Mitingul de protest din 27 iunie

 

A avut loc ieri in urma lansarii urmatorului Apel :

 

"Miercuri, 27 iunie, la ora 18.00, in fata Teatrului National Asociatia 21 DECEMBRIE 1989 va organiza in colaborare cu grupul de actiune NOII GOLANI un miting de protest fata de recenta decizie a Curtii Constitutionale care incearca sa tergiverseze cercetarile in dosarele Revolutiei si Mineriadelor.  Vom solicita autoritatilor Statului Român luarea de masuri pentru finalizarea urgenta a cercetarii in cele doua dosare si anchetarea celor vinovati. Mitingul va fi sustinut de urmatoarele asociatii/ ONG-uri:
- Blocul National al Revolutionarilor
- Alianta Civica
- Grupul pentru Dialog Social
- Seniorii Ligii Studenţilor 1990
- Asociatia 15 Noiembrie 1987
- LADO (Liga Apararii Drepturilor Omului)
- AFDPR (Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania)
- Grupul Independent pentru Democratie
- Asociatia "Copii Revolutiei"
- Fundatia Revolutionarilor '89 Timisoara
- A.L.T.A.R TIMISOARA
- Asociatia Memorialul Revolutiei 1989 (Timisoara)
La miting vor participa de asemenea si personalitati care au participat activ la evenimnetele din decembrie 1989-iunie 1990"

 

Relatare telegrafica:

"Au fost, pe treptele Teatrului National,  aproximativ doua sute de persoane, cu lozinci specifice. Doru Maries - a precizat subiectul: anularea Hotaririi Curtii Constitutionale privind disjungerea procesului. Mircea Badele - a citit mesajul transmis de Ioan Rosca- grevist al foamei. Doru Maries a anuntat ca, chiar in acele momente, Iliescu este audiat la Procuratura in dosarul mineriadei. Cristian Dumitrescu ( AFDAP )- solidar cu actiunea intreprinsa...

Nicu Banutoiu - tanar ranit si arestat in revolutie. Adevarul ! Cristian Mititelu (A.C ) Justitia trebuie sa-si faca datoria ... Solidar cu apelul Sorin Iliesiu (din partea Aliantei Civice) : Apel ca Justitia sa-si faca datoria .Cand a fost in audiente la Procuratura, li s-a promis celeritate, maxima urgenta ...Acum, prin masura luata, ar fi o maxima tergiversare .A trimis un Memoriu la Basescu, lui Baroso, lui Taubman ( ambasadorul american ) ... ca sa nu se tergiverseze aceste procese ...Romulus Cristea : a citit un Mesaj de asociere din partea Asoc. Mond. a Romanilor .

Calin Ion ( Asoc. pensionarilor ) / asociere la Apel. Situatia grea a pensionarilor. Coatu ( Vicepresed. Asoc. 21 Decembrie ) despre hotararea lor de a lupta in continuare...Ilinca Diaconu ( presed. Sindicat. Metal/stil "Solidaritatea " Galati Vlase Elena /din Brasov/ mama unui copil ucis in revolutie : inca nu li s-a facut dreptate .Cine i-a ucis fiul ?! Tenar ( presed. Sindicat Tepro /Iasi ) cum le-a fost ucis presed. de sindicat .Se asociaza si vor lupta pentru aflarea adevarului.Maries a inchieat lista discursurilor ... Cristi Paturca a cantat cintecele golanilor..."

A consemnat Mircea Badele, care a prezentat in adunare urmatorul mesaj:

 

"Piata Universitatii- Rezistenta si eliberare

 

      Decizia curtii constitutionale de a intrerupe cursul anchetelor conduse de echipa procurorului Voinea vizeaza, dincolo de pretextele procedurale, spargerea unitatii dosarului si, in consecinta, impiedicarea judecarii marilor responsabili. Este un atac grav pentru cei care doresc eliberarea Romaniei - care ne obliga la o reactie ferma, depasind strategiile cuminti. Nu avem pe cine ruga sa faca dreptate, lasindu-ne amortiti de retorici demagogice si formalisme juridice. Trebuie sa actionam, in numele dreptului victimelor si intereselor tarii- pina cind Justitia va fi eliberata din ghearele agentilor injustitiei comuniste.

