Ginduri despre intilnirea de la Sapinta


    Nu stiu daca organizatorii intilnirii de la Sapinta sint multumiti de rezultat. Pe de o parte, Toader Stetca trebuia intimpinat de marea multime a celor care ar trebui sa-l pomeneasca admirativ. Incepind cu taranii jefuiti de FSN- a caror aparator eroic a fost. Pe de alta parte, s-ar fi putut putea constata , inca o data , capacitatea romanilor de a-si uita eroii. Incit e mare lucru- si meritul probabil al unor prieteni inimosi- ca Stetca nu s-a pomenit singur la Sapinta.
    E adevarat si faptul ca pentru multi dintre cei invitati era dificil sa ajungem acum acolo. Nu cred ca simpatizantii lui Stetca au mari resurse. Incit efortul celor care au facut pelerinajul este semnificativ. In fine, sper ca si mesajele celor ce nu au putut veni sa conteze. Indiferent de pozitiile din care au fost scrise, ele arata respectul profund pentru un om haituit de uzurpatorii statului roman si declarat infractor, de catre partasii lor din "justitia" de tranzitie.

    Intr-un fel , e bine ca nu au ajuns acolo vinatorii de capital civic. Cei care ne-au impins in 1990 la o lupta pe care ei o chibitau de pe margine, sau pe care au declarat-o neavenita, atunci cind s-au adaptat cumincior "reformei FSN". Ce sa caute linga Stetca promotorii opozitiei de catifea? Nici dupa 20 de ani nu are voie un luptator autentic sa se demarce de propagandistii revolutiei "non-violente"? Dupa ce ne-au declarat "radicali" si ne-au marginalizat , liderii "opozitiei civilizate" ar trebui sa-si ceara scuze, inainte de a defila linga noi.

    Nici domnul Constantinescu nu face exceptie. Si-ar fi putut intari mesajul cu recunoasterea faptului ca CDR-ul a aplicat un tratament inadecvat dosarelor de acest gen, inselind asteptarile capitalizate de "elita specialistilor". Gratierea lui Stetca a fost probabil bine venita atunci , dar corectarea trebuia sa mearga pina la capat, sa faca dreptate. Numai infractorii se bucura de clementa. Statul roman (CDRist) trebuia sa-si ceara scuze si sa plateasca daune pentru abuzurile pe care le-a savirsit in cazul Stetca. Lui Toader Stetca trebuia sa i se revizuiasca procesele, la fel ca ale revoltatilor de la Brasov. Singurul roman care a luptat pentru apararea capitalului taranesc nu poate avea statut de… gratiat. Directorii noi si vechi ai IICC trebuiau -si ei- sa explice legatura profunda intre actiunea lui Stetca si crima cooperativizarii.
    Laudele subtiri nu repara ce i s-a facut lui Toader Stetca, care s-a dovedit foarte iertator, intorcindu-se intr-o tara care nu-l merita inca. Goma este mai inflexibil si cred ca face bine. Chiar daca e posibil ca, asteptind adevarata recunoastere a mal-tratarii sale, sa nu mai aiba ocazia sa puna piciorul pe pamintul pentru care s-a ostenit.

    In ce ma priveste , m-am intors numai ca sa cer pedepsirea celor care m-au alungat. Chiar daca stiu ce este Romania, nu am cum sa dovedesc altfel uzurparea, decit fortind justitia sa-si arate pozitia antijustitiara.
    Nu ma voi inscrie niciodata in tabara celor care doresc "pacea" cu calaii natiunii, lansarea iertatoare spre viitor. Singura actiune politica pe care as putea-o sustine este cea care pleaca de la cercetarea si pedepsirea abuzurilor comunismului si tranzitiei, impunind investigarea fiecarei "privatizari", fiecarei hartuiri de rezistent, fiecarei alungari in exil.
    Daca Stetca se va intoarce, incercind ceva de acest fel, ma va avea alaturi.

   Ioan Rosca, 13 august 1990

<<< Închidere >>>