Partide fratesti, internationale ideologice, curele de transmisie, forme fara fond - Ioan Rosca, 28 ianuarie 2005

     Am semnalat confuzia in care e impotmolita politica romaneasca.
    Se poate racorda aceasta facatura "democratica" spre exterior, se pot lega gruparile existente la formatiuni si curente europene?
    Unii nu vad cu ochi buni traditiile "internationalelor" de "solidaritate ideologica", care leaga "partidele fratesti" prin "curele de transmisie". Dar se pare ca nu mai avem de ales: planuita integrare europeana forteaza si osmoza politica. Operatia, ar fi delicata chiar in cazul unor societati similare. Atunci cind trebuie unificate metabolisme comunitare profund diferite –ea devine acut problematica.

     Putem deja observa penibilul manevrelor de "racordare".
    Un partid decimat de comunisti (PSDR) intra in internationala socialista... ca un cal troian. Trage cu el doua partide (PSD, PD) reprezentind tocmai clasa care jefuieste "oamenii muncii" (atit de dragi socialistilor) - oligarhia Securitatii in Tranzitie. Se observa ceva strimbaturi din nas, tovarasii europeni cer ca lucrurile sa fie machiate mai bine, sa se faca inca o schimbare de garnitura, ca totul sa para in regula.
     Liberalii din Romania contribuie la experienta internationala cu realizarea novatoare a acoperirii doctrinare a unei Oligarhii post-comuniste, in numele libertatii ei de a cistiga ("pe piata") lupta cu victimele sale.
    Arbitrariul si demagogia se exhiba si in actualele manevre pentru legarea de partidul popular (crestin –democratie)- operate fara nici o pudoare de formatiuni de cea mai variata extractie ( PSD, PNL, PD, PRM etc). Dupa ce , in alegeri, toata lumea a fost invitata sa paraseasca cadavrul anacronicei crestin-democratii, intrind in binaritatea clarificatoare PSD- DA... s-a trecut la etapa post-electorala: pasiune contagioasa pentru o crestin democratie cladita de dusmanii ei de pina acum.

     "Tovarasii de drum" din Europa stiu cu cine au de-a face. Numai ca nu vor fi atit de pretentiosi cum spera unii naivi din Romania. Sint si ei, in general, grupari de interese cu fatada doctrinara, actori in spectacolul politic care trebuie sa anestezieze populatia, ca sa nu iasa din friul "democratic". Vor cere doar sa fie salvate aparentele. Apoi, s-or intelege cu totii, pentru binele colectiv.

     Nici daca partile ar cauta o solutie riguroasa, nu ar avea sanse.
    Ce sa faca internationala socialista? Sa alipeasca partide declarate de stinga, dar care acopera marea burghezie Rosie si crimele comunismului ? (tovarasie compromitatoare pentru vechii prieteni doctrinari). Sa alipeasca partide anti-justitiare, adepte ale credintei patimase in capital si speculatie ?
    Ce sa faca partidele de dreapta? Sa aiba ca parteneri in Romania grupari aparind, in fapt, dominatia capitalistilor proveniti din Tovarasi (imbogatiti printr-un jaf prea cras – ca sa nu compromita ideea "intreprinzatorului care se ridica fara oprelisti")? Sa primeasca partide anticomuniste cu programe de justitie sociala (confiscata de repertoriul stingii)?
     Prevad miscari spectaculoase, in faza tulbure. Nu ratati spectacolul. Se va vedea cite ceva pe sub fusta ideologica. Vor scapa mirosuri spre public. Dupa ce se vor pune la punct noile vitrine, nu se va mai putea ghici ce se intimpla in spatele lor.
     Ne vom ocupa cuminti locurile alocate in noua realitate.


<<< Închidere >>>