Principiul startului corect - Ioan Rosca, 8 martie 2005

Cind nu ai, incerci sa obtii , prin toate mijloacele. Contestind regulile de joc impuse de cei care au deja- si incearca sa te tina la o parte. Cind ai, iti aperi pozitia avantajoasa. Prin toate mijloacele. Promovind reguli de joc care sa-i impiedice pe cei care vor sa aiba si ei. Aceasta rasturnare de atitudine in functie de postura traverseaza istoria.

In trecut lucrurile erau insa mai limpezi. Popoarele care nu aveau, atacau "barbar" pe cele "asezate"- si daca invingeau, le luau tot. Fundau apoi eventual o alta civilizatie... incercind sa se apere de atacurile noilor barbari. Care pe care. Fara a recurge la doctrine de "legitimitate". Acum, lupta pentru existenta e sofisticata, cei ce ce au pus mina pe un os -prin agresivitate- incearca sa-l conserve, folosindu-si ascendentul pentru a impune reguli de non-agresivitate. Dupa ce a reusit sa strapunga barajul, noul emigrant e impotriva primirii altor emigranti. Pe cadavrul civilizatiilor aservite si distruse, cuceritorul vorbeste de drepturile sale inalienabile la teritoriu.

Si in Romania de azi se joaca aceiasi piesa. Cistigatorii "tranzitiei", care si-au facut plinul, ar dori acum reguli care sa ingreuneze urmarirea lor de noile valuri de jefuitori. Jinduiesc la tehnicile de "stabilitate", care pot mentine relieful unei societati puternic stratificate, adinci prapastia intre imbogatiti si urmaritorii lor. Nu le plac modelele ierarhiilor in continua transformare. De aceea exalta fostii Tovarasi virtutile marelui capital. E firesc.

De partea cealalta, contestatarii sistemului mafiot- se afla in incurcatura. Cum sa trateze cazul celor care incearca sa se descurce (ridice) prin mijloace necinstite (mita, evitarea impozitelor, inselaciune, furt, specula etc) ? Daca militeaza pentru disciplinarea "haiducilor", sustinind combaterea "micii coruptii" -fac jocul stapinilor actuali, accentuind modelarea binara: de o parte Securistii, de alta - slugile lor. Daca se pronunta pentru tolerarea incorectitudinii de jos in sus, incurajeaza descompunerea morala a poporului roman, intinderea cancerului. E o problema acuta. Se va vedea clar criza in clipa in care Baronii vor recurge la represiune impotriva indisciplinatilor calcatori de legi. Ce vor face elitele civice? Vor incuraja domesticirea? Vor incuraja salbaticia generalizata? Prezic marea incurcatura a "arbitrilor morali" in fata acestei "alternative"!

Solutia? Radicalismul unei moralitatii consecvente! Corectitudine globala- intinsa in spatiu si timp. Nu putem acorda celor ce s-au imbogatit ilicit dreptul de a-si apara pozitiile, prin reguli pe care ei nu le-au respectat . Impunerea unui joc economic riguros trebuie insotita de anchetarea modului in care au aparut dupa 1989 (cind existau conditii de start echitabil) bogatii- ce vor profita de aceasta rigoare. "Disciplina" nu trebuie sa mascheze impiedicarea ridicarii celor ce muncesc, de catre cei care au acumulat fraudulos capital.

Nu am vazut inca formulat clar acest principiu in platformele partidelor romanesti. De unde deduc ca populatia saracita nu are inca aparator politic.