Domnule Silviu Popescu,



      Ma bucur ca ati revenit in arena, ca nu va lasati tacut.

      Nu ne cunoastem direct, desi probabil drumurile noastre s-au intersectat in perioada 1990-1992. Asadar nu am fost motivat de empatie personala, atunci cind am incercat sa va apar public cauza. M-a impins parerea ca dv ati avut cea mai neta (limpede si oportuna) pozitie anti-sistem (uzurpator) dintre cei care si-au propus curatarea armatei romane (putrezite de comunism) si dezrobirea Romaniei- de armata romana curatita. Nici unul dintre membrii asociatiilor de tip CADA (nu intru in polemica privind evolutia denumirilor) nu a mers atit de departe ca dv in ideea, atit de simpla, ca juramintul militar impune eliberarea tarii de parazitii care o distrug sistematic, ca militarii nu-si iau solda o viata pentru a face lirism civic, a apara de populatie structurile parazitare si a evita violenta… agresorului. Nu stiu unde am fi azi daca punctul dv de vedere ar fi triumfat, si nu prudenta respectuoasa a altora fata de "ordinea" existenta, sau incapacitatea unor colegi ai dv., care s-au lasat confiscati si deturnati, ratacindu-se de pe calea reformatoare coerenta.

      Fara a pretinde ca va cunosc, admitind ca imi scapa anumite zone ale personalitatii si traseului dv., pornind numai de la faptele laudabile, am incercat sa atrag atentia celor dispusi sa priveasca trecutul in fata, ca ati fost pedepsit pentru patriotism, onestitate si curaj si lasat singur inadmisibil in fata masinariei criminale a "tranzitiei". V-am sustinut actiunile inca din 1990, incercind, fara succes, sa provoc solidarizarea intelectualilor care roiau in jurul GDS (http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=3&year=2006&month=2.htm). M-am delimitat in septembrie 1991 de conducerea Aliantei Civice, solidarizindu-ma cu incercarea de eliberare a tarii de sub regimul distrugator fesenist, (http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/intervdr5sept.asp.htm?_plain=true). Am scris citeva semnale explicative (exemplu http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=1094&hilit=cada). Am alcatuit o antologie de presa reflectind lupta dv si a altora, dupa 1990, pentru eliberarea armatei (http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/cada/activcada.htm). Am reactionat fata de analiza meritorie a domnului Valerian Stan (http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=1&year=2009&month=12.htm) semnalindu-i si legitimitatea pozitiei dv., pe care o consider si azi oportuna. Am facut cercetari (inclusiv intilnindu-ma cu Miron Cosma) pentru a intelege cum de s-a putut ca CDR sa va dea lovitura de gratie, la comanda lui Petre Roman (http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=1013&p=3230&hilit=cada#p3230). Am combatut propaganda facuta de Viorel Ene, care, pentru a-si realiza obiectivele diversioniste, (creind confuzie intre "mineriadele" din 1990 si 1991 , pe care le-a unificat parsiv, desi ele au avut sensuri contrare) v-a denuntat publicului (si procuraturii !!!) ca pe un mare dusman al Romaniei (http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=802&hilit=cada). I-am reprosat judecatorului Ciubotaru sentinta fata de dv (http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=3&year=2010&month=9.htm) Am facut eforturi sa va gasesc, pentru a va transmite un gind bun, expunind cazul dv. lui Marius Mioc, de fata cu Nicolae Durac, in ianuarie 2009, la Timisoara,.

      Sper ca toate acestea, chiar daca, evident, nu va obliga la nimic, sa va faca sa ascultati o sugestie. Va rog si pe dv, ca si pe domnii Stan si Durac, sa incetati ostilitatile publice, sau sa le transcedeti spre un dialog fructuos. Chiar daca aveti lucruri serioase sa va reprosati, motive reale sa va contrati, divergente privind intimplari , pozitii, valori si obiective, nu trebuie sa faceti jocul adversarului, balacarindu-va in fata unui public care nu poate decit constata ca romanii nu pot depasi dezbinarea, ca tin la vanitatile lor mai mult decit la ideile pentru care ar trebui sa se tolereze si sprijine. Fara a le expune aici, va asigur ca am multe motive de respect si pentru activitati remarcabile (pe care poate nu le cunoasteti) ale domnilor Nicolae Durac si Valerian Stan, care ar putea forma , impreuna cu dv , un triunghi de referinta pentru ierarhia reala a armatei romane. Un as al fermitatii militare (dv) linga un as al fermitatii justitiare (domnul Durac) si un as al fermitatii civice (domnul Stan) ar putea produce altceva decit deziluzia ca, la noi, nici oamenii de valoare nu se pot intelege, nu se pot completa.

      Daca mi-ati citi textele (nu e o sugestie) ati vedea ca nu ma numar printre adeptii impaciutorismului ieftin, sentimentalismului dizolvant, al concordiei debile (consensului prostesc), al "pupatului piata independentei", care face zob adevarul si sensurile, in numele "unitatii". Dar efectiv cred ca aceasta cearta dintre dv si domnii Stan si Durac este nejustificata si neavenita. Intuiesc frustrarea dv pentru modul in care ati fost lasat singur in 1991 si tradat in 1997, dar va sugerez sa o depasiti. Chiar daca ati avea absoluta dreptate, actuala dv rafuiala cu oameni ca Stan si Durac nu va poate sprijini imaginea, nu va poate sustine cauza. Veti pierde, nedreptatind oameni de valoare, care eventual v-au nedreptatit. Cu aceeasi discernamint cu care am pledat pentru dv in fata multora (inclusiv a domnilor Stan si Durac) pledez azi in fata dv pentru intelegerea acestor doi romani, ale caror merite majore justifica depasirea erorilor si contrazicerilor minore.

 Nu va micsorati, hartuindu-va intre frati, contestindu-va reciproc.

      Minat de vechea simpatie,  

    Ioan Rosca, 6 martie 2011