Media inabordabila, nefrecventabila sau nociva

    1. Nu jinduiesc un loc in cohorta expertilor in anticomunism aparuti de o vreme. Sa-si manince mercenarii victimologiei piinita jalnic muiata in istoria-supapa. Nici nu sint invitat niciodata la sindrofiile lor.
   Am raspuns cuiva, care imi semnala anuntul: " Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii "Al I. Cuza" Iasi, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si Fundatia Konrad Adenauer, are placerea de a va invita, in perioada 12-13 noiembrie 2009, la Iasi, pentru a participa la conferinta "Dupa 20 de ani. Perpective asupra caderii comunismului in Romania: cauze, desfasurare, consecinte." astfel:
   " La un congres stiintific se invita specialistii de talie, cu punct de vedere puternic. Cu atit mai mult cu cit tema e fierbinte. Pletora de "profesionisti" si "activisti" ai studierii anticomunismului, aparuti din nimic, manifest nechemati de idealuri, care folosesc tema pentru a cistiga capital civic sau parazita societatea - nu are nevoie de "concurenta" adevaratilor luptatori si cercetatori. Ca sa intelegi jocul acestor pigmei intrepizi, trebuie sa sari peste spectacole si sa cauti fructele activitatii - absente cu desavirsire, dupa 20 de ani. Situatia reala sociala, economica, juridica a victimelor si calailor spune tot despre diversiunea pseudo-rezistentei si rostul "combativitatii" de opereta a "dizidentilor" de profesie.
Detest manevrele sacalilor civici care pescuiesc "legiuni de onoare" capitalizind suferintele altora.
14 oct 2009 Ioan Rosca"

   2. Dar propagarea adevarului trezitor catre publicul tele-domesticit- e altceva.
   Am fost intrebat de mai multi de ce nu-mi fac cunoscute ideile in presa si televiziunea din Romania. Ramin actuale explicatiile mai vechi (de exemplu: "Sfirsitul partii... invizibile" - http://www.piatauniversitatii.com/news/default_editoriale.asp-year=2005&month=3.htm).
   Oameni ca mine nu se strecoara in cetatea ingineriei constiintelor manipulate. Nu ca nu as putea face "rating"- cum imi spunea cu cinism domnul Braia, cind l-am rugat sa ma ajute in a face cunoscuta actiunea justitiara reala. Ce as spune eu- e mai curind suparator decit plictisitor.
   Sint probabil chiar pe liste negre care-mi fac cinste.
   Ca sa verific, din cind in cind , realitatea marginalitatii mele explicabile, mai fac cite un avans de genul urmatorului mesaj, pe care l-am trimis pe adresa indicata de domnul Buca (managerul emisiunii Nasul), dupa ce i-am explicat la telefon, pe 15 octombrie , ce as vrea sa discut in emisiunea domnului Moraru.

"15 oct 2009
adrian.buca@b1tv.ro
In atentia domnului Moraru
Ma numesc Ioan Rosca, cercetator inderdisciplinar (matematician, inginer electronist, arhitect de sisteme informatice, doctor in educatie) cu domiciliul stabil in Montreal, Canada si cel temporar la Piatra Neamt.

Am fost grevist al foamei in si pentru Piata Universitatii (suferind un prim val de represiune din acest motiv) si un promotor al judecarii crimelor comunismului (declansind cercetarile de la Dealul Marului in 1990 -si suferind un al 2-lea val de represiune, din acest motiv).

Explicatii la :
www.procesulcomunismului.com
www.piatauniversiatatii.com
Aflind ca Gh Nechita (cel alaturi de care am reprezentat Romania la olimpiada studenteasca de matematica de la Ankara- in 1980) este unul dintre cei impuscati in decembrie, am venit in 2005 in Romania, intrerupindu-mi serviciul din Canada pentru un an (asa credeam) pentru a impulsiona anchetele de la procuratura militara, conduse de generalul Voinea.
Am depus (ca victima a evenimentelor din Piatra Neamt) si plingere penala in dosarul "mineriada", cerind anchetarea agresiunilor conexate din toata tara, pe tot parcursul anului 1990, produse de uzurparea puterii de catre FSN.
Pe de alta parte, am redeschis, alaturi de domnii Ionitoiu, Vatamaniuc, Paraschiv, calciu, Goma etc- ca reprezentant al "Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului") dosarul "Genocidul comunist (inainte de 1990) si favorizarea faptasilor (dupa 1990)".