Regimul instalat dupa 1989 nu este nici fast, nici legitim, nici acceptabil- ci e profund criminal, detestabil si nociv. Reteaua parazita strecurata la cirma institutiilor statului duce Romania spre prapastia unei neocolonii putrede. A deturnat revolta din decembrie, declansind Contrarevolutia, pentru a proteja vinovatii si a le permite sa-si conserve puterea si sa jefuiasca avutia muncita de victimele lor. A zdrobit incercarile de rezistenta din 1990, folosind o panoplie de mijloace abominabile si institutiile uzurpate ale statului. A manipulat electoratul reactivind presa, televiziunea si informatorii si securistii aserviti. A intimidat si sabotat pe toate caile opozitia politica si civica. A instigat populatia credula si alienata la a agresa luptatorii pentru libertate, pentru ca, atunci cind puterea a trecut la spolierea nemiloasa a majoritatii- sa existe o falie care sa lipseasca masele de liderii necesari pentru organizarea rezistentei. A paralizat procesul crimelor comunismului, pina azi. A lansat apoi o Tranzitie criminala,  distrugind economia nationala pentru a-si imbogati acolitii, in numele "reformei". A respins platformele de tip Cojocaru- care porneau de la observatia ca tot ceea ce produsesera prizonierii lagarului comunist le apartinea lor si nu statului folosit in represiune si exploatare. Stat ale carui institutii ramineau in mina vechilor gardieni, in clipa trecerii la "etapa privatizarii lagarului".  In citiva ani, tot ce nu a fost distrus sau vindut pe nimic strainilor, a ajuns in proprietatea ciocoilor rosii. Astfel au facut ei averile uriase cu care ne sfideaza si care le permit sa continue controlul societatii - prin pirghii financiare. Pina si Media libera s-a pomenit in miinile lor.

Ei doresc ca azi cetatenii saraciti si umiliti sa-si vada de lungul nasului, asumindu-si resemnati postura de clasa inferioara, muncind disciplinat pe santierele constructiei capitalismului roz. Li se dau mititei, bere, meciuri, lambada si circ politic- numai sa nu se ocupe de modul in care au fost cladite averile stapinilor.  Pentru a evita razvratirea pacalitilor au intrat post-Tovarasii in Europa, sperind ca manierismele occidentale ne vor paraliza eficace si ca stapinii din toate tarile ne vor cere respectarea "ordinii de drept".  Se tirguiesc daca sa lustreze citeva stafii, daca sa condamne citeva fosile. Lustrarea si condamnarea trebuie sa se faca si pentru abuzurile si crimele Tranzitiei. Numai asa ramine viu spiritul Pietei Universitatii.

Ca sa incepem sa opunem rezistenta activa acestui regim odios, trebuie sa devenim constienti de realitate. Cancerul nu s-a dovedit reformabil, in ciuda sperantelor si compromisurilor Opozitiei de catifea, care a monopolizat pina acum cimpul de lupta- cu rezultate jalnice. A venit momentul sa ne facem auziti si noi, contestatarii, care putem demonstra ca rezistenta e azi la fel de fireasca si necesara ca inaintea lui 1989 sau in 1990. Pentru ca puterea nu si-a schimbat esenta ci doar  metodele-  tot doar metodele ar trebui sa le adaptam si noi, nu atititudinea fata de Putere. Fara menajamente, fara jumatati de masura- cu pozitii pe masura crizei.  Deruta cetatenilor se datoreaza absentei unei alternative reale, unor formatiuni care sa propuna un program concret de eliberare. Eliberarea instrumentelor mediatice poate sprijini eliberarea constiintelor. Trebuie create treptele pe care sa se poata ridica oamenii spre libertate.

 

Ioan Rosca, fost grevist al foamei si presedinte al asociatiei Dialog Piatra Neamt"