Vă place ce a ieşit?


      Domnilor intelectuali care aţi tolerat sau chiar propovăduit "tranziţia de catifea", coabitarea cu securicomuniştii rămaşi la putere, "reforma paşnică" prin care nomenclatura s-a împroprietărit, formele fără fond care acoperă murdăria generală, pseudo-democraţia şi pseudo-justiţia, alegerea perpetuă a "răului mai mic", "consensul social" convenabil paraziţilor, "compromisul constructiv" care compromite conştiinţele, evitarea "violenţei" (luptei bărbăteşti pentru eliberarea ţării), prelungirea indecentă a "rezistenţei prin cultură", respingerea epurării instituţiilor - ca pe o "vînătoare de vrăjitoare", apolitismul steril şi civismul găunos, egoismul elitist şi monopolizarea scenei mediatice, comutarea aservirii ţării dinspre est spre vest, trecerea de la comunism totalitar la imperialism ucigaş, înlocuirea intimidării şi represiunii cu domesticirea şi manipularea, amplificarea "învăţămîntului politic" prin media aservită, marginalizarea contestatarilor care au cerut schimbare radicală …. vă place ce a ieşit?

      Priviţi cum se zbuciumă românii ca nişte şoareci prinşi într-o capcană, cum nu găsesc nici o ieşire pentru a-şi apăra demnitatea, bunăstarea sau sănatatea, a-şi înnobila condiţia - emancipîndu-se civic, pentru a se elibera din plasa făcăturilor, a da jos năpîrca care a uzurpat instituţiile şi le suge viaţa din vine, a-şi scoate ţara din condiţia nemeritată de colonie, a denunţa toată clasa politică - responsabilă de dezastru, a reanima adevărul şi dreptatea, a se scutura de impostori-căpuşe, a se putea întoarce acasă. Uitaţi-vă apoi în oglindă, ca să vedeţi una dintre cauzele majore ale tragediei. Cu cît dispreţuiţi mai mult această populaţie - victimă, pentru decăderea care a atins-o, cu atît să vă simţiţi mai vinovaţi. Ce-aţi făcut din Piaţa Universităţii, din Alianţa Civică, din CDR, din PNŢ, din PNL? Aţi ajuns să îndemnaţi electoratul să-l susţină pe Iliescu - ca să nu iasă Vadim, pe Băsescu - să nu iasă Năstase, pe Ponta să nu iasa Băsescu, etc. De mai mult, nu aţi fost în stare.

      Vă scriu ca să vă stric automulţumirea în care vă complaceţi ipocrit. Să vă stea în gît giumbuşlucurile culturale cu care vă umflaţi reciproc respectul pe piaţa autoproclamatelor "elite". Bursuliţele, postuleţurile şi fondişoarele cu care vi s-a cumpărat cuminţirea. Editurile şi redacţiile pe care le-aţi acaparat meschin. Cărţuliile în care aţi "demascat" post-factum fenomene patologice pe care doar v-aţi făcut că le combateţi. Articolele pentru care aţi primit pomană. Somnul din "universităţi" şi doctoratele mănoase în "crimele comunismului". Vilişoarele cumpărate pe nimic alături de "ciocoii" pe care îi serviţi chiar şi cînd îi criticaţi fără dinţi, lătraţi fără muşcătură. Copilaşii pe care vi i-aţi ajutat să se "realizeze" pe aiurea, în timp ce acasă totul putrezeşte. Discuţiile de salon în care vă etalaţi fără riscuri vederile înaintate şi criticaţi doct ce spun banaliştii la televizor. Pozele smerite cu care acoperiţi laşitatea.

      Ipocriţilor! Vă văitaţi de generalizarea josniciei, de decăderea populară, de absenţa alternativei? Dar aţi fost voi capabili, aceşti 22 de ani devastatori, să oferiţi oamenilor simpli măcar un program coerent de revoluţie politică, să lansaţi un partid sau o mişcare autentică de eliberare? Sau aţi compromis fiecare şansă, fiecare încercare, pînă s-a instalat neîncrederea şi lehamitea generalizată?

      Ia daţi-mi peste nas, arătîndu-vă calităţile îndelung ascunse, sprijinind curentul revoltei, formulînd un postament conceptual pentru mişcarea de contestare a pegrei politice, de răsturnare a sistemului ticăloşit.
      Reabilitaţi-vă. Mai sînteţi în stare?

      Ioan Roşca 6 iulie 2012