Scrisoare deschisa

 

 Domnule Roman,

 

Ca fost grevist al foamei si presedinte al uneia dintre asociatiile implicate in mitingul din Piata Universitătii, ma simt in drept a va cere -acum- atentia pe care nu am obtinut-o atunci. Mai bine mai tirziu decit niciodată.

Sint unul dintre cei prezenti in CDR datorita dorintei de a implini visele celor cazuti in decembrie '89. De aceea - desi inteleg ca nu exista o solutie mai buna - ma indispune perspectiva aliantei cu formatiunea dv.  Fara a condamna pe cei care o vor face, ma voi vedea silit sa-mi dau demisia din CDR - daca veti deveni partenerul nostru  fara a dovedi  ca ati trecut cu adevărat de partea unei revolutii la a cărei inabusire ati contribuit.

Doresc sa va explic punctul meu de vedere in speranta ca va va folosi pentru a intelege mai bine reticentele de care va ciocniti si amploarea compromisului pe care liderii CDR trebuie sa-1 facă pentru a nu rata sansa eliberării tarii din miinile Mafiei. Fac acest demers din initiativa strict personala, in speranta ca el va va influenta atitudinea fata de al doilea tur de scrutin prezidential.

Ceea ce ma nemultumeste este activitatea pe care ati desfasurat-o ca principal partener al domnului Iliescu (in perioada 1990-1991) si  faptul ca nu va demarcati convingător de aceasta etapa compromitătoare a carierei dv. politice.

Nu e aici locul sa enumăr erorile, abuzurile si fărădelegile politice comise in perioada in discutie. Ma rezum la rezultatul final : impotmolirea incercarii de revolutie anti-comunista. Avind in vedere rolul pe care 1-ati jucat, atitudinile pe care le-ati avut (fata de partidele istorice, fata de contestatiile de strada din 1990 etc) ar fi fost cazul sa prezentati niste explicatii, niste regrete si niste scuze consistente, celor cărora le cereti sa va reconsidere.

Si mai important - pentru a ne convinge ca va asumati confruntarea cu tabăra securicomunista - ar fi daca ati face acele dezvăluiri de care tara are nevoie pentru a iesi din hipnoza.  Aruncati valul de pe ochii alegatorilor pe care ii mai amăgeste Ion Iliescu , punind in joc revelatiile hotaritoare pe care sinteti in măsura sa le faceti. ACUM e momentul sa vorbiti . Astfel ii veti ajuta efectiv pe Emil Constantinescu si veti contribui la eliberarea României.  Nu ratati aceasta extraordinara ocazie. Daca va veti limita la a indica alegatorilor cu cine sa voteze, nu veti convinge nici măcar pe toti suporterii dv.

Demascati-1 pe Ion Iliescu !  O datorati celor care luptau pentru adevăr in timp ce dv le instigati agresorii cu acel antologic: "Ei s-au demascat! ". O datorati lui Corneliu Coposu. O datorati lui Calin Nemes.

Iata ce asteaptă de la dv. un membru CDR care - neputind suporta uzurparea puterii de către ariergarda securicomunista - s-a  exilat tocmai in Canada pentru a refuza legitimarea unui sir prea lung de farse politice.

Iata ce va roagă un om care isi reprima de patru ani dorul de casa pentru ca nu vrea sa trăiască nici o zi  intr-o tara condusa de Ion Iliescu si sfirtecata de Tovarasii sai.

 

IOAN ROSCA

Membru fondator al Aliantei Civice

ex-presedinte/fondator al Asociatiei “Dialog Piatra Neamt

ex-presedinte/fondator al Aliantei Civice Neamt

ex-presedinte/fondator al Forumului Antitotalitar Neamt (devenit CDR)

 

Montreal, 6 noiembrie 1996