Inchidere a spațiului facebook AER

 

            Se împlinesc doi ani de cînd am deschis spațiul facebook AER, și un an de cînd ar fi trebuit să opresc această acțiune, conform planificării inițiale. M-am văzut obligat la această prelungire, pentru ca să nu trag o concluzie pripită.  Dar nu mai pot și nu mai are rost să continui. Cei care consideră că  este utilă o astfel de activitate, își pot face propriile spații de difuzare/dialog, mai mult sau mai puțin similar orientate.

            Obiectivele spațiului au fost prezentate de la început (la rubrica About). A fost foarte greu să le urmăresc coerent, mediul facebook fiind nepropice unei analize colective cumulative și partenerii de dialog venind fiecare cu agende proprii. De exemplu- subiectul primirii in discuție numai a celor care s-au identificat prin numele real, sau măcar printr-unul plauzibil, a generat o nedorită corespondență risipitoare de timp. Mai general am constatat că pe Internet, oameni -poate, altfel, politicoși- nu consideră că  trebuie să respecte tema pusă în discuție.  Mulți intervin numai pentru a promova linkuri sau a se răcori. Alții primesc o sinteză de presă, fără a reacționa vreodată (măcar cu un "mulțumesc")- probabil cred că efortul este mercenar.  Poate și pentru că majoritatea spațiilor sînt ocupate de o sporăvăială fără obiect precis, care degenerează iute în gîlceavă, fiecare apărîndu-și adevărurile. Intervin aici și caracteristici românești….

 

              Scopurile mele au fost:

1 Să cercetez motivele pentru care nu s-a declanșat , de atîta vreme, în ciuda patologiei sociale/ economice/  politice / morale produse de comunism/ tranziție/ imperialism/ mercantilism- un curent de organizare a unei autentice rezistențe, o "acțiune de eliberare a României"

2 Să sprijin convergența conștiințelor și forțelor care au astfel de aspirații dar nu reușesc să se găsească și federeze în acțiune

3 Să ofer celor care încep acum lupta civică/politică observații rezultate din experiența și cercetarea mea, încît noua generație, prevenită,  înțelegînd mecanismele cu care se confruntă,  să acționeze lucid și eficace și să poată descoperi soluții la problemele grele, care pe noi ne-au învins

4  Să ilustrez- prin semnale de presă comentate-   modul în care ar putea fi concepută o gigantică frescă a mîrșăviilor comise asupra noastră, care să alcătuiască un probatoriu zdrobitor în fața instanțelor penale care ar judeca tranziția criminală sau măcar în fața istoriei.

5  Să combat propaganda care, mistificînd sensul fenomenelor, în cadrul războiului pentru sens care completează lupta pentru putere,   încearcă să ne domesticească și în plan intelectual. Am încercat să demontez riguros teze perfide ca aceea că tranziția criminală a fost realizată de forțe anticomuniste, care ar fi realizat în 1989 o adevărată revoluție- cînd în realitate securicomuniștii și-au finalizat jaful genocidar după 1990. Sau teza că occidentalii (americanii) apară libertatea de amenințarea rusă - cînd în realitate totul se reduce la lupta imperiilor după neocolonii.

 

            Consider că am  împlinit punctul 1, că nu am reușit mai nimic pentru 2,  că nu sînt în măsură să apreciez efectul la 3, că am ilustrat suficient punctul 4 și că am punctat uneori la 5.

            Am muncit mult în acești doi ani pentru a mă achita de sarcina asumată. Probabil că nu a meritat. Lumea nu e schimbată dintr-un punct și cel care vîslește singur în contra-curent nu produce decît efecte simbolice. Constatînd că expunerea sinceră a concluziilor negative, lămurirea mecanismelor înfrîngerii și cauzelor neputinței, în loc să orienteze mai bine noile valuri, produce descurajare și iritare, mă voi abține deocamdată de la comentariile pe care aș fi vrut să le fac. Ele pot fi deduse din documentul Obstacole, publicat mai demult....         

            Las cîteva zile pentru cei care vor să facă observații finale, pe marginea acestei experiențe și în genereal a întrebărilor : "De ce nu s-a produs încă AER?" și "Cum s-ar putea produce AER?". Apoi voi opri postările, căci nu le mai pot administra și nu nu îmi asum predarea ștafetei.  Nu voi șterge discuțiile de pînă acum. Am arhivat toate dialogurile la care am participat, le-am organizat tematic și le voi expune la : www.piațauniversității.com (ca editoriale sau pe forum- pentru eventuale comentarii).

            Mulțumesc tututor celor care m-au însoțit în acest demers și m-au îmbogățit cu observațiile lor.

 

Ioan Roșca 23.2.2014