Editoriale şi tablete - Ianuarie 2005 (31)
Monstruoasa coalitie: statul si profitorii
(lui Mircea - pentru merele neculese)
- Ioan Rosca, 31 ianuarie 2005
       In textul dedicat taxelor si impozitelor, am aratat ca "obligatiile" fiscale pot fi un instrument de manipulare a clasei perdantilor de catre clasa profitorilor. Am semnalat si legitima aparare a victimei, fata de abuzurile statului.
       Revin aici cu un exemplu, legat de luarea in posesie a pamintului- dupa 1989, pentru a ilustra folosirea darilor pentru perpetuarea saraciei. [..]
Text integral
Luni, 31 ianuarie 2005
Taxarea - ca mijloc de spoliere si tema de propaganda - Ioan Rosca, 30 ianuarie 2005
    Ne-am obisnuit sa fim taxati. Sintem educati incit sa percepem fuga de taxe ca o crima, nu ca o legitima aparare a celui jefuit de (prin) stat. Daca ne-ar goli cineva continuu jumatate din buzunar - am lua masuri: fugind (daca e prea puternic), refuzind (daca se poate) sau impotrivindu-ne brutal (daca ne putem permite). Denuntam taxarea "de protectie" din Sicilia. Cind insa ne buzunareste statul, avem un reflex Pavlov... de matura intelegere. Ne e rusine daca incercam sa ne "fofilam"- adica sa profitam de rezultatele muncii noastre. Sintem de acord ca evitarea taxelor (apararea de furt) trebuie tratata ca furt. Deplingem (in lectiile de istorie) darile, birul si zeciuiala regimurilor "injuste" din vechime- fara a vrea sa vedem cum am progresat : sintem jumuliti mai tare, fara ca sa mai percepem asta ca pe o nedreptate. Aprobam lupta cu "coruptia"... prin vinatoarea meditatorilor, medicilor si instalatorilor care se sustrag taxelor, pentru a umple bugetul secatuit de menajarea marilor buzunare si de mega-inginerii financiare. In loc sa luptam impotriva imbogatirilor frauduloase, aplaudam inconstient masuri care extind sclavia cetateanului fata de stat, in speranta ca ele ne vor ameliora nivelul de viata.[..]
Text integral
Duminică, 30 ianuarie 2005
Gillo Pontecorvo si esenta colonialismului (reflectii cinefile -1) - Ioan Rosca, 29 ianuarie 2005
Voi incepe seria reflectiilor pe marginea unor provocari cinematografice - semnalind doua filme ale lui Gillo Pontecorvo: "Arde" si "Batalia pentru Alger": performante artistice- ca incursiuni in problematica colonialismului.
       [..]Vedem in filmele lui Pontecorvo oameni prinsi in viltoarea intimplarilor, interferente intre semnificari individuale, inglobarea irezistibila in metabolismul colectiv, fiinte ce nu se mai pot sustrage conditiei sociale, ca sa se distanteze abstract- conceptual.
       Nu stim daca regizorul considera aceasta mistuire a omului in rolul asumat (alocat) pe scena vietii o implinire, o confiscare sau o ratacire.
       Arta unui astfel de regizor este de a infrunta raspunsurile, pentru a elibera intrebarile.[..]
Text integral
Sâmbătă, 29 ianuarie 2005
Partide fratesti, internationale ideologice, curele de transmisie, forme fara fond - Ioan Rosca, 28 ianuarie 2005
     Am semnalat confuzia in care e impotmolita politica romaneasca.
    Se poate racorda aceasta facatura "democratica" spre exterior, se pot lega gruparile existente la formatiuni si curente europene?
    Unii nu vad cu ochi buni traditiile "internationalelor" de "solidaritate ideologica", care leaga "partidele fratesti" prin "curele de transmisie". Dar se pare ca nu mai avem de ales: planuita integrare europeana forteaza si osmoza politica. Operatia, ar fi delicata chiar in cazul unor societati similare. Atunci cind trebuie unificate metabolisme comunitare profund diferite –ea devine acut problematica.[..]
Text integral
Vineri, 28 ianuarie 2005
Cum a fost anticomunismul ... tras pe dreapta - Ioan Rosca, 27 ianuarie 2005
     Inca din 1990 am sesizat manevra: oligarhia securicomunista si-a acoperit politic imbogatirea fulgeratoare, declarindu-se "la stinga". A paralizat astfel - dintr-o lovitura - eliberarea democratica a Romaniei.
    Cine vrea justitie, echitate, recompensa justa a muncii, condamnarea cistigurilor speculative (teme - vrem nu vrem - confiscate doctrinar de stinga mondiala) este trimis "spre stinga"... in ghearele "Camarazilor"- imburgheziti fulgerator si ilicit.
