Risipirea revoltei


      Se pare ca aripa FSN2 a cistigat un meci cu aripa FSN1.
      A fost un spectacol satisfacator (cu supans , prelungiri, rasturnari ) pentru microbistul obisnuit sa-si bandajeze neimplinirile cu bucuria ca Dinamo bate Steaua (sau invers) sau ca invinge Rapidul… Ce s-ar face eroul lui Caragiale fara "calificarile din toamna", mereu provocatoare de bucurii ieftine, patriotism de stadion si solidarism de peluza? Campionatul politic ofera si el telecetateanului turniruri periodice. Sint mai putine echipe aici, dar joaca intii X si Y contra Z, apoi X cu Z contra Y si in fine, Y cu Z contra X. Si tot asa. Te poti bucura de succesele "alor tai", din cind in cind, daca nu mai ai nimic de jucat, nimic de aparat, nimic de cucerit- pentru tine.
      S-a iesit la vot si din conformism. Domesticirea impinge oamenii cuminti sa "nu supere" pe cei de sus, lipsind de la datorie. Daca primarul din sat, de la care astepti un favor, o aprobare, un contract- vede ca nu ai votat? Daca se interpreteaza absenta ta "undeva" si iesi de pe lista celor fara probleme? Daca simt copiii ca nu-ti faci treaba cetateneasca, educata de propagandistii de serviciu?
      Prezenta masiva la urne arata insa ca acum nu s-au "exprimat" numai amatorii de competitii, partizanii gastilor concurente sau supusii docili ai "democratiei". Ca si in 1990, au iesit din casa cei care au simtit ca se joaca ceva important pentru viitorul lor, ca victoria lui Basescu ar avea consecinte contrare victoriei competitorului sau, ca lupta se duce intre tabere cu interese si principii contrare. Ca firtatii lui Basescu sint altfel decit "mogulii" pe care ii combat (Sau- ca sint mai rai, mai ipocriti, mai nesatui.) Ca Basestii vor pedepsirea neocomunistilor, pe care ceilalti ii protejeaza. (Sau- ca Basesecu sfisie tara in confruntari inutile, in timp ce adversarii lui fac reconciliere.) Ca el apara puterea cetateanului, in timp ce ceilalti cer obedienta fata de politicienii paraziti (Sau- ca vrea sa ne domine prin populism, in timp ce sustinatorii lui Geoana apara democratia civilizata).Ca Basescu tine cu romanii, in timp ce ceilalti vind tara. (Sau- ca e invers, ceilalti vor sa scape tara de un agent al intereselor straine). Ca PNT1 a facut bine raminind "la dreapta" (Sau- ca PNT2 a facut bine, impacindu-se cu "stinga reformata") Ca PNL-ul si-a tradat traditiile si misiunea (Ca PNL-ul a aratat maturitate si patriotism) . Ca saracia materiala si morala va fi mai bine combatuta, daca Basescu ramine de veghe la cirma tarii. (Ca saracia va exploda, daca nu se creaza un climat optim pentru afaceri si de incredere in speculatii finaciare).Etc.

      Am explicat deja de ce nu partajez aceste iluzii, nu dau doi bani pe speculatiile care le intretin si nu inteleg sa legitimez o banda de sarlatani, care si-au impartit rolurile. Am semnalat ca nu cred in intentiile justitiare afisate de Basescu- pus sa confiste revolta contra FSN1, pentru FSN2. Dar nici in bunele intentii ale clicii grupate in spatele lui Geoana, care raspunde cu amortirea revoltei fata de FSN1, in numele pericolului FSN2. Sint ramuri ale FSN-ului care a operat Contrarevolutia si Tranzitia criminala, degete ale aceleiasi miini - care a capturat si distruge poporul roman.

      Acum, ca am scapat de alternativa nefasta imediat (victoria lui Geoana) ma pot concentra asupra alternativei nefaste cu intirzere, preferabila- pentru ca o putem combate mai eficace.
      Tabara Geoana propunea un acord sinistru Romaniei, promovind increderea prosteasca a "maselor" fata de "elitele de tranzitie": ivite din tenebrele securicomuniste, imbogatite fraudulos si distructiv, pline de ifose "profesioniste" dar incapabile de creatie sociala, aservite intereselor straine, naravite in parazitism si minciuna, lucrind pentru mafii labirintice, simulind democratia, confiscind media, manipulind constiintele Este bine ca jumatate din electorat a respins aceasta viziune, alegind pe cel care macar a denuntat-o.
      Dar revolta impotriva "baronilor", mobilizarea justitiara confuza, poate irosi energia contestatara, adincind demoralizarea paralizanta - tipic romaneasca. Izbucnirea spectaculoasa din Piata Universitatii s-a soldat cu inmormintarea cauzei petru care a ars, intens dar scurt, focul de paie. Fara fruct. Doar cenusa.
      Unde poate duce "revolutia portocalie"?. Chiar daca Basescu s-ar transforma miraculos, cuprins de o criza de datorie (onoare) si ar incerca sa-si respecte promisiunile- nu ar avea ce face. Este prizonierul tovarasilor sai, a celor care i-au sustinut reprezentatia. Partidul lui nu e decit o banda similara celei pe care a combatut-o demagogic. Doar cine nu cunoste primarii, consilierii, parlamentarii, si clientela lor- poate visa convertirea acestora in cavaleri ai adevarului si dreptatii. Daca Basescu ar incerca sa apere populatia de paraziti… ar ramine singur.
      Nici macar victima "sistemului ticalosit" nu poate fi angrenata, in halul in care a ajuns, in batalii civice. Romanii produsi de comunism si tranzitie vor sa o duca -ei- mai bine, sa nu mai fie -ei- furati (parazitati), sa nu mai sufere -ei- abuzuri, sa nu mai fie -ei- mintiti - dar nu s-ar codi sa minta sau fure, sa produca altora suferinta , sa abuzeze sau profite de altii, sa paraziteze- cistigind nemeritat. Adevarul -meu- si dreptate -pentru mine- iata deviza omului Nou. Justitiarii civici implicati in cercetari, confiscari, redistribuiri- si-ar face parte, ca paznicii si suprapaznicii care isi iau dreptul ca sa nu vada, ca politistii care stau de sase, ca inspectorii fiscali care mulg un control.
      De unde va lua Basescu saminta de om cinstit, cind va apuca sa o cultive si cum o va apara de contagiune?
      Nici intr-un caz de la actualii sai camarazi.