Au trecut insa patru ani si nu am mai putut parasi Romania, consumindu-mi toti banii acumulati (in munca de cercetare) si tot timpul, renuntind la cariera din Canada (in mijlocul proiectului LORNET, a carui arhitect conceptual eram)- pentru a sili justitia sa functioneze, in dosarele semnalate deja.
Am sprijinit ancheta zi de zi, cu mii de documente selectate din presa timpului, alocindu-mi toata energia acestei cercetari sistematice. Numai ce am depus eu la procuratura- ajungea pentru incriminarea marilor vinovati.
I-am demonstrat domnului Voinea legatura dintre cele trei dosare, faptul ca miza evenimentelor din decembrie -iunie a fost protejarea si imbogatirea autorilor genocidului comunist si complicilor lor.

Ca sa traiesc, alaturi de vechii detinuti politici (vezi dosarul "genocidul") si vechii revolutionari din 1989/90 (vezi dosarele decembriada si mineriada- care trebuiau de mult conexate) farsa injustitiei sistemice, terminata cu smulgerea dosarelor periculoase de la procuratura militara, in clipa in care latul se stringea in jurul vinovatilor- ramasi la putere.
Ca sa constat, printre altele, ca vocea mea nu mai poate patrunde nicicum in media romaneasca si sa inteleg cum a ajus colegul meu Doru Maries la ultima solutie: jertfirea vietii pentru a forta deblocarea justitiei, pentru a impune un foarte mic pas: recuperarea dosarelor dosite de cei ce au sarcina sa inmorminteze ancheta.

Pentru a risipi "ceata" protectoare a retelei distructiv-profitoare, as dori sa explic telespectatorilor adevarata miza a cercetarilor privind confiscarea revolutiei: revelarea modului in care a fost jefuita si distrusa avutia nationala si adincita evolutia patologica a Romaniei.
Pot fi gasit de vineri dupa masa la Bucuresti, la [] si oricind, pe aceasta adresa email.
Ioan Rosca"
   Credeti ca am primit macar vreun raspuns?
   Credeti ca e o intimplare?
   Avea nevoie "Nasul" de o pacoste ca mine, care sa strice cu revelatii despre paralizarea anchetelor campania de realegere a lui Basescu in numele anti-comunismului simulat demagogic?

   3.
   Culmea e ca a trebuit sa declin singura invitatie pe care am primit-o in acesti ani din partea presei din Romania- desi facuta in termeni respectabili- din motive pe care le veti intelege din corespondenta respectiva:

   1 dec 2009
" Numele meu este Laurenţiu Ungureanu şi sunt redactor în cadrul Departamentului Publicistică al ziarului Adevărul.
Redacţia noastră pregăteşte un serial despre eroii României, foşti disidenţi anticomunişti, care şi-au dat viaţa pentru a-şi apăra idealurile politice.
Pentru că ecoul gestului acestor oameni a fost auzit doar în perioada imediat următoare sinuciderii lor, "Adevărul" încearcă să readucă în atenţie acţiunile unor oameni care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor cele mai aprige ale Rimâniei.
Întrucât este imperativ ca sacrificiul lor să rămână bine imprimat în memoria românilor, prin acest serial încercăm să readucem caracterul nemuritor al acţiunilor unor adevăraţi eroi.

Ca fondator al spatiului www.procesulcomunismului.com, vă invităm la un dialog ale cărui teme vor fi: persoana "Călin Nemeş", acţiunile sale şi rezultatul lor, precum determinarea dumneavoastră de a duce mai departe numele unui erou. Dacă veţi accepta invitaţia noastră, vă rugăm să ne comunicaţi data şi ora disponibile pe agenda dumneavoastră, în cursul acestei săptămâni.

În speranţa că veţi da curs demersului nostru jurnalistic, vă mulţumim anticipat pentru înţelegere.
Cu stimă,
Laurentiu Ungureanu Redactor - Departament Publicistică - Adevărul Holding"


"2 decembrie 2009
Domnule Ungureanu,
Initiativa dv este laudabila si va urez succes. Cred ca scoaterea din neantul uitarii a putinelor exemple civice radical admirabile e un pas pentru apararea unui sens colectiv sanatos.
Mi-am exprimat public insistent, in acesti 20 de ani, admiratia, respectul si recunostinta fata de cei care au urcat mai sus ca mine pe scara conditiei umane. Am scris limpede ce gindesc despre jertfiti: Calin Nemes din Cluj, Radu Chesaru si Octav Radulescu din Bucuresti, Gh Nechita din Bacau, Gheorghiu din Brasov etc etc. Mi-am reprimat dorinta de normalizare sufleteasca si profesionala, revenind in Romania pentru a sprijini anchetele de la procuratura si a le face dreptate celor cazuti la datorie- la modul cel mai concret.

