Ce idei legionare sīnt interzise şi de ce?

 

          M-am referit pīnă acum la efectul legii 217/2015 asupra īncercărilor de condamnare a autorilor genocidului comunist şi a celor care au īmpiedicat pedepsirea vinovaţilor după 1989- protejīnd moştenitorii criminalilor care s-au īmbogăţit din pradă. Conex, am vorbit de efectul asupra īncercărilor de recunoaştere şi reparare (măcar morală) a daunelor cauzate victimelor (sau eroilor īnfruntării ocupantului sovietic). De faptul că pedepsirea "antisemiţilor", "naziştilor","fasciştilor", "legionarilor" s-a făcut deja, prin genocid juridic, şi deci, ni se impune azi să criminalizăm pe cei care īşi declară simpatia pentru nişte romāni vinovaţi (īn majoritate zdrobitoare…) doar de patriotism activ/jertfelnic. Am semnalat că legea īncalcă flagrant Constituţia, nu numai la nivelul  individual al libertăţii de opinie, exprimare şi asociere, dar şi la acela colectiv al independenţei Romāniei democratice- condiţie incompatibilă cu dictarea legilor dinafara cetăţii.

          Pentru a nu periclita numitorul comun al revoltei faţă de īncălcarea drepturilor cetăţeneşti şi interesului naţional, am lăsat deoparte pīnă acum latura politică a problemei, potenţial generatoare de polemici. Dar ca să nu creadă adepţii prezentului fără adīncime că această dezbatere nu-i priveşte,  trebuie abordată şi această latură, fără timidităţi impuse de corectitudinea politică pe cale de a depăşi īn eficienţă terorea practicată de regimul comunist. Este important să cercetăm care idei, atitudini şi fapte ar putea fi reprimate īn numele acestei legi, prin etichetarea lor ca "fasciste" sau "legionare"- ca să intuim un foarte posibil scop secund al legii, pe līngă acela de a impune agenda condamnării holocaustului īn dauna aceleia a pedepsirii genocidului comunist.

          Aparenţa obsesiilor faţă de trecut camuflează agenda care ne vizează frontal prezentul şi viitorul. Pericolul real pentru alianţa răpitorilor ţării noastre este să adoptăm atitudini neconvenabile faţă de cotropitorii externi, combinaţi cu uzurpatorii interni ai statului romān.   Sesizīnd riscul ca naţionalismul să determine rezistenţă faţă de procesul colonizării devastatoare a Romāniei, inginerii coştiinţelor masei īncearcă să ne intimideze, delegitimīnd/paralizīnd etosul naţional, instinctul comunitar, reflexul anticorpic. Umbra legionarilor e doar o ţintă aparentă- adevăratul scop este combaterea acelor idei care ar putea deranja ocupaţia actuală a Romāniei, īn numele faptului că sīnt similare cu concepţii care au dus la tragedii- īn interbelic.       

 

Ca să revelăm această manevră a legiuitorilor, să pornim de la extrase din textul legii:  

 "[]Art.2. []prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob [] Art.3 a) prin organizaţie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se īnţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care īşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, īn scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice, naţionalismul extremist.[] Art.5 [] şi fapta de a promova, īn public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, īn sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu īnchisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.[]Art.6 [] (3) Săvārşirea faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu īnchisoare de la 6 luni la 5 ani."

          Atenţie maximă la fragmentul: "schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice, naţionalismul extremist". E un fel de lapsus, care trădează plenar intenţiile liberticide. Nu e vorba deci numai de combaterea xenofobiei şi urii etnice- obiectiv umanitar care ar fi de īnţeles (deşi nu cu forcepsul trebuie apărat). Ci de cuminţirea plebei din colonie, ca şi cum lanţurile normelor existente nu ajungeau.  Dacă ne vom opune mafioţilor sau ocupanţilor care ne subjugă, satelizează, distrug sau umilesc, vom dovedi eventual naţionalism extrem, prin trimitere la atitudinile similare ale legionarilor (manifestate īntr-un context istoric puţin īnţeles de cei ce nu l-au studiat). Analogia cu prezentul putīnd fi considerată cum vrea de către fiecare, inclusiv de judecătorii care vor decide cine trebuie īnchis pentru un anume tip de fapte şi idei.

