Podul putred spre capitalism - Stefan Bocioaca, 9 ianuarie 2005


Citim intr-un site

"Multi români sunt dezamagiti de procesul de “tranzitie”, iar unii sunt chiar nostalgici dupa siguranta vechii dictaturi comuniste. Totusi realitatea este ca saracia si frustarea sunt rezultatul unei schimbari prea mici, mai degraba decât al uneia prea mari. România este înca departe de a fi o economie de piata autentica, guvernata de statul de drept. Numai printr-o adevarata rupere de trecut tara se poate dezvolta la nivelul întregului sau potential."

Oare o economie de piata autentica este ea insusi suficienta pentru a garanta eliminarea saraciei si a frustrarilor? Oare dintr-o data se poate pasi pe un tarim guvernat de economia de piata proclamata atotputernica si echitabila? Maniheismul reductionist al unei asemenea viziuni elimina insasi realitatea, si odata cu ea, posibilitatea de a gasi solutii.

In primul rind, nu faptul ca schimbarile au fost mici a dus la saracie si frustrare, ci felul fraudulos in care au fost operate, iar asta nu inseamna ca daca schimbarile erau...mari, fraudele ar fi putut fi evitate! Ruperea de trecut pare a fi chezasia viitorului luminos de miine, dar ea nu se poate face decit pe bazele unei analize lucide a trecutului si a punerii adevarului si justitiei la locul lor. O societate cladita pe un trecut ingropat va fi vesnic bintuita de el, doar daca, desigur, un Minister al Adevarului nu va a vea grija sa "corecteze" istoria Romaniei! Tocmai de aceea fraudele post-comuniste au putut sa se dezvolte ca un cancer, deoarece "adevarata rupere de trecut" nu a avut loc sub forma unui proces al comunismului, astfel permitind migratia unei tari intregi catre un capitalism primitiv, salbatic, condusa de cei de care ar fi trebuit sa ne despartim! Ce a urmat, a fost aparitia "noilor lupi hamesiti" ai tranzitiei atrasi de prada din care se infruptau fostii tovarasi si pe care doreau sa le-o smulga. Cite dintre partidele care promit astazi Europa si lumea intreaga mai au curajul sa pomeneasca despre lipsa unei drepte si lucide judecati a trecutului si a celor care au profitat de Revolutie? Sub stindardul trecerii spre "economia de piata autentica" nu se mai discuta despre asemenea "rafuieli" sau "razbunari" anacronice si neproductive. Deveniti pragmatici, privim optimisti spre "integrari" cu lumea civilizata, mirati de amploarea coruptiei si jafului care ne intirzie "aderarile". Dar nici tarile " economiei de piata autentice" nu favorizeaza o asemenea rupere de trecut, care ar trezi balauri adormiti in propriile curti, iar pe de alta parte nici cetatenii, prea ocupati cu prezentul imediat, si indemnati la... optimism de birocratii, elitele si politicienii "noii orinduiri", nu doresc sa se "intoarca in trecut". In ipocrizia generala, cazurile de coruptie si tilharie la virf dezvaluite, provoaca ...indignare, ca si cum acestea ar fi rezultatul implacabil al tranzitiei !

Fara indoiala, o radiografie a comunismului si a celor care s-au servit de el pentru umplerea conturilor in banci dupa 89, este mai greu de imaginat astazi cind banii pot cumpara usor puterea si tacerile, desigur ...pentru linistea noastra si a Europei. Dar nu ar fi tirziu pentru o scrutare a acestor ultimi 15 ani de ridicare a unei noi clase putrede dar mirosind a parfum capitalist.

Ruperea de trecut se face prin demistificarea MECANISMELOR si nu doar prin dezvaluirile spumoase din presa ale ACTORILOR. Este mai important sa se vorbeasca despre un SISTEM al jafului care, neadus la lumina zilei si nedislocat, probabil ca in curind va functiona cu carburant ...european si global. Exista un alfabet al CORUPTIIEI si JAFULUI, o doctrina post-decembrista a hotiei care a creat si perpetuat monstri... si el trebuie dezvaluit public de politicieni, mass-media si oricine ii cunoaste secretele.

Intr-un recent interviu cu Jurnalul National, Tom Gallagher punea degetul pe rana, acolo unde se afla esenta problemelor Romaniei " Multi bani ai statului au intrat pe mana unui grup restrans de persoane, iar societatea in general a suferit de pe urma acestei "desproprietariri" de resurse, care s-a tradus printr-o serie de probleme economice. " "Cred ca este absolut rezonabil sa vorbim despre o oligarhie care a beneficiat tot timpul de reguli speciale. " "Si stiu un lucru, cand ma uit la istoria PSD nu vad un partid de stanga. Vad un partid care a promovat interesele unui mic grup de oameni privilegiati. "

Daca partidele care vor conduce Romania nu vor actiona pentru a cobori la esenta, acolo unde s-au pus bazele actualului sistem de jaf si coruptie, otrava va ramine in continuare in societatea romaneasca.


<<< Închidere >>>