Mai bine ca afară?

 

            După publicarea īn Certitudinea a articolului meu "Slăbiciunile naţionalismului" (din 30.03.2018) domnul Manega m-a rugat să dezvolt punctul 5, īn care recomandam naţionaliştilor noştri să treacă de la poziţia defensiv-nostalgică la critica decandeţei antropologice produse cancerigen de progresismul occidental. Am ezitat să răspund provocării, temīndu-mă că mesajul meu ar putea fi folosit īntru justificarea decadenţei romāneşti- complementare. Nu vreau să promovez holera ca leac īmpotriva ciumei… dar nici invers. Aşa că voi vorbi fără menajamente, riscīnd să indispun pe toată lumea angajată īn conflictul naţionalism/cosmopolitism. 

            Cheia problemei este- pentru mine- existenţialitatea organică colectivă. Pe care Eminescu a intuit-o cu o profunzime/fineţe greu de egalat. (E drept că pe vremea lui era ceva mai consistent de apărat- nesocotirea prevenirilor sale producīnd deja involuţie organică).

            Omul face parte din agregări sociale, e angrenat īn procese colective, care, alături de firul individualităţii, intervin īn plămădirea conştiinţei, īn fabricarea sensurilor. Īn ce măsură această integrare este similară celei prin care celula biologică devine parte a unui organism? Intrebarea aceasta fascinantă poate fi privită din numeroase unghiuri, īntoarsă pe numeroase feţe, despicată īn numeroase aspecte, abordată prin varii paradigme/ideologii, tratată prin diverse metodologii. Francisco Varela a īncercat (ca şi alţi mari biologi) să īnţeleagă raportul dintre dimensiunea colectivă şi individuală a existenţialităţii celulare. Cum e posibil ca metabolismul unei entităţi vii autonome ("autopoietic"- spune Varela, adică lucrīnd īn sensul conservării eului īnglobator al conţinutului său), să se supună fiziologic unei supra-existenţe, la rīndul ei autopoietice?  Ce determină reacţia anticorpilor, care atacă celulele percepute ca străine?  

            Īn cazul agregărilor umane, legăturile par mai slabe (chiar faţă de cele dintr-un furnicar) ceea ce aduce un spor de flexibilitate, favorizīnd plasticitatea pluri-existenţială. Libertatea creează posibilităţi de multi-apartenenţă, de combinare, conflict sau interferenţă īntre nivele diferite de participare la trăiri colective. Īntre internaţionalism/ cosmopolitism/ europenism/ mondialism/ umanism şi  naţionalism/ tribalism/ regionalism/ familism  manifestīndu-se o competiţie acerbă īntru integrarea/capturarea eului persoanelor (a se vedea īn acest sens filmul lui Pontecorvo- "Burn") Regionalismul a stat īn calea osmozelor naţionale, tribalitatea a fost īnvinsă de statalitate. Adversarii naţionalismului infiereaza īnregimentarea naţională a conştiinţelor doar pentru a le disponibiliza furnicarului uman, distribuit mondial, īn pīnza de paienjen controlată de stăpīnii lumii.

            Criticii ideologiilor lucrează pentru ideologiile concurente. Propaganda găseşte uşor consumatori, īn căutare de formule justificative. Manipularea īntilneşte dorinţa fiecăruia de amăgire salvatoare de neant.  Avem nevoie de credinţă īn rolurile prin care traversăm viaţa, altfel nu le putem juca cu chef. Nu s-a găsit īncă formula plenitudinii lucide, distanţarea demotivează.  Ştefan Lupaşcu spunea "Conştiinţa conştiinţei dăunează conştiinţei"…. Pragmaticii au īnvăţat arta de a ţese axiologia potrivită oricărei reuşite practice. Odată intrat īntr-un joc, omul se colorează īn conformitate cu postura. Civilizaţia amăgirii este limanul neliniştilor noastre. 

            Mulţi romani siliţi să-şi ia lumea īn cap din cauza comunismului şi postcomunsismului au devenit internaţionalişti. Nu au cum simpatiza naţionalismul. Nu le face bine să fie percepuţi ca străini īn locurile īn care s-au aciuat pentru a trăi mai bine. Mulţumiţi cu tainul cine ştie cărei firme, trataţi cu un jug blīnd, care le asigură un banal trai tihnit, lecuiţi de aspiraţii donquijotice, de impulsiuni prometeice, de convulsiunii sisifice, nu au nevoie de oglinzi tulburătoare, de refractări prin trecut.  Le prinde bine să poată reveni, fără restricţii, cīnd au nevoie sau chef nostalgic rezidual, īntr-o Romanie fără bariere, deschisă oricărui călator sau intreprinzător, racordată modelului de afară, integrată bişniţar , unde nimeni nu se mai poate simţi străin, pentru că nimeni nu mai este īnăuntru.  Nu au făcut nimic, majoritatea, pentru combaterea distrugerii ţării după 1990. Şi-au vazut oportunist de interesele personale, evadānd din zona sinistrată (īn unele cazuri- şi cu ceva pradă). Īi veţi vedea vorbind acum īnsă de "eliberarea Romāniei" de īnfruntarea vestigiilor securisto-feseniste, combatīnd imaginarul "naţionalism" al PSD- alături de mercenarii corporaţiilor care ne civilizează taman.  Se vor īnţelege tot mai bine cu feciorii criminalilor care ne-au alungat din ţară ca s-o jefuiască şi vindă (europenizaţi pe la Stanford/Oxford, sau alte oficine ale farsei academice) care ne-ar integra īn orice sistem care le poate proteja averile cucerite postdecembrist.Diaspora itinerantă, mafia uzurpatorilor statului (lucrīnd şi ca agentură neocolonialistă), mercenarii semi-plătiţi ai corporaţiilor-cam acestea sīnt izvoarele actualului val de  cosmopolitism, care joacă rolul dizolvant pe care l-a avut odinioară valul cotropirii fanariote sau evreieşti. 

            Din păcate, nici forţele care mai incomodează procesul de distrugere a membranei care īnchide chinuitul metabolism romānesc… nu lucrează pentru o cauză nobilă, ci mai curīnd din inerţia putreziciunii interne. Cei 30 de ani de postcomunism, cei 45 de ani de comunism (plus 25 de ani de eşec interbelic) nu ne-au lăsat moştenire un metabolism/ o specificitate fiziologică care să merite apărată- pentru calităţile ei. Repertoriul sinistru al efectelor maimuţăririi socialităţii străine- īncepute īn secolul 19 şi experimentului genocidar de reeducare-comunistă şi postcomunistă, racilelele produse de descurcare şi compromis, cohorta de turpitudini, laşităţi şi ipocrizii- nu constitue o cauză nobilă. Şi totuşi- pentru că sensul fiecăruia se extrage din experienţa vieţii sale- nu se poate şterge acest veac de istorie, fără a rupe rădăcinile fiinţării colective, fiinţării īn colectivitate. Trecutul nostru, asa cum a fost, constituie unicul referenţial autentic, ne-artificial, sămīnţa din care ne este coaptă fiecăruia conştiinţa. Una este să ne privim devenirea critic, luptīnd pentru a transcede ce ne-a otrăvit/urīţit şi alta e să ne lăsm resetaţi la zero (ca o memorie RAM), pentru a nu crea nici o problemă īncorporării noastre īn maşinăria pe care o implementează acum dumnezeii nechemaţi ai socialităţii (aceaiaşi- īn fond- care ne-au trecut şi prin experienţa comunistă). 

           Iată de ce mi-a fost greu să scriu acest text. Nu mă alătur uşor unor categorii care compun forţele naţionaliste romāneşti actuale. Scuristo-comunişti nostalgici care profită de agresiunea internaţionalistă pentru a retro-justifica - ca patriotic- regimul de exploatare şi alienare care ne-a aruncat īn actuala criză; habotnici īntunecoşi/mediocri/suficienţi care compromit aspiraţia religioasă/  transcedentală/ spirituală menajīnd tarele unei biserici parazitare/trădătoare; oportunişti care au pierdut alte trenuri şi īncearcă să urce īn cel  naţionalist- dacă va mai merge; superficiali exaltaţi, īn căutare de ocazii pentru exhibări patetice- īn cămaşa verde sau cravată roşie, mīrlani care nu şovăie dacă au ocazia să rupă ceva din trupul ţării dar lăcrămează de dragul ei (de preferinţă- după cīteva pahare) etc.    Dar chiar şi aceştia, din diverse motive, stau acum īn calea disoluţiei Romāniei īn malaxorul mondializant !  Avīnd tare greu de digerat, sīnt ultimul obstacol  pentru caracatiţa pe cale de a desfiinţa Romānia….  Am ajuns să sper că puii ilieştilor şi a victimelor lor nu se vor putea acomoda artei occidentalilor de a parazita cu aparenţe de legitimitate, de a se domestici cu aparenţe de libertate, de a trăi natural viaţa artificială.  