 

Să ne amintim deci cīteva dintre ideile celor care sīnt astăzi declaraţi īn bloc criminali, īmpreună cu toate ideile lor, pentru că e foarte posibil ca de-abia unele dintre aceste idei să fie ţinta vie a promotorilor din umbră a legii:

1. Ideea ca resursele ţării (pămīntul īn primul rīnd) nu trebuie să cadă īn mīna străinilor şi că naţionalităţile conlocuitoare (īndeosebi cele venite de curīnd şi neasimilate) nu trebuie să domine viaţa socială, economică, culturală, politică. Aceasta fiind motivaţia principală a antisemitismului din epocă, legionarii declanşīnd un fel de război civil pentru această cauză. Şi l-au pierdut, cu mari pierderi pentru toate părţile beligerante. Nu ştiu cīt mai contează dacă le dăm sau nu (īn vreo măsură) dreptate- pentru ce au gīndit sau făcut atunci.  Īntrebarea actualizantă este: cui foloseşte azi ca ideologia  naţionalistă să fie pusă azi la sīlpul infamiei (orice putīnd susţine că a devenit "extremistă"), ca "antisemitismul" să fie condamnat la Bucureşti īn timp ce  "antiromānismul" nu este (şi nici pomeneală ca să fie incriminat la Tel Aviv) ? 

2. Ideea că pătura politică a timpului era fatal coruptă, că lucra pentru interese proprii sau străine şi nu pentru cei pe care pretindea că īi reprezintă, deci că democraţia era o farsă. Să presupunem că legionarii s-ar fi īnşelat īn evaluarea situaţiei din interbelic, că politicienii romāni cu care s-au războit atunci au fost nişte patrioţi, pe care legionarii nu i-au īnţeles,  īncīt le-au deranjat funest ctitorirea Romāniei Mari. Īnseamnă asta că, pentru că a fost legionară, e veşnic greşită (azi, de exemplu?) ideea că democraţia/reprezentarea devine uşor farsă, că trebuie incriminată teza că politicienii capturează/uzurpă statul pentru a controla eficace populaţia prinsă īn capcană- īn interesul păturii exploatatoare/profitoare?

3. Ideea că romānii trebuie să fie sudaţi īntr-un stat organic, să definească un corp naţional coerent, sub polarizarea unui interes comun dominant, pentru a putea rezista disoluţiei şi cotropirii. Putem respinge această viziune ca gregară sau totalitară- mai ales dacă sīntem adepţii libertăţii, alterităţii, nonconformismului (cum sīnt eu, de exemplu). Dar interzicerea unei astfel de viziuni "integriste" nu poate decīt conveni celor care ar dori dispariţia organismului romānesc īn magma "europeană" sau mondială. Culmea fiind că denunţăm "fascismul" īntr-o epoca īn care dominaţia absolută a statelor asupra populaţiilor victimă a devenit normă de civilizaţie.

4. Ideea că romānul adevărat este obligatoriu creştin şi statul trebuie să susţină activ o credinţă de referinţă poate deranja pe aceia care vor să fie trataţi camaradereşte de concetăţeni, indiferent de orientarea lor religioasă. Dar cine poate judeca - īn contextul unei epoci rămase īn urmă- aspiraţia la omogenitate metafizică a unui neam supus atītor vicisitudini morale şi unei presiuni "progresiste" distrugătoare de identitate? Denunţarea "fundamentalismului creştin" de către cei care susţin "excepţionalismul evreiesc" fiind incongruentă şi dubioasă.  Cine are interesul să stīrnească antisemitism cenzurīnd cultul martirilor īn bisericile īn care romānii īşi caută azi sensul/refugiul?

