Orbire simetrica - Ioan Rosca, 12 martie 2005


     Intelectualii romani anti-comunisti reproseaza omologilor lor din occident ca au menajat regimul din Europa de Est, sau chiar au colaborat cu el . Sint revoltati ca si acum "stinga mondiala" pune bete in roate Procesului Comunismului- din inertii ideologice sau pentru a-si ascunde erorile si vinovatia. Se pling ca respectivii sustinatori ai comunismului teoretic nu inteleg (sau nu vor sa inteleaga) ce este comunismul real, ce ne-a facut el noua. Au dreptate.
     Este rusinoasa aceasta bagare a capului in nisip pentru a nu vedea crimele inamicilor celor pe care-i detesti. E imoral sa sustii nedreptatile facute altora, de catre cei ce te sprijina pe tine, in lupta impotriva unui opresor care le face concurenta. Iata capcana pe care o semnaleaza Orwell: un imperiu acumuleaza capital moral din lupta pentru suprematie, dusa cu un alt imperiu.
      Intelectualii de stinga din vest trebuie denuntati, mustrati, interpelati, treziti.

     Dar nu e adevarat si invers?
     Nu e rusinos ca bagam capul in nisip pentru a nu vedea crimele inamicilor comunistilor? Nu e imoral sa ne asociem cu nedreptati facute in cine stie ce colt al lumii de catre cei pe care ne-am bazat ca sa scapam din lagar ? Nu am cazut in capcana pe care o semnaleaza Orwell: lasam imperiul agresiv american sa acumuleze capital moral din lupta cu imperiul agresiv rus? In timp ce altii- fac pe dos.
     Poate ca nici intelectualii Estici, care ridica ode unui capitalism teoretic, nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ce este capitalismul real, ce le-a facut el contestatarilor sai?
     Teoria ca nu comunismul a fost rau ci implementarea sa - ne scoate din fire. Pretindem ca stim mai bine- pentru ca l- am trait. Atunci de ce dam lectii criticilor sistemelor in care nu am trait, explicindu-le ca sint doar compromise de unele erori?

     Ei nu stiu harta gulagului, lista crimelor facute de comunisti (in numele combaterii imperialismului capitalist). Dar noi stim harta crimelor facute de americani , in numele apararii lumii de pericolul comunist?
      Ne bucuram ca indivizii cu vederi de stinga au fost "anihilati" de fortele "anticomuniste" in Chile, Salvador, Argentina etc. Atunci de ce ne revolta ca ei nu sint solidari cu noi, victimele colegilor lor de doctrina? Simpatizam cu Pinochet, scirbiti ca unii pot simpatiza cu Fidel Castro...
     Acuzam criticii capitalismului ca au fost cumparati si folositi. Stim noi care dintre criticii comunismului nu au fost cumparati si folositi?

     Nu e un suspecta viteza cu care am revenit la Plevna, amintindu-ne ca marii nostri inamici... sint musulmanii?
      Cum putem sa le cerem altora sa fie sensibili la modul in care ne-a fost sugrumata libertatea si zdrobita rezistenta de catre ocupantul sovietic- in timp ce aplaudam inabusirea libertatii si rezistentei iraqienilor (afganilor etc.) de catre ocupantul american? Represiunea, schinjuirile, impunerea colaborationismului si tradarii de tara sint condamnabile numai cind le sintem victime, nu si cind participam la comiterea lor? Tacerea elitelor noastre civice fata de implicarea Romaniei in crime e mai putin condamnabila decit tacerea elitelor altora fata de distrugerea noastra?

     A venit timpul sa depasim simplismele si sa spargem cercul orbirii simetrice.
      Cum am ajuns dusmani- noi si omologii nostri din occident, in timp ce ciocoii de toate confesiunile politice- cad la pace? Cum am ajuns noi sa adulam stapinii lor, certindu-i insa pentru ca ne-au sprijinit stapinii? Atit de eficace e farsa impartirii "dreapta-stinga"?
     Trebuie sa iesim din aceasta infundatura.
     Anti-comunismul nostru e lupta pentru libertate. Sa-l punem in rezonanta cu aspiratiile similare. Cochetind cu dictaturi "prietene", vom pierde si batalia morala- vom ceda ultima reduta.