     In timpul acesta, "alternativa de dreapta" cladeste (vrind - nevrind) acoperirea doctrinara... a aceleiasi paturi/mafii (cu acea betie din principii abstracte pe care o reprosam intelectualilor comunisti din occident). Militeaza pentru jocul cit mai liber "pe piata" al eternei clase dominante, convertite la un capitalism in care Securistii au rezervate pozitiile cistigatoare.[..]
Text integral
Joi, 27 ianuarie 2005
Viitorurile refuzate - Ioan Rosca, 26 ianuarie 2005
      Imaginati-va ca va intoarceti in timp, aterizind intr-o comunitate din evul mediu, din comuna primitiva, etc. Tot ce spun, cred si fac oamenii din jurul dv. va pare nefiresc, gresit, condamnabil, absurd. Le semnalati asta. Protestati, contestati, criticati.
     Sinteti invitat atunci la o adunare, in care se iau hotariri privind organizarea (activitatea) "cetatii" in care ati picat. Luati cuvintul. Explicati gazdelor cum ar putea merge lucrurile, cum va fi "normalul" in viitor, ce ar trebui sa schimbe si de ce. Le spuneti ca se poate zbura. Ca pot distruge inamicul cu o "bila" atomica. Le vorbiti de submarine si televizoare. Le explicati ca le trebuie neparat impozite, banci, investitii, bursa, calculatoare. Le aratati ce ar trebui sa iubeasca de acum inainte.[..]
Text integral
Miercuri, 26 ianuarie 2005
Sa nu te intereseze ce face celalalt... sa suporti doar efectele - Ioan Rosca, 25 ianuarie 2005
     Dupa 1990, una din lectiile inserate in cursul scurt de emancipare a Romanilor a fost: sa nu se mai uite atita in curtea vecinului ! Sa nu le mai pese daca acesta (de exemplu) se imbogateste brusc. Sa-si vada de gospodaria si de viata lor.
     Sigur ca traditiile de indiscretie, pizma , birfa, promiscuitate, rautate trebuiau contracarate cumva- pentru ca impiedica actiunile solidare.
     Dar abordarea simplista conduce la aberatii, chiar si pe acest subiect- aparent univoc.[..]
Text integral
Marţi, 25 ianuarie 2005
Internet si democratie – Stefan Bocioaca, 24 ianuarie 2004
Pe masura ce discutile "popular-intelectuale" se pierd in cafenele virtuale, dileme trucate, comentarii narcisistice fara fond cu singurul scop de a face zgomot, actiunea concreta isi va pierde intelesul, fiind deja « consumata », in eter.
Iar una din capcanele Internetului este tocmai simularea actiunii, sedentarizarea, dez-energizarea omului-creator fizic de evenimente in timp si spatiu real. Din mijloc de comunicare, el poate ajunge un mediu care confisca concretul, inlocuindu-l cu o prelungire confortabila a proiectiilor mentale.
Democratia se exprima nu doar prin petitii silentioase, emailuri, voturi virtuale, si pagini web ci si prin semn, dezvoltare, gest, reactie, discursuri, pancarte, mitinguri, strigate!
Cind acestea din urma vor fi considerate inutile de catre oamenii prea vlaguiti, comozi , blazati,…democratia va fi fost moarta demult…
Luni, 24 ianuarie 2005
Iesirea din iluzie- Stefan Bocioaca, 23 ianuarie 2005
Exista un imediat care se cere luat in considerare, chestionat, incoltit, imblinzit, supravegheat, intr-o reala democratie. Vidul democratic creat de starea latenta, nepasarea, laissez-faire-ul cetatenilor, duce in mod automat la invitatia de a fi "compensat" de catre abuzul de putere care vine sa echilibreze balanta nepasarii.[..]
Text integral
Duminică, 23 ianuarie 2005
Intilniri cu Gheorghe Dorel Nechita - o poveste in doua parti - Ioan Rosca, 22 ianuarie 2005
[..]De atunci, m-am gindit, din nou, la toate. De l-au ucis pe Dorel Nechita? De ce pling cei doi parinti, de 15 ani, ramasi intii fara fiu si apoi jefuiti si de sensul mortii lui ? De ce nu vor romanii adevar si dreptate? Cine, de ce si pentru cine a murit in decembrie? Cum a fost Calin Nemes impins sa se sinucida? Dar Radu Chesaru? Ce este aceasta lume- in care florile cele mai frumoase se jertfesc pentru interesele unor buruineni? Asa va ramine? Se va termina cu imburghezirea criminalilor? Cum pot unii crede ca ne vom putea linisti sufletul ranit, noi- cei ce stim ce inseamna ce s-a intimplat? Cum sa fac sa devin cit mai eficace si sa rezist cit mai mult- fara a mai scrie o scrisoare ca aceea trimisa in 1996, in culmea disperarii, lui Calin Nemes ?