5. Ideea că marile cauze trebuie plătite cu sacrificii, că puterea trebuie īnfruntată bărbăteşte, că eliberarea cere luptă, atunci cīnd acţiunea antisistem se loveşte de aparatul juridico-represiv. Oricine poate deplīnge/condamna ca inoportună/nocivă ridicarea legionarilor īmpotriva puternicilor vremii lor. Dar dacă īnsăşi ideea de război contra uzurpatorilor statului, de mişcare de eliberare, este pusă la stīlpul infamiei- atunci aşa zisul reglaj al conturilor cu istoria are alt scop: criminalizarea revoltei faţă de mafiile care acaparează statul. Acesta este evident rostul pentru care īn această lege este penalizată "recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice"- o atitudine pe care legionarii ar fi compromis-o īn veci.

6. Ideea că Romānia trebuie să se alăture imperiilor īn ascensiune, aparent cīştigătoare, aparent purtătoare a unor valori similare celor considerate benefice pentru noi. S-a dovedit deja cīt a fost ea de perdantă- faţă de Germania lui Hitler sau URSS-ul lui Stalin. A incrimina azi acest tip de poziţie vasală ar īnsemna să nu ne mai gudurăm josnic pe līngă imperiul american - noul nostru stăpīn vremelnic. Cine vrea să prelungim capitularea din 1944, asumīnd īn continuare fără crīcnire propaganda īnvingătorilor noştri (pīnă la pragul de a nu-i deranja, reproşīndu-le genocidul comunist) şi agenda lor imperialistă, trebuie să o lase mai moale cu aplecarea nazistă sau fascistă a legionarilor, zdrobiţi de un Antonescu-aliat cu Hitler şi apoi de un PMR/PCR- aliat cu Stalin.

7. Ideea muncii voluntare/patriotice, deşi grav compromisă de regimul comunist, nu poate nici ea fi incriminată- ca principial nocivă. Poate că e mai demn să munceşti un timp gratis decīt să fii taxat sau inflat continuu. Pledoaria pentru disciplina excesivă ne poate irita, dar  nu putem nega eficacitatea ei īn gestiunea unor proiecte. Ca să nu mai vorbim de ideea cultivării muncii şi cinstei- drept criterii de promovare īn societate, pe care aş vrea să văd cine o va declara vinovată. Şi mai sīnt multe "idei legionare", cum ar fi denunţarea individualismului, mercantilismului, speculei- care sīnt manifest adecvate actualităţii- deci ar fi greu de justificat onorabil interzicerea lor.

8. Īn fine, "deasupra deasuprelor", să incriminăm poziţia consecventă a legionarilor faţă de comunism, plătită atīt de scump? Nici pe acest subiect nu putem spune că au avut dreptate ? Să dăm satisfacţie urmaşilor celor care i-au măcelărit pe legionari, pentru că au opus rezistenţă instalării comunismului? Pentru ce, pentru cine?  Interesele pe care le putem presupune īn spatele unei astfel de răsturnări a adevărului- ne dau fiori.

         

          Păpuşarii lumii de azi īncearcă să ne dicteze trecutul ca să nu scăpăm către un alt viitor. Cei care recomandă supuşilor să adere la ideologia stăpīnilor pot fi presupuşi agenţi ai acestora.

Aş dori să ni se explice care sīnt ideile legionare ce trebuie eradicate, īncīt să nu poată fi actualizate -  pentru că sīnt socialmente nocive (şi nu pentru că ar deveni arme contra sistemului  care ne degradează patologic).

          Explicitarea concepţiilor, ideilor şi faptelor incriminabile- ca legionare- este strict necesară nu  numai pentru predictibilitatea juridică ci şi pentru predictibilitate politică. Trebuie să ştim ce fel de concepţii, idei şi fapte doresc de la noi cei care au puterea să ne dicteze legile. Şi pentru a ne putea conforma precis şi pentru  a ne putea opune precis.

  

Ioan Roşca, 20 august 2015