Incompatibilitea domnului Tismaneanu

 

   Unii nu sint de acord cu numirea lui Vladimir Tismaneanu in fruntea Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România- pentru ca a cochetat in tinerete cu ideologia comunista. Au dreptate. Nu este cazul sa fie insultata memoria victimelor prin recurgerea la serviciile unui comunist renegat. 

   Altii au rezerve si mai mari, legate de faptul ca tatal sau, un activist din nucleul sinistru cu care armata sovietica a plantat comunismul la noi -  este chiar unul dintre aceia pe care Comisia… ar trebui sa-i condamne. Au dreptate. Incompatibilitatea este evidenta.

   O alta categorie de contestatari - ii reproseaza colaborationismul cu regimul Ion Iliescu si raporturile dubioase si scandaloase cu acest tatuc criminal - care a distrus Romania in Tranzitie. Au dreptate. Nu exista nici un motiv ca sa ii mai fie acordata incredere.

   In fine, in surdina, nerecunoscute public (din cauza terorii reinstalate de curind prin legi anacronice, anti-democratice si… filosemite) exista si retineri - pentru faptul ca Tismaneanu este evreu. Incercind sa rup o tacere lasa si nociva, voi incerca sa arat ca si acestea sint justificate - datorita unui conflict de interese - ce poate fi prezumat si invocat - fara urma de antisemitism.

  

   Iata argumentatia mea:

 

   1. Faza cea mai feroce a represiunii comuniste  a avut loc imediat dupa 1944. Printre motivele invocate pentru terorizare, arestare, schinjuire, asasinare, deposedare, exterminare in lagar- au fost "fascismul" si "antisemitismul" -  celor reprimati. Reprezentantii comunitatii evreiesti din Romania nu sint deci in pozitia de a judeca azi aceste "pedepsiri" salbatice, mai mult sau mai putin acoperite cu farse judiciare, la care multi evrei au luat parte: ca acuzatori, anchetatori, judecatori. Nici nu le putem permite sa rejudece pe cei pedepsiti de comunisti - majoriotatea nevinovati - paralizind repararea abuzurilor suferite de ei (pentru ca si-au aparat tara) - in numele vinatorii de nazisti. Dupa 50 de ani de genocid comunist anti-romanesc- nu aceasta este prioritatea noastra.

 

   2.  De peste jumatate de secol, manifestindu-si instinctul comunitar, evreii au impus agenda condamnarii crimelor anti-semite. Foarte bine (pina la afacerile "industriei holocaustului"). Este evident ca scoaterea la lumina a unui alt genocid,  facut si in numele combaterii antisemitismului - nu poate conveni sub nici o forma grupurilor de lobyy care sustin unicitatea genocidului antisemit - aparindu-l de orice "concurenta". Participarea unor evrei la genocidul comunist din Romania e cu atit mai stinjenitoare, cu cit, tocmai amintindu-ne ca iesisera dintr-un oribil holocaust, descoperim un mobil plauzibil: dorinta de razbunare.

 

   3. Chiar daca ar fi avut o pozitie neutra in acest dosar, reprezentind 4% din populatia Romaniei (in 1939), comunitatea evreieasca din Romania ar fi putut pretinde o pozitie din 20, intr-o astfel de comisie.  Si nici intr-un caz- pe cea principala. Istoria a anulat insa acest calcul. Fara a fi discriminati de regimul popular instalat dupa 1944 (dimpotriva - avind pozitii privilegiate in multe din structurile de conducere ale acestuia) evreii au parasit Romania, declarindu-si clar preferinta pentru alta natiune - a lor. Dupa ce au pus umarul la instalarea lagarului comunist - ne-au lasat in el. In loc ca, in numele sensibilitatii fata de genocid - pe care o pretindeau altora - sa denunte holocaustul ce se petrecea in Romania, au tacut milc- pina si-au vazut scosi afara fratii de singe.  Interesul celor ce au plecat astfel - este de a ascunde azi semnificatia acestei taceri, diminuind importanta crimelor regimului comunist.

 

   4. Studiind situatia proprietatilor din Romania (locuinte, firme, capital bancar, etc.) in anul 1939, se poate observa ca o parte semnificativa apartinea unor evrei. Urmasii acestora au interesul sa-si recupereze  averile si poarta in acest sens - de 16 ani - tratative cu stapinii securicomunisti ai Romaniei. Inca din 1996, am incercat sa perturb aceste intelegeri, lansind evreilor apeluri publice - sa ni se alature noua - nu calailor nostri. Fara a sti toate detaliile privind discutiile de la masa verde, avind in vedere pozitiile partilor in aceste  tranzactii, este evident ca fostii proprietari evrei din Romania pot fi cumparati - incit sa frineze justitiarismul romanilor- victima.

 

   5. Concurenta "morala" si conflictul de interese propagandistice care se manifesta intre condamnarea celor doua genociduri (in locul rezonantei pentru o cauza similara) -   sint absolut regretabile, dar mai pot fi ascunse sub pres, din delicatete sau ipocrizie. In schimb, ascunderea concurentei pecuniare intre pretendentii la despagubiri - fata de statul roman-  este semnul unor manevre suspecte, facute in spatele cortinei de politicienii-sacali in miinile carora a cazut Romania. Exact ca in cazul conflictului de interese intre diversii creditori ai celui care falimenteaza, statul roman va fi probabil pus in pozitia de a compensa  cite ceva din daunele pe care le-a produs  diverselor categorii de victime, in diverse momente de functionare totalitara. Nu va fi de loc acelasi lucru daca vom contabiliza atunci 300 000 de evrei reprimati 3 ani de Antonescu si 100 000 de romani reprimati de comunism- sau: 100 000 de evrei , urmati de milioane de romani reprimati timp de 5 decenii. Iata un motiv foarte serios ca sa nu lasam contabilizarea crimelor comunismului in miinile unui evreu post-comunist si sa ne intrebam:  nu este montata Comisia Tismaneanu pentru a legitima subtil pseudo-demersul istoric (din 2004) al Comisiei Wiesel?   Fara suparare. Pentru ca unii evrei, ca si securi-ciocoii Tranzitiei, ar putea avea interesul ca, de exemplu, sa fie "uitate" despagubirile enorme datorate de stat pentru cooperativizarea fortata. Oare intimplator in Romania exista legi care denunta confiscarile de vile, mosii, castele si firme- dar nu si terorizarea si jefuirea taranilor romani? 

 

   6. Romania e pe cale de a intra in orbita SUA. Este de notorietate publica influenta pe care o are lobby-ul evreiesc (si chiar izraelian) asupa politicii americane. Cartea lui Soljenitin ("Doua secole