Scufundarea Titanicului comunist - Stefan Bocioaca, 16 ianuarie 2005

Tranzitia comunism la capitalism, o perioada imprevizibila si turbulenta, are totusi o componenta stabila, si anume, materialismul.

Comunismul eliminase fortat spiritualitatea.Cultura, religia, filozofia au fost modelate dupa "noile" principii, actiune care s-a dovedit a fi fost incununata de succes in cazul multora dintre subiectii experimentului. Tranzitia spre capitalism poate fi vazuta ca o adaptare a materialismului comunist, sec si impus, la cel capitalist liber si aducator de bunastare.

Parasirea vaporului scufundat pentru pachebotul plin de lumini si bogatie s-a facut in mare graba in cel mai sanatos spirit darwinian. Cei slabi care nu mai puteau sa prinda un loc, au fost calcati in picioare de "intreprinzatorii" descurcareti care, nu numai ca au ocupat(furat) un loc privilegiat, dar au "rezervat" multe alte locuri pentru liote intregi de rude, amici, tovarasi...care acum se constituie intr-un echipaj optimist si plin de incredere in viitor.

Plutonul imediat urmator, se straduieste din greu sa obtina ceea ce a mai ramas din "prajitura", cit mai repede si cu orice pret. Fara indoiala, vaporul in chestiune e deja plin cu "alesi", astfel incit cei pe care selectia naturala i-a asezat departe, privind neputinciosi la semenii lor prea-fericiti, nu vor mai avea ocazia sa urce la bordul lui.

Primitivismul acestei clase hraparete, dezlantuita spre acumularea de bunuri, a subminat orice alte valori: morale, politice, culturale, neputincioase in fata brutalitatii celor care, avind in buzunare cecul in alb al "democratiei" si al pietii libere, sfidind orice lege, au reusit sa le calce in picioare.

Circul emanciparii si validarii noilor capitalisti democrati cuprinde o serie de "numere" obligatorii: mascarada grotesca a aprinderii de luminari si cadelnite, procesiuni de tot felul, jonglerie politica si financiara, dresaj de mase intregi de oameni, acrobatie intre asa zise partide politice, totul pe fondul unui bal mascat permanent.

Inadaptatii la comunism au devenit inadaptatii la capitalism. Avind in minte concepte precum: democratie, libertatea cuvintului si a presei, acesti indivizi si-au dat seama ca vaporul pe care trebuiau sa urce, nu este cel visat!

Condus de noii capitani (acum dezbracati de uniformele lor cu epoletii rosii), inarmati cu laptopuri, telefoane portabile si calatorind in limuzine, vaporul noii orinduiri pare o uriasa farsa. In curind aceasta corabie a pungasilor se va reuni cu flotele europene si atlantice, lasind in urma, in barci pline de gauri, o multime de "perdanti", prea slabi sa-i mai poata ajunge din urma.


<<< Închidere >>>