Editoriale şi tablete - August 2007 (1)
Au mai disparut doi actori …

…Victor Frunza, care deranja emanatia "anticomunista"
Am mers de curind la Bucuresti- la invitatia lui Victor Frunza- pentru a saluta aparitia noii editii a Procesului Comunismului si pentru a rosti o scurta alocutiune. Nu am mai putut lua cuvintul cu ocazia mini-conferintei de lansare la Tirgul de Carte, pentru ca ea fost scurtata inopinat. I-am spus insa direct autorului ce voiam sa-i comunic (si iata ca e bine ca nu am mai asteptat…) Voi repeta acest ultim mesaj catre el, in cinstea disparitiei unui luptator singuratec si nedreptatit.
Victor Frunza nu a fost "uitat"- din neglijenta, indolenta, nerecunostinta, amnezie, antipatie- desi si asta ar fi fost condamnabil. A fost marginalizat cu buna stiinta, pentru ca reprezenta un obstacol in calea celor care au de gind sa confiste cauza "anticomunismului", deturnind-o in interesul altor agende, facind capital ieftin dintr-o falsa lupta (de la care au dezertat pina acum), evitind reactivarea infruntarii reale cu baronii Rosii prin judecarea Tranzitiei Criminale (pentru recuperarea averilor jefuite poporului roman si pedepsirea celor ce au produs distrugerea economiei si degradarea societatii ).
Nu numai pentru vanitatea unei pozitii de pionier in denuntarea comunismului a actionat in final Frunza - cel evitat atit de scandalos si elocvent de "comisia Tismaneanu". Ci si pentru apararea unui anticomunism onest, echilibrat, analitic, neconfundind dimensiunile penale, morale si politice, pus in acord cu interesele poporului roman. Dar pe acest front, iata, raminem tot mai putini.

…Patriarhul Teoctist, care proteja napirlirea post-comunista
Modul in care este tratata disparitia patriarhului Teoctist ma scandalizeaza. Mi se pare o culme a nerusinarii si a manipularii modul in care este prezentat astazi un om cu rol atit de evident nefast pentru evolutia Romaniei post-decembriste. Putini au facut atita rau unei tari care avea nevoie de emancipare religios-morala, pentru a evada spiritual de sub comunism.
Intreaga activitate colaborationista a lui Teoctist, orientarea degradant-compromitatoare data de el bisericii ortodoxe (exploatind in interesul puterii indemnul la smerenie) a sustinut in acesti 17 ani amortirea sclavilor in jugul comunismului napirlit prin Tranzitie. Pozitia lui lamentabila (din 20 decembrie 1989) fata de revolta de la Timisoara- este doar un exemplu expresiv. Revenirea lui la cirma bisericii in 1990 a avut acealsi sens si acealsi efect ca inscaunarea lui Iliescu: o aminare, o deturnare, o inghetare- a schimbarii reale. Fata de efectele manifeste ale activitatii sale, ce importanta mai are daca zvonurile privind colaborarea sa cu securitatea se vor confirma sau nu? S-a comportat oricum ca si cum ar fi omul Lor, le-a adus mari servicii.
Nu pot intelege in nici un chip pozitia camarazilor mei anticomunisti fata de acest caz. Daca si Teoctist a fost cu noi, atunci contra cui am luptat?
Cit priveste interesele bisericii , imi este imposibil sa inteleg pe aceia care le cred servite prin pozitii si actiuni care contravin moralei crestine.

Ioan Rosca, 2 August 2007
Joi, 2 august 2007

< Pagina principala Piata Universitatii 2005