Dar din pacate (si va rog sa nu o luati ca o ofensa personala, nu va cunosc si nu va atribui rele intentii) nu pot participa la o dezbatere organizata, mai ales in acest context politic, de ziarul "Adevarul". Ar fi o balsefemie la adresa celor pe care ar urma sa-i cinstesc tocmai pentru ca nu au facut compromisuri. Chiar daca ziarul dv si-a parasit linia din 1990, el nu poate fi o gazda credibila pentru o astfel de comemorare, atita timp cit redactia actuala nu se demarca public de crimele facute atunci.

Nemes nu a mai putut trai- si din cauza vechiului "Adevar". Daca vreti sa-i cinstiti memoria, inchideti simbolic publicatia care a asmutit romanii impotriva eroilor, lansati o alta- si in cadrul ei faceti o campanie viguroasa pentru pedepsirea celor care au instigat multimea la crima si au provocat eroii la sinucidere- inclusiv denuntind grupul care opera in 1990 in "Adevarul", acoperit deseori de anonimat.

Imi pare rau daca pozitia mea va rani un suflet curat si va micsora sansele adevarului. Dar nu am de ales.
Ioan Rosca "
2 dec 2009
"Domnule Ioan Roşca,

În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru aprecieri. De asemenea, înţeleg reticenţa dumneavoastră de a nu participa la o dezbatere care poate atinge subiecte controversate. Vă asigur însă că singurul rezultat pe care îl aştept de la demersul meu este acela de a readuce la lumină repere morale ale istoriei noastre recente. În acest sens, tocmai pentru că numele dumneavoastră este strâns legat de astfel de acţiuni, am considerat că această pregătire şi determinare care vă caracterizează ar putea fi benefică şi pentru acţiunea mea.

Nu am decât să accept decizia dumneavoastră, însă mă simt obligat să prezint în detaliu demersul meu, cu scuzele de rigoare, întrucât această prezentare ar fi trebuit integrată în primul mail:

În urma unei iniţiave proprii, am primit acceptul coordonatorilor mei de a scrie un serial, care urmează a fi derulat pe parcursul a patru zile, despre cele mai importante persoane care au ales să evite compromisurile, singura soluţie pe care aceştia au găsit-o fiind cea a sacrificiului. În acest sens, am ales să explic contextul gestului lor, motivele care i-au determinat să recurgă la astfel de acţiuni, precum şi urmările acţiunilor lor. Persoanele la care m-am gândit sunt Liviu Cornel Babeş (material pe care, de altfel, l-am finalizat), Călin Nemeş (material pentru care mi-ar fi fost de ajutor poziţia dumneavoastră), Gheorghe Gavrilescu (material în curs de cercetare) şi, în măsura în care voi găsi suficiente informaţii, Radu Chesaru. Aceste articole nu vor avea drept efect lansarea unor acuzaţii îndreptate către anumite persoane, întrucât consider că încercarea de a redescoperi vinovaţii pentru deciziile tragice pe care respectivii le-au luat este inutilă. Aşadar, rezultatul pe care îl urmăresc este unul simplu, deşi greu de realizat: informarea tuturor cititorilor "Adevărul" în legătura cu personalitatea eroilor, motivele care i-au determinat să aleagă, drept soluţie, jertfa, precum şi consecinţele acţiunilor lor. Ecoul unor gesturi măreţe, la 20 de ani după Revoluţie, s-a pierdut pentru majoritatea românilor. De aceea voi încerca, deşi poate este o încercare izolată şi zadarnică, să amintesc tuturor sacrificiile unor eroi.

În cazul în care veţi reconsidera răspunsul dumneavoastră, menţionez că o eventuală întâlnire va avea loc doar în prezenţa mea, genul discuţiei fiind sintetizată mai sus.

Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă voi respecta decizia, oricare ar fi aceasta.
Cu stimă,
Laurentiu Ungureanu
Redactor - Departament Publicistică - Adevărul Holding"


2 decembrie
"Domnule Ungureanu,

Raspunsul dv nu face decit sa-mi intareasca buna impresie privind intentiile cu care ati abordat acest proiect. Dar asa cum v-am explicat deja, refuzul meu e legat de simbolul greu al institutiei in care lucrati, care creeaza un cadru neadecvat (pentru mine) pentru proiectul dv. Si mai e si cadrul infect in care se discuta in aceasta saptamina despre anticomunism. Sensurile pot fi stinse prin tacere sau corupte prin zgomot si confiscare.

Oricum, nu prea as fi putut fi util in consolidarea informatiilor primare referitoare la cei la care v-ati gindit (un grupaj semnificativ). Nu sint decit un admirator indepartat a lor, v-ar trebui persoane din imediata apropiere, daca doriti sa patrundeti in intimitatea starilor, evitind speculatiile. Daca ati da un telefon doamnei Cornea la Cluj, ati putea obtine numarul unui prieten fidel al lui Nemes. Si cunosc si o prietena activa a lui Gavrilescu, v-as putea da numarul ei.
Chesaru nu ar trebui eludat, a fost un om exceptional, probabil asasinat- asa cum i-am spus generalului Voinea, care cunoaste cazul. Puteti cita si din textele mele expuse pe site, orice fragment doriti. Sint manifeste.

Nu stiu ce virsta aveti dar ceva ma face sa cred ca sinteti mai tinar ca mine (51 de ani). Altfel, cred ca ati fi sesizat contrapunerea importanta dintre viziunile noastre, relevata in fragmentul:
" Aceste articole nu vor avea drept efect lansarea unor acuzaţii îndreptate către anumite persoane, întrucât consider că încercarea de a redescoperi vinovaţii pentru deciziile tragice pe care respectivii le-au luat este inutilă."

Eu nu numai ca nu consider inutila cercetarea vinovatilor si chiar pedepsirea lor, intr-o forma sau alta, dar cred ca aceasta e singura maniera de a respecta realmente pe cei care au refuzat linia compromisurilor si a combate metafizica ambiguitatii si vidului.
Sint un combatant justitiar si nu un pasionat de istorie (cercetarea mea stiintifica are alte directii).

Poate ca nici contributia "Adevarului" la creerea disperarii care ne-a risipit peste oceane sau in mormint- nu va e foarte bine cunoscuta.
Nu e un repros. Sa ne facem fiecare datoria.
Consider declinarea acestei invitatii definitiva, dar ramin deschis dialogului cu dv.

Ioan Rosca "
   4 .
   Nedorind sa ofensez un tinar cu initiative probabil laudabile, nu am mai explicat domnului Ungureanu de ce nu ma opreste doar simbolul "Adevarului" (institutie pe care o doresc condamnata pentru ce a facut) ci si "contextul" actualitatii in care urma sa glosam despre eroii din 1990. Fiind tinar, are sanse mai mici sa inteleaga ca o victima lucida a lantului de emanatii si confiscari ce se succed din 1990 nu participa la jocul electoral al lui Basescu- culegatorul de vot neo-anti-comunist.
   Dar alde' Moraru/ Diaconescu, etc. stiu bine ce fac. Ca si liftele care servesc ceilalti "moguli" -din Sistemul organizat in echipe concurente cu misiune fundamentala comuna.
Pina la urma... e poate drept sa fiu evitat/cenzurat de categoria parazitilor otravitori de constiinte (scirbosii "vectori de opinie" ai Ministerului Adevarului) - daca stiu ca ii consider cu nimic mai putin periculosi decit politicienii pe care ii "denunta" continuu tele-cetatenilor.
Ca unul care instiga la eliberarea televiziunii si a presei, nu stiu daca s-ar mai cade sa cooperez cu vreun agent al manipularii, chiar daca mi-ar lansa - cine stie de ce- vreo invitatie... sa imi expun revolta.
Nu se pierde mare lucru respingind supapa "exhibarii" controlate. Nu faci primavara cu o floare. Adevarul nu mai poate trai in rama actuala a televiziunii. Crima ziaristica trebuie condamnata, banda domesticitoare dezamorsata, constiintele captive scoase din priza.
   Ioan Rosca 15 octombrie/ 2 decembrie 2009

<<< Închidere >>>