Dar la toate acestea m-am gindit mai tirziu, cind mi-am revenit. In ziua cind l-am reintilnit brusc pe Dorel, nu am mai putut gindi nimic. Voi fi scurt si impudic : Am plins. Fara sa ma pot apara. Pentru prima data - de peste 20 de ani.
Text integral
Sâmbătă, 22 ianuarie 2005
Alternativele slugarniciei - Ioan Rosca, 21 ianuarie 2005
Politica externa facuta in numele romanilor se rezuma la urmatoarea dilema : trebuie sa alegem vasalitatea fata de rusi, de europeni sau de americani? Un subiect ideal pentru bursierii labirinturilor de argumentatii savante.[..]
Text integral
Vineri, 21 ianuarie 2005
OMG – o bomba cu explozie intirziata? - Stefan Bocioaca, 20 ianuarie 2005
In ce masura Romania a devenit o tinta de predilectie pentru firmele producatoare de ceriale modificate genetic, este greu de spus, majoritatea datelor existente provine din articole de ziare, stiri ale agentiilor de presa, iar aceste date sint contradictorii, depinzind de cine si ce interese are in a le face publice. O campanie contra OMG a dus-o « Jurnalul National » publicind trei reportaje pe acesta tema anul trecut. La finalul lor, aflam ca : » E gresit sa gandim ca produsele cu OMG dauneaza sanatatii umane. Nu avem de ce sa ne temem sa le consumam". Si atunci de ce atit zgomot pentru nimic?
Text integral
Joi, 20 ianuarie 2005
Un clasament grotesc - Stefan Bocioaca, 19 ianuarie 2005
In Romania nu exista "doar" coruptie ci un SISTEM al coruptiei de diferite grade, din care face parte nu doar "coruptul" din Bucuresti ci persoane din orase, sate si comune, laolalta cu rudele si tovarasii lor. In cadrul acestui sistem, oamenii onesti se simt prinsi si fortati sa actioneze dupa regulile retelei pentru ca...trebuie sa traiasca. Undeva la virf se afla marii corupti si hoti si guvernul clientelar care troneaza peste caracatite care se alimenteaza una pe alta.[..]
Text integral
Miercuri, 19 ianuarie 2005
Entuziasmul invinsilor fata in fata cu rezervele cuceritorilor - Stefan Bocioaca, 18 ianuarie 2005
Un articol din Ziua relata despre rezultatele ultimului Eurobarometru care masoara optimismul sau pesimismul, cum vreti sa o luati populatiei tarilor europene fata de chestiuni legate de integrarea in UE. La aceasta data; « …doar 39% din populatia Frantei si 36% din populatia Germaniei mai sustin viitoarele valuri de extindere al Uniunii care sa cuprinda Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia. Populatia Marii Britanii sustine aceste valuri de extindere in proportie de 50%, in vreme ce mai putin de jumatate dintre finlandezi, suedezi, danezi si luxemburghezi sustin viitoarele largiri ale Uniunii. In mod semnificativ doar 28% dintre cetatenii Austriei mai sunt de acord cu admiterea de noi state in Uniunea Europeana. » [..]
Text integral
Marţi, 18 ianuarie 2005
Tablete - Stefan Bocioaca, 17 ianuarie 2005
Recuperatorii istoriei
Istoria ne invata ea ceva? Probabil ca pentru cei mai multi istoria se limiteaza la cartile de istorie, emisiuni TV si cam atit. In conditiile unui stil de viata in care viteza joaca un rol important, sau in care obligatiile profesionale ocupa o mare parte din timpul zilnic, si desigur in lipsa unui interes deosebit, Istoria isi pierde tot continutul si deci mesajele pe care le-am putea receptiona din trecut devin inexistente [..]
Text integral
Luni, 17 ianuarie 2005
Scufundarea Titanicului comunist - Stefan Bocioaca, 16 ianuarie 2005
Tranzitia comunism la capitalism, o perioada imprevizibila si turbulenta, are totusi o componenta stabila, si anume, materialismul.
