Alternative ... - Ioan Rosca, 20 martie 2005

1. Iti asumi dezinvolt conditia de fiara
     Iesi la vinat, fara complexe, cu toata vigoarea (pofta) lupului, eliberat de piedici morale. Percepi esenta vietii ca o batalie nemiloasa pentru supravietuire, o cursa selectiva bazata pe agresiune si siretenie. Tragi invataminte din ce vezi ca se intimpla in ocean - fiind mai atent la "National Geografic" decit la actualitati.
     Teoriile despre bine, solidaritate, prietenie, datorie, etc. sint elucubratii, diversiuni, menite sa scoata din cursa fraierii care le cad in plasa. Te bucuri ca unii cred in ele: intr-o lume plina cu oameni - oi, e mai putina concurenta din partea oamenilor - lup.
     Agresivitatea generalizata ar duce la dezastru, deci e utila atenuarea confruntarii directe. Percepe din acest unghi asocierile umane, transferul luptei intre indivizi la nivelul "concurentei" intre firme sau intre state. Vezi "Piata" ca pe o transfigurare a agresivitatii primare, un aranjament care atenueaza brutalitatea luptei, fara a-i schimba esenta. Lovind din interiorul unui "rol" de pe scena competitiei "liberale", poti falimenta concurentii, pacali clientii, cistiga mai mult decit oferi. Nu-ti mai cere nimeni sa te opresti la marginea libertatii altora, daca salvezi aparentele. Esti aplaudat daca "invingi". "Se joaca pe goluri"...

      Exploateaza formidabila inventie a economiei colective, a competitiei inchise "in sistem" - care te scuteste sa te bati direct cu altii: este suficient sa scoti cit mai mult din cada comuna. Daca esti eficace, poti prada consistent fara a trebui sa infrunti un adversar fata in fata. Siretenia te va ajuta sa impaci rapacitatea cu lasitatea, sa cistigi maxim cu riscuri minime. Mai ales, daca esti cuplat la Reteaua Cistigatorilor.
      Poti cuceri "Piete", raminind in sezlongul vilei tale de pe tarmul marii, izolat de saracime, viol fara contact – prin claviatura. Poti cuceri teritorii si bogatii, trimitind pe altii sa moara pentru tine. Poti gasi moduri de a "tepui" avutia colectiva . Poti organiza stina, ca sa nu mai fii silit sa vinezi. Pierzind vigoarea lupului, intri in pielea capusei.
     Fara jena. Fara iluzii, fara confuzii. Stii ca esti in razboi cu lumea, ca existi ca sa intretii focul egoului tau. Daca nu maninci suficent - esti mincat. Puseurile de iubire sau teama de zadarnicie - se rezolva ingrijindu-ti progenitura, imbogatindu-ti mostenitorii. Largesti cercul satisfacerii tale.
      Fii fidel animalului din tine, animalului din jurul tau.

2. Eludezi conditia rapitoare, o traiesti fara sa ti-o recunosti
     Nu-ti place sa te sfisii cu altii. Nu te simti atras (chemat, capabil, etc.) sa intervii in batalia Pietii, lovindu-i pe ceilalti prin intermediul unei firme. Nici sa domini populatia atelata la un jug statal. Nici sa conduci un razboi de cucerire. Iti repugna suferinta altora, te doare sufletul cind o vezi. Ai porniri de iubire, datorie, mila, solitaritate. Te induioseaza saracia si uneori, faci pomeni. Esti in principiu contra violentei, nedreptatii, rapacitatii, agresivitatii, injustitiei. Eventual scrii si participi la manifestatii de protest.
     Dar in practica... trebuie sa traiesti. Sa o duci cit mai bine. Nu poti sta de o parte, cind vezi ca toata lumea se repede pentru a insfaca o halca mai groasa din tortul comun. Te ascunzi in spatele Sistemului, care ti-a oferit sansa ca sa-ţi eludezi conditia reala, rapace. Te camuflezi fata de tine insuti. Primesti hrana din sistemul circulator, nu esti de vina daca e mai multa decit dai (meriti). Nu refuzi o "tita" unde poti suge pe saturate.
      In timp ce condamni marele capital, marele jaf, etc., iti cistigi portia nejustificata, cu cele mai onorabile acoperiri. Invirti hirtii, in dosare bidon, pentru proiecte fantomatice. Calculezi, estimezi, evaluezi, controlezi, supraveghezi, coordonezi, recomanzi. Umbli multumit cu mapa printre cei care dau pagubos cu sapa. Te faci ca organizezi, te faci ca muncesti, te faci ca creezi, te faci ca servesti. Cercetezi sexul ingerilor pe burse frumusele, dormi dulce intr-un alcov academic- umplind revistele si congresele cu colaje anoste de opinii corecte. Te angajezi la o banca, la un barou de avocatura, la o firma de soft si cistigi de zece ori mai mult decit altul, care munceste la fel ca tine. Te bucuri ca ai cistigat azi intr-un cazinou (bursa, etc.) fara a-ti pasa de privirile triste ale celorlalti... de la care ai cistigat. Iti ridici "dividendele".
     O varianta prfectionata: sa cistigi bine facind ceva util, intr-o structura care jefuieste (firma , stat, etc.). Esti tu de vina daca lucrind ca inginer, secretar, contabil, etc. – la o firma - lup cistigi de zece ori cit un coleg al tau, angajat la o firma - oaie? Daca parasind Romania colonizata, iti creste brusc valoarea - pe piata de munca din metropola?
     Alibi perfect. Te speli pe miini ca Pilat din Pont. Nu iti pasa ce face organismul in care esti celula - daca iti furnizeaza singe suculent. Prin ce se deosebeste celula de lup de celula de oaie? Complexitatea face oricum comparatia imposibila. Faci doua creioane, unul va merge la o scoala si va fi folosit in imaginarea Micului Print. Celalalt - va fi folosit pentru a desena un model de surub, care va fixa o componenta dintr-un bombardier, cu care se va distruge o scoala plina cu copii. Cine mai poate urmari labirintul efectelor gesturilor noastre productive?
     Te poti aciua in aceasta suficienta, daca nu ai ghinionul sa te prabusesti intr-o oglinda ( a se vedea descrierea crizei - in "Caderea" lui Camus sau in romanele lui Ivasiuc). Confuzia, slabiciunea, lasitatea, ipocrizia, dedublarea, instinctul conservarii - te vor ajuta insa sa nu vezi decit ce-ti convine.

3. Traiesti in postura de prada, constient sau nu
     Dai mai mult decit primesti. Ai fost racordat cu sila sau cu binisorul la Sistem - si observi neputincios cum iti suge vlaga. Muncesti in van. Daca te zbati in lant - iesi si mai prost. Inconstient, resemnat sau revoltat - esti un perdant. Un instrument folosit, pacalit, umilit.
     Oricit te zbati , nu reusesti sa-ti schimbi pozitia in schema, sa treci de partea buna a jocului. Visezi fripturi, sugind oasele goale pe care ti le pune stapinul in blid. Nu mori, dar nici nu existi de tot. Esti mai curind un combustibil pentru focul altora, un satelit. Tot mai obosit, tot mai dezamagit, tot mai stins.
      Te revolti uneori, in numele dreptatii, justitiei, echitatii, solidaritatii - dar daca ai putea strabate prapastia, trecind pe malul celor care exploateaza, nu ti-ai menaja fostii camarazi de galera.
      Dar te asteapta copiii acasa. Flaminzi. Jinduitori. Privindu-te cu repros insuportabil, Urindu-te cu mila. Intoxicati de televizor, de colegi, de pofte. Visind masini luxoase, mese copioase, orgii isterice. Dispusi la orice, pentru oricit. Ai in cuib pui de fiara.
      Iti trebuie un stapin. Angajeaza-te. Sclav, cautindu-si galera. Concurind pentru un loc pe ea. Incearca la vechiul secretar de partid - care iti va da noi indicatii. La fostul ofiter de securitate - care stie cum sa te pazeasca. La unul dintre jefuitorii Romaniei post -decembriste - care stie cum sa te fure. La un nenorocit din occident, bucuros ca poate avea si el o sluga - pe ogor, la grajd sau in pat. Daca ai noroc - esti primit la firma multinationala care ti-a ocupat fabrica , orasul, padurea, pamintul, tara - si-ti va vinde cite ceva din ce-i produci.
      Fa-ti datoria, constiincios. Munceste, ca sa mori mai lent. Ca sa iti amortesti amaraciunea. Sa nu observi ca nu mai ai timp sa cistigi. Ca sa uiti....

4. Esti impotmolit in revolta >
     Te umileste si postura de lup si de oaie. Ai vrea sa fii trestie ginditoare, adica sa creezi viata si spirit, fara a consuma viata si corupe spiritul altora. Crezi (speri, tinjesti) spre o alta dimensiune a conditiei umane.
     Detesti si postura de fiara dezlantuita dar si pe cea de lipitoare ipocrita. Vrei ca sa fii mai mult, sa fii altceva. Ti-e sila de bruta, dar si de fatarnicul care isi ascunde slabiciunea cu poze morale, si reuseste sa nu observe cind cistiga mai mult decit merita. Nu preferi privirea senina a sacalului hranit binisor, ochilor injectati de singe ai lupului. Te irita postura "justitiarilor" din occident fata de saracia din lumea a treia, ipocrizia intelectualitatii de "stinga" - care condamna exploatarea pe care se bazeaza si micile ei privilegii.
      Nu vrei sa cistigi mai putin decit oferi, dar nici mai mult. Esti revoltat cind muncesti pe degeaba. Ti-e rusine insa cind cistigi prea mult, percepi ca surplusul e luat altcuiva. Ti se pare suspect sa cistigi, muncind intr-un an , dreptul de a pune un milion de oameni sa-ti munceasca cite un an. Nu vrei dezavantajarea cistigatorilor, dar nici avantajarea lor. Vrei un joc economic just, sportiv, stimulant , in care toata lumea sa respecte un cod echilibrat. Nu vrei sa pacalesti, nici sa fii pacalit. Iti repugna pseudo-colaborarea , pseudo-trocul, operatiile asimetrice de spoliere prin "schimb". Te simti prost intr-o comunitate (casta profesioanala ) parazitara.
     Ti-e sila cind inteligenta e folosita pentru a gasi alibiuri cistigurilor nemuncite. Reperezi in oglinda mica jivina din tine, micul farsor - si lupti cu el. Percepi siretlicurile morale care te ajuta sa vinezi locurile bune din sistem fara sa observi ca parazitezi pe altii.
     Esti haituit intre conditia de rapitor si apetitul de justitie, bine si frumusete. Nu stii cum sa atingi un echilibru. Te revolta postura ingrata la care ai fost condamnat: fiinta cu colti si stomac de lup, dar cu ginduri si emotii de inger.
     Stresat, sfisiat, contradictoriu, perplex, disperat. Te explici, incerci sa formulezi limpede problema - in speranta ca Omul va declansa procesul cautarii unei solutii, gasirii unei iesiri.

5. Incerci sa evadezi
     Sa scapi de postura de lup, de oaie, de faptura falsa sau contradictorie- de nebun alternind vinatoarea cu critica ei. Sa iesi din sistemul care nu-ti permite decit sa pacalesti, sau sa fii pacalit.
     Sa te decuplezi de la conducta colectiva, care impinge pe toti sa incerce a suge maxim prin tevile lo, falsificind eventualele contoare. Sa te izolezi, singur sau intr-o mica comunitate, in care sa poti urmari echilibrul just al schimburilor, sa poti trai fraternitatea si evita iubirea inselata.
     Dar unde mai poti gasi o insula, in oceanul economiei mondiale? Cum sa iesi "afara"? Sistemul s-a intins, din fundul marii pina in piscurile muntilor, din singuratatea polilor pina in pustiul deserturilor, din incinta bancilor pina in chilia calugarilor. E tot mai inchegat, tot mai organic, tot mai nemilos, mai intrinsec totalitar. Cei ce profita de Retea nu pot lasa capre libere pe stinci. Ar pierde laptele lor, ar pierde blana lor, ar pierde controlul scinteii lor de viata. Pesoanele "nealiniate", gospodariile taranesti, micile comunitati autonome - nu "partajeaza" suficent, nu pot fi mulse de la distanta, nu au infipte in carne "sondele" statului.
     Sintem multi. Avem alocati citiva metri cubi fiecare. O conserva mai mare, preambul de mormint. Nu mai exista spatii de vinatoare, teritorii vaste de cules, zone libere. Nu mai ai cum trai "salbatic", dincolo de marginea sistemului. Vor veni sa te taxeze. Vor veni sa te normeze. Vor veni sa te verifice. Vor veni sa te educe. Vor veni sa te pedepseasca. Vor veni sa te racordeze. Te vor baga intr-o rezervatie. Iti vor da un numar de identificare. Iti vor infinge un microcip, tie si calului tau.
     Nu mai e unde evada. Esti liber doar sa te supui, sau sa fugi in cerc pina crapi.

Asta e alegerea....
     Nu-ti place sa te asezi pe aceste topogane spre prapastie? Nu vrei sa alegi glontele sau streangul, cancerul sau sida? Nu te poti simti bine practic, pierzind? Nu te poti simti bine moral, cistigind? Ai fi vrut ...sa mentii aprinsa in tine lumina?
     Renunta , sau asuma-ti sisific o furie neputincioasa.

      Sau fa o pauza. Distanteaza-te. I-ati aer in piept, faptura haituita.
      Bea un pahar cu vin. Asculta muzica. Plimba-te pe marginea unui piriu. Miroase finul si bradul. Iubeste clipa. Mai plingi o data. Apoi ia-o din nou la drum.
      Fa-te lup, ca sa te razbuni. Fa-te capusa ascunsa (mai ales de ea insasi) - ca sa te poti simti si satul si onorabil. Fa-te sluga, celula exploatata si pacalita, ca sa scapi de orice remuscare. Continua sa te zbati circular in contradictie, ca sa contesti cercul. Cauta mai departe teritoriul iluzoriu al libertatii.
     Si evita-ti privirea, in oglinda....

     Multumeste-i lui Dumnezeu: daca a putut inventa un astfel de chin, ce i-ar mai fi putut trece prin cap !
      Dar daca nu e el cauza? Daca esti intr-o capcana pe care ti-au sapat-o inaintasii sau din care nu au stiut sa iasa? Invitat s-o traiesti, s-o adincesti si s-o ... dai mai departe.
     Atunci ar trebui sa refuzi toate "alternativele"! Sa incerci sa transmiti altceva urmasilor tai. Acesta "altceva" trebuie mai intii imaginat.

<<< Închidere >>>