      Va urma recaderea in letargie si derizoriu, dupa mica explozie de activism, atunci cind romanii vor vedea ce se alege din campania justitiara promisa de Basescu: Regruparea "taberelor" si migrarea "politicienilor"- cu mici infruntari si armistitii- in lupta pentru prada, facute in numele clamatului interes national sau al nevoii de "pace sociala" (pentru "iesirea din criza"). Aminarea pentru alta data a anchetarii jefuitorilor tranzitiei si criminalilor comunisti. Imbogatirea imparabila a "mogulilor" de toate culorile si saracirea extrema a "pulimii" (termen elocvent folosit de ciocoii tranzitiei). Continuarea manipularii imbecilizante prin media confiscata. Stingerea economica, "rezolvata" prin camatarie impovoratoare si aservire neocolonialista. Slugarie haiduceasca a romanilor bintuind prin Europa. Dezagregare sociala si compromitere morala in masa.
      Votantii lui Basescu vor retrai surpriza pe care FSN-ul a facut-o in 1990 celor manipulati ca sa zdrobeasca fortele anticomuniste (care "voiau sa vinda tara") : se vor pomeni vinduti "mogulilor" tocmai de cei care s-au legitimat in numele combaterii lor.
      Noua deziluzie ar putea alimenta alti 20 de ani de resemnare mioritica (a nu se uita efectul devastator asupra "sperantei" realizat de guvernarea CDR)

      Ce poate fi incercat, ca sa nu se risipeasca in van revolta antisistem, aspirata azi de Basescu?
      Intii, sa ne bucuram ca nu a cistigat cealalta ideologie, a "corectitudinii politice", a supunerii fata de pseudo-elite. Nu putem sustine promotorii domesticirii cetateanului- pentru ca Basescu confisca revolta contra lor. Dusmanii lui aparenti nu sint prietenii nostri… sint probabil prietenii lui. Faptul ca Basescu este un fals justitiar nu anuleaza aspiratiile celor care l-au ales.
      Apoi, trebuie facute presiuni pentru ca Basescu si cei din spatele lui sa-si respecte, oricit de putin, promisiunea de a oferi putere cetateanului roman, in fata acaparatorilor avutiei nationale si uzurpatorilor institutiilor statului. Sa li se aminteasca continuu celor alesi ca sa elibereze populatia de baroni - ca nu au voie sa cada la pace cu ei. Nu au primit mandat de "reconciliere" cu capusele noastre, si nici pentru compromisuri politicianiste. Avem un presedinte populist, pretinzind ca infrunta clica parazitilor politici? Sa profitam de asta.
      Dar toate acestea sint paleative. Pina se trezesc romanii din noua farsa, ar trebui sa creem un curent antisistem autentic, care sa capitalizeze revolta perdantilor, pregatind o reforma radicala. O miscare politica, care sa reprezinte cu adevarat, interesele celor capturati de parazitii statului. Nu am nici o indoiala ca o astfel de formatiune ar avea succes electoral, eliberind steagul justitiar din miinile lui Vadim, Becali, Basescu.

      Dar cum sa faci asta, in starea de decandenta in care se afla natiunea? Iata o intrebare prea grea pentru o tratare sumara. Ei trebuie sa-i raspunda cei care si-ar asuma o astfel de misiune, pentru ca nu mai suporta conditia de marionete neputincioase. Dar cine s-ar putea dedica cresterii bulgarelui eliberator?- e urmatoarea intrebare grea. Si mai sint multe probleme dificile, de la cele strategice (apararea miscarii contestatare de veleitati, discordie, infiltrari, confiscari, sterilitate etc) la cele valorice ( legitimitatea luptei pentru o conditie umana devenita exotica, parasita de majoritatea membrilor unei societati bolnave, etc) sau practice ( inarmarea mediatica etc) .
      As face acum o singura precizare, privind concretizarea obiectivelor- singura cale de combatere a ratacirii.
      O miscare justitiara autentica trebuie sa lupte pentru anchetarea si pedepsirea celor care au condus lagarul inainte de 1989, au distrus economia si au jefuit avutia nationala dupa 1989, sa ceara anularea prescriptiilor si privatizarilor incorecte si confiscarea averilor ilicite. Dupa care, se poate pune de consens, reconstructie, pace. Indemnurile la infratire cu cei care ne-au adus la sapa de lemn si ne-au silit sa ne luam lumea in cap (sau sa le devenim slugi)- trebuie respinse cu fermitate.
      Nu cunosc insa nici un partid credibil, care sa propuna romanilor pedepsirea faradelegilor si confiscarea prazii.
      Ce s-ar intimpla daca ar apare?

      Ioan Rosca
      7 decembrie 2009

<<< Închidere >>>