Comunismul eliminase fortat spiritualitatea.Cultura, religia, filozofia au fost modelate dupa "noile" principii, actiune care s-a dovedit a fi fost incununata de succes in cazul multora dintre subiectii experimentului. Tranzitia spre capitalism poate fi vazuta ca o adaptare a materialismului comunist, sec si impus, la cel capitalist liber si aducator de bunastare. [..]
Text integral
Duminică, 16 ianuarie 2005

Editorial vesnic actual - Mihai Eminescu - 15 ianuarie 2005

Doina

[..]De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Ca nu mai poate strabate
De-atâta strainatate.
Din Hotin si pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a calare,
De la Mare la Hotin
Mereu calea ne-o atin;[..]

Scrisoarea a treia (fragment)
[..]

[..]Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni![..]
Text integral

Sâmbătă, 15 ianuarie 2005
Intre eliberare interna si integrare externa - Ioan Rosca, 14 ianuarie 2005
   Nu discut aici oportunitatea integrarii noastre in Europa. Ci semnalez folosirea ei ca diversiune.
   "Ne intregram sau nu ne integram ?" - aceasta e intrebarea... care a trecut-o in umbra pe cea lansata in 1989 : "Ne eliberam sau nu, de mafia securi-comunistilor?" [..]
Text integral
Vineri, 14 ianuarie 2005
Smulgerea radacinilor din pamint - Ioan Rosca, 13 ianuarie 2005
Dedicatie: Lucretiei, in amintirea acelei veri cind am inlocuit-o la cooperativa
Nu le-a fost usor niciodata. 1907 nu a fost un vis. Sa ne amintim numai ce le-au facut comunistii: amagire, terorizare, confiscare, cooperativizare, saracire, proletarizare, comasare, sistematizare, dislocare, distrugere a traditiilor, alienare, etc. Sa ne amintim si ce s-a spus despre asta in occident (Europa Libera, etc.)[..]
Text integral
Joi, 13 ianuarie 2005
Conspiratia complexitatii - Ioan Rosca, 12 ianuarie 2005
Unul din cuvintele tratate cu succes de Minsterul Adevarului este "conspiratia". E suficent sa declare cineva ca banuieste un complot politic sau economic... si s-a compromis. Conspiratiile Puterii sint - toate- inchipuiri SF, din categoria OZN. Cine le crede- isi demasca inapoierea si credulitatea. Singura conspiratie de care sint sigur este aceea de compromitere prin degenerare-a conceptului de conspiratie. [..]
Text integral
Miercuri, 12 ianuarie 2005
Anticomunism si anticonformism - Ioan Rosca, 11 ianuarie 2005
[..] Faptul ca un anticomunist virulent critica si societatea occidentala, deruta (intriga, infurie) subiectii neo-indoctrinarii. Ei nu pot concepe legatura organica dintre anticomunism si anticonformism. Un scurt text nu poate strabate o prapastie informationala. Dar poate semnala existenta ei. De aceea am recurs la prezenta explicatie sintetica[..]
Text integral
Marţi, 11 ianuarie 2005
Cultul capitalului si eliberarea Romaniei - Ioan Rosca, 10 ianuarie 2005
[..] In capitalismul real (nu cel imaginat de "analistii" de la Bucuresti) averea produce puterea. Restul e diversiune - pentru a tine in friu masele domesticite de propaganda si de o relativa bunastare. Cei ce doresc eliberarea Romaniei de plosnitele care o sufoca- si vor dezarmarea acestora- nu au deci decit o cale: sa incerce confiscarea avutiilor jefu [..]
Text integral
Luni, 10 ianuarie 2005
Podul putred spre capitalism - Stefan Bocioaca, 9 ianuarie 2005
[..]Oare o economie de piata autentica este ea insusi suficienta pentru a garanta eliminarea saraciei si a frustrarilor? Oare dintr-o data se poate pasi pe un tarim guvernat de economia de piata proclamata atotputernica si echitabila? Maniheismul reductionist al unei asemenea viziuni elimina insasi realitatea, si odata cu ea, posibilitatea de a gasi solutii.[..]
Text integral
Duminică, 9 ianuarie 2005
Liberi si amorfi - Stefan Bocioaca, 8 ianuarie 2005
Libertatea presei este in mod neconditionat un atribut al oricarei societati democratice, dar exercitarea acestei libertati nu poate aduce beneficii decit daca serveste interesele societatii. Pare banala o asemenea constatare, dar in masura in care libertatea presei este folosita exclusiv pentru a "vinde" si a se adresa "consumatorului", informatia devine o marfa ordinara.[..]
