Clauza de sprijin in eliberarea Romaniei - Ioan Rosca, initiator A.E.R, 13 februarie 2005

      Sa presupunem ca depasim urmatoarele intrebari:
- In conditii de alegere libera, democratica si informata - este bine sa ne alipim Europei?
- Sintem in situatia unei alegeri libere? Este poporul roman bine informat si corect consultat ?
- Trebuie sa ne integram condusi de actualii cirmaci, sau e mai bine sa asteptam ca Romania sa fie intii eliberata de ei?
- Este integrarea reversibila (se poate reveni - in caz de nemultumire)?
     Asadar, vom considera ca - inspirat sau nu, liber sau nu, informat sau nu, oportun sau nu, reversibil sau nu - se va produce integrarea.

      Se pune atunci problema conditiilor. Intre doua parti care fac un acord, se ajunge la un compromis, dupa negocierea platformelor fiecareia.
      Europa si-a formulat cererile. Ne-a dat teme, ne "monitorizeaza" executia. "Noi", ne-am asumat deja modificarea profunda a metabolismului economic, social si politic - pentru a le racorda celor europene. Ne-am angajat la schimbari adinci, sacrificii mari, mutatii imprevizibile, socuri traumatizante.
      Putem sa cerem si noi ceva. Altfel, "tranzactia" seamana cu dictatul unui cuceritor de teritoriu - nu cu un acord intre parti libere.
      Nu se pune problema unei simetrii. Europa nu urmeaza sa-si modifice functionarea, pentru a se racorda la Romania. Dar ea poate concede regiunii alipite dreptul de a-si rezolva problemele specifice prin masuri si legi speciale, valabile doar pe teritoriul ei. Intr-o democratie optimizata, deciziile ce implica doar o comunitate (fara efecte majore in afara) - sint luate doar de ea.

      Asadar, putem sa solicitam clauze speciale - vizind rezolvarea problemelor romanesti - pe teritoriul Romaniei. Despre ce ar putea fi vorba? La aceasta intrebare ar fi trebuit sa raspunda politicienii romani, daca nu erau indiferenti fata de suferintele populatiei si interesati sa devina dirijori-profitori ai unei noi "tranzitii".
Intelegem tacerea lor si confuzia in care zace captiv electoratul.
      Dar de ce tac milc partidele si asociatiile cu pretentii de lupta anti-sistem? Nu-i intereseaza pe anti-comunisti/securisti/baroni daca integrarea va facilita sau va ingreuna lupta pentru eliberarea Romaniei de capusa care o sufoca? De ce nu formuleaza elitele noastre civice o clauza a deparazitarii de Tovarasi, care sa fie propusa Europei?

     Am vazut cu totii ca Proclamatia de la Timisoara a actionat ca un turnesol, in acesti 15 ani: ne-am putut da seama rapid cu cine avem de a face, in functie de pozitia fata de punctul 8... Avem nevoie in continuare de astfel de formule, care sa separe apele. Sa depasim eufemismele, ipocriziile si generalitatile din platformele partidelor ce se pretind credincioase revolutiei din decembrie. Pentru a sesiza rapid pe ce pozitie reala este o formatiune, trebuie sa existe un set de intrebari clarificatoare - la care sa se raspunda cu da sau nu - fara ambiguitati.
     Una din ele ar putea fi " Sinteti de acord cu sustinerea unei clauze de sprijin a eliberarii Romaniei, pe care sa si-o asume Comunitatea europeana - in momentul integrarii ?" Clauza respectiva trebuie redactata atent. Redau aici un exemplu de formulare, doar ca punct de pornire:

"Clauza de sprijin in eliberarea Romaniei:
      Avind in vedere... [urmeaza explicatia sintetica, densa si bine documentata a crimelor Comunismului, Contrarevolutiei si Tranzitiei] ...
Comunitatea Europeana declara, cu ocazia primirii Romaniei in cadrul ei ca:

1- este constienta de amploarea genocidului comunist, de nocivitatea contrarevolutiei de dupa 1989, de criminalitatea care a permis vechilor gardieni ai lagarului de munca, exterminare si alienare sa jefuiasca avutia colectiva produsa de vechii lor detinuti;

2- regreta tragedia Europei de Est; admite ca romanii trebuie ajutati sa-si revina de catre fratii lor europeni, care au avut conditii de dezvoltare normale; se angajeaza sa combata exploatarea mercantila a slabiciunii societatii romanesti, distruse de comunism;

3- accepta ca lupta pentru Procesul Comunismului, Contrarevolutiei si Tranzitiei Criminale, pentru eliberarea tarii de mafia care a capturata-o, jefuit-o si distrus-o - este legitima si prioritara pentru poporul roman; intelege ca acesta batalie va cere legi speciale, valabile pe teritoriul Romaniei si avind prioritate fata de jurisdictia si cutuma comunitatii;

4- nu va incerca sa impiedice actiunile justitiare, in numele unor norme sau a unor interese europene (economice, politice, etc.) ; dimpotriva, va da ajutor pentru reperarea si prinderea vinovatilor si pentru recuperarea daunelor - introducind legi si organisme in acest sens (dupa modelul urmaririi criminalilor nazisti si a infractorilor internationali)

5- intelege faptul ca detinutii au iesit fara un ban din lagarul comunist - in timp ce vechii lor gardieni si-au insusit ilicit toata avutia nationala; realizeaza asadar ca mecanismele capitalului si ale pietei trebuie adaptate - incit sa nu recompenseze jaful, abuzul si nedreptatea."

     Europenii de buna credinta vor vedea intr-un astfel de document un semn de demnitate si de maturitate. Ceilalti, se vor defini, respingindu-l.
      O formatiune romaneasca care nu doreste introducerea unei clauze de acest gen - isi releva caracterul (obtuz, mercantil, colaborationist sau aservit).
      Cei care sint de acord cu acest mesaj - pot actiona in consecinta. De exemplu ... pot citi si da mai departe.


<<< Închidere >>>