca veti incerca sa studiati statisticile evolutiei demografice a evreilor din Romania, veti constata ca familiile care "have been in Romania for centuries" formeaza o dramatica minoritate.

            Nu eu, ci dumneavoastra ar trebui sa reluati istoria contemporana (mai ales statisticile) pentru a surprinde marile valuri ale imigratiei evreiesti la noi. Ati intelege poate altfel exasperarea unor romani din epoca, -conced: poate xenofoba.

            Cind te pomenesti peste nopte cu sute de mii de musafiri,iti vine greu sa-i numesti coproprietari si sa te dai la o parte ca sa le faci loc, chiar daca "contributing to the wealth and well-being of the government and the country". 

            Se pare ca nu stiti nici despre enorma imigrare ilegala (de exemplu dupa Revolutia din 1917), care a trebuit legitimata de Romania sub presiunea marilor puteri. Va gasesc in genere mai putin informat decit credeti, poate chiar lejer indoctrinat.

            Sper ca nu sintem obligati sa tacem si sa nu pronuntam citeva adevaruri (cum ar fi acela al imigratiei ilegale evreiesti) cu riscul ca inaintasii nostri sa apara intr-o lumina ireala ?

22. Eminescu (si altii) s-au opus intrarii masive a strainilor in societatea pe care o doreau specific romaneasca, in primul rind pentru ca o doreau nealterata, necosmopolita. E o chestiune de sensibilitate poetica, la el cel putin, indiscutabila.

            Apoi, s-a reactionat la acapararea pozitiilor dominante de elemente neromnesti. Li s-a parut ? Asta e o alta chestiune, ramine sa dovediti ca s-au inselat privind realitatea. Folosind de exemplu statisticile privind pozitiile economice ale evreilor in interbelic va va fi greu....

            Dar chiar si daca s-au inselat, invinuirea de rasism nu rezista.

Numai daca ii considerati pe toti mincinosi.

23. S-a facut antisemitism si din credinta ca evreii sint o armata de ocuptie care foloseste arma financiara.

  Spuneti ca nu sint silit sa semnalez asta, si ca o fac cu siretenie. Ba da, sint silit sa semnalez. Sint obligat, chiar de insistenta cu care unii ne arata cu degetul ca pe fiinte cu porniri asasine, urmasi periculosi ai lui Dracula. Sint obligat si de adevarul istoric.

 Nu-mi puteti interzice adevarul raspindirii in epoca a acestei pareri, nici nu ma puteti intimida cu acuzatia ca as impartasi-o azi in secret. E o acuzatie gratuita. Sinteti agresiv, pentru ca explicatia antisemitismului ca manifestare anti- imigranta, anti- monopol si de aparare a specificului national, va displace.

            De ce ? Ce propuneti in loc ? Viscerala rautate a unei bune parti a romanilor ? Sau poate, vinovatia evreilor ?

 24. Afirmati ca nu-mi intelegeti "anlalogia subliminala" cu actualele protectii anti-imigrare. Ne era o aluzie, era o analogie pe care o mentin. Nu numai Izraelul, ci si celelalte bastioane ale democratiei civilizate pun stavile dure imigratiei. Practic vestitul drept de libera alegere a locului de viata (garantat in carta Drepturilor Omului) e o vorba goala, o ipocrizie.

            Fug romanii ca de ciuma de Romania comunista si nu-i primeste mai nimeni.  Sint vinati, facuti pachet si trimisi acasa.

Protestam impreuna, domnule Edelstein ?

            Sau admitem ca fiecare tara se deschide cui doreste si in masura posibilitatilor.

            Cind este vorba despre atitudinea fata de imigranti, e o prapastie notabila intre teorile oficiale si populatie. Aici in Canada, dragostea fata de imigrant e slagar guvernamental. Dar doamne, cit resentiment descoperi la o buna parte a populatiei.  Oamenii nu inteleg de ce sint invadati de "straini", si atunci cind isi depasesc frica, (subiectul e tabu) ti-o spun in fata. Nici dupa generatii nu devii "pur-laine".

            Amintiti-va de gestul americanilor fata de cetatenii lor de origine japoneza in WWII...  Cit despre Izrael, nu va pun naivitatea la indoiala, dar ma mira. Cum de nu stiti ce segregatie se face acolo ?  Cum de nu stiti, ce mi s-ar raspunde daca m-as prezenta la Tel Aviv ca sa ma incetatenesc Israelit si cum as fi tratat daca totusi m-as strecura printr-o casatorie?

            E timpul, dupa 50 de ani de experienta statala, ca evreii sa inteleaga altfel protectionismele nationale, pe care le practica din plin ...

25. Ca au fost si in Romania evrei asasinati, numai pentru ca erau evrei,nu contest si este scandalos.

             Dar ca aceasta grozavie se datoreaza "antisemitic atmosphere created by some who later suffered, themselves" e o afirmatie tendentiaosa, "hitlerizanta".  Sariti peste multe elemente si intimplari (evolutia wwII de exemplu).

             Cit despre cei "who later suffered",  ca de obicei, au fost pedepsiti in general oameni nevinovati.

  In acelasi spirit, sint incredintat ca represiunile singeroase care au avut loc asupra unor evrei pentru gesturi ostile facute la retragerea armatei romane din Basarabia (1940), si in spatele frontului (1941), au fost cruzimi condamnabile lovind oameni nevinovati. Evreii bolsevici aflati printre sabotori, s-au retras cu sovieticii si au revenit cu ei pentru a ajuta la bolsevizarea noastra. Stabilind o cauzalitate simplista fata de fenomene mult mai complexe, se risca oricind nedreptatea.

            Imi pare rau pentru suferintele evreilor nevinovati.

26. In schimb, dumneavoastra, la observatia ca problema evreiasca a determinat confruntari singeroase si intre romani,  imi raspundeti cu stupefiant cinism si tupeu ca fac "retorica legionara".  Ce stiti despre proportiile acestui razboi civil, care va lasa rece ? Despre politicienii, oamenii de cultura, tinerii, care i-au cazut victime ? E drept, morti romanesti. Eu credeam ca va voi sugera o oarecare retinere in a reaprinde aceasta tema. Dar se vede ca avem preocupari, interese si sensibilitati diferite. E normal.

 Ce nu e normal e faptul ca aveti nevoie sa imi atribuiti afirmatia ca evreii ar fi VINOVATI pentru aceste zbuciumari (cind eu n-am spus decit ca au fost subiectul lor) ca sa va ascundeti dispretul ...pentru alte sensibilitati. 

Incheiere

27. Ce-ati fi spus daca Auschvitz-ul se transforma intr-o intreprindere in care detinutii deveneau muncitori iar gardienii patroni ? Va pare un tablou de cosmar ?

            Si totusi, noi il traim. Daca nu se observa mai clar, e pentru ca in lagarul nostru nu s-a folosit numai exterminarea, ci si compromiterea morala si dereglarea mintala. Cu atit mai sinistru.

            In numele unei anume solidaritati, va sugerez sa nu faceti jocul gardienilor nostri, in lupta pentru demolarea morala a unui trecut pe care l-au demolat intii fizic.

Ioan Rosca