Text integral
Sâmbătă, 8 ianuarie 2005
Fiecare revolutie cu revolutionarii ei - Ioan Rosca, 7 ianuarie 2005
[..]Las pe altii sa discute ce a fost intre 16 si 25 decembrie. Dosarul acesta e important, dar nu trebuie sa arunce in umbra pe celalalt, major, al Contrarevolutiei si Tranzitiei Criminale - care a avut loc in acesti 15 ani. Eu sint martorul credincios al unei revolutii care a durat UN AN (nu zece zile) si a fost infrinta: de contrarevolutie, de orbire, de egoism si de lasitate. Nu am reclamat statut de revolutionar "decembrist", tocmai pentru ca apartin revolutiei "nouazeciste".[..]
Text integral
Vineri, 7 ianuarie 2005
Scrisoare deschisa catre PNT-CD - Ioan Rosca, 6 ianuarie 2005
"[..] Comunicatul PNTCD (5 ianuarie) este un pas bun, un avans pe mai multe planuri. Cei preocupati de reorganizarea lui- il vor comenta si completa. Va urma poate un efort laudabil de reconstructie. Mult noroc celor implicati.
PNT-CD, suferind (15 ani) atacul Sistemului pe care il punea in pericol, lovit si derutat, a ajuns sa se indoiasca de menirea sa, sa se gindeasca la o anume "adaptare" la conditii. Va scriu pentru va instiga sa procedati pe dos: ridicati sus steagul luptei, fara compromisuri- si veti avea succes. [..]"
Text integral
Joi, 6 ianuarie 2005
Mihai Eminescu - Imparat si proletar, 5 ianuarie 2005

Spuneti-mi ce-i dreptatea? - Cei tari se îngrădiră
Cu-averea si mărirea în cercul lor de legi;
Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
Contra celor ce dânsii la lucru-i osândiră
Si le subjugă munca vietii lor întregi.[..]"
Text integral
Miercuri, 5 ianuarie 2005
Eliberarea Romaniei... de SRI - Ioan Rosca, 4 ianuarie 2005
Recent, domnul Basescu se arata multumit de activitatea SRI, cerindu-i doar sa devina "apolitic" si sa participe la combaterea coruptiei. Vorbe de protocol, care confirma ca nici dumnealui nu intentioneaza sa smulga Romania din ghearele Securitatii. Nu e nici o surpriza. Nu avea traiectoria celui care ar putea declansa marea batalie. Si nici nu a promis sa o faca. E foarte posibil ca el si altii din jurul lui sa fie domesticiti prin santajul facut posibil de ascunderea dosarelor. Pina si unii PNT-isti care-si tipau (prin 1990) anti-comunismul, negociau in culise ca dosarele... sa nu devina publice. [..]"
Text integral
Marţi, 4 ianuarie 2005
Unde e "Raportul Financial Anual Complet"? - Ioan Rosca, 3 ianuarie 2005
"[..] Unde e "Raportul Financial Anual Complet"? Daca nu e, de ce nu e? Ce fel de democratie e asta? Sintem subiectii unor escrocherii care se fac legal prin intermediul "statului"? De ce nu insista partidele ca sa se iasa din ceata ? Cred ca aceasta ar putea fi o pista pentru intelegerea modului sistemic in care am fost si sintem in continuare jefuiti. [..]"
Text integral
Luni, 3 ianuarie 2005
Procesul Tranzitiei Criminale - Ioan Rosca, 2 ianuarie 2005
"[..] Se pare ca:
1. Nu exista o centralizare a avutiilor statului la 22 decembrie 1989, a vinzarilor si retrocedarilor, a folosirii banilor obtinuti
2. Nu se se ocupa nimeni cu aceasta contabilitate globala , de sinteza, care ne-ar permite sa demonstram riguros ca a avut loc o gigantica crima economica in acesti 15 ani. Pe care iesirea din comunism nu o scuza, dimpotriva ! Sa declansam Procesul Tranzitiei Criminale- pe aceasta baza
3. Poporul roman, care intuieste jaful si solidaritatea celor care au profitat de el, indiferent de culoarea politica- are, in fond, dreptate [..]"
Text integral
Duminică, 2 ianuarie 2005
Cerere de clarificare - Ioan Rosca, 1 ianuarie 2005
"[..] Cum ramine atunci cu STATUL comunist - instrumentul acestui enorm abuz? Cine i-a contestat si ii contesta legitimitatea? Daca statul comunist e declarat criminal, atunci cum ramine cu actele sale juridice? Ele nu devin nule? Dar cu proprietatile sale? Ele nu trebuiau redate, (toate - nu numai cele confiscate), proprietarilor de drept?[..]"
Text integral
Sâmbătă, 1 ianuarie 2005

< Pagina principala Piata Universitatii 2005