            Dacă aş crede, cu probabilitate oricīt de mică, īn beneficitatea direcţiei actuale de evoluţie a civilizaţiei de afară, aş mai putea spune (cu tristeţea doliului): fie, să dispară fiinţa colectivă romānească, pentru că prea s-a covīrşit de urīţenie, prea a decăzut. Iar foştii romānii să-şi refacă dimensiunea colectivă a vieţii participīnd la europenitate , mondialitate, umanitate etc. Dar tot ce am īnţeles din funcţionarea societăţii contemporane mă face să privesc cu groază inghiţirea Romāniei de o civilizaţie dizolvată de complexitate, racordarea ei la organismul muribund al unei specii devastate de patologie, cuprinsă de febra auto-distrugerii antropologice- īntru instalarea unei existenţialităţi jalnice/odioase, post-umane. Sīnt conştient că atīta capilaritate trans-frontalieră, atīta comerţ şi comunicare, atīta osmoză şi uniformizare, atīta reproductibilitate şi specializare, atīta anti-autonomie- fac greu de pus īn funcţie vreo carantină protectoare, care să amīne dezastrul- protejīnd un spaţiu naţional. Rezistenţa coerentă şi organizată fiind greu de imaginat, rămīne ca zid inerţia romānilor rămaşi tributari vechilor dresaje, care a ajuns să constituie o ultimă speranţă!

            De aceea (dincolo de problematica homosexualităţii) ţin pumnii celor ce vor īncerca să folosească referendumul privind familia pentru a arăta ca romānii nu sunt inca o turmă disciplinată, la cheremul tele-comenzilor politice. Gestul lor colectiv de nesupunere, urmat -previzibil- de nesocotirea voinţei colective, uşurīnd conştientizarea adevăratei feţe a regimului pe cale de a cotropi planeta. Zguduire puţin probabilă, dar fără de care, mesajul: "Mai bine ca afară!"-  nu va fi auzit.   Sclavii ce se cred liberi nu se revoltă. Fabricarea mini-oamenilor care vor compune macro-Omul, va merge nestingherit, dacă intelectualii nu īncep războiul pentru sens cu ideologii sistemului.

            Trecerea la o luptă colectivă de apărare, bazată pe īnţelegerea situaţiei, pare fantasmatică. Cine să explice romānilor capcana īn care a căzut civilizaţia occidentală, bolnăvicios şi distructiv excrescentă, rătăcită īntr-o labirinticitate ininteligibilă- care o pune la dispoziţia reţelelor maşinale şi o īmpinge spre artificializarea vieţii şi inteligenţei, sluţitor mercantilă şi acut amorală,  pilotată de o distrugătoare hulpăvie parşivă/perfidă care exacerbează şi acoperă cu falsuri īndobitocitoare egoismul animalic al luptei pentru supravieţuire? Cine să arate subiecţilor noii īndocrinări că īn spatele revoluţiei tehnologice, liberalismului pieţei, farsei democratice … stau aceleaşi mobiluri care au alimentat experienţa comunistă şi permis tragedia postcomunistă?  Sau, dacă romānii au īnceput să īntrezărească hīdoşenia sistemului, mascată cu norme, instituţii, teze şi ritualuri- cine să īi convingă să nu treacă la un cinism desavīrşit, văzīndu-şi fără scrupule de interese şi bănuind de rea credinţă īnşelătoare pe oricine īi invită spre un front invizibil, pentru a īncerca evadarea spre un nou regim? 

            Iată dificultăţile care mă silesc să amīn dezvoltarea lozincii "Mai bine ca afară !"

            Se vede că sarcina mă depăşeşte. Poate se īnvrednicesc alţii?

 

Ioan Roşca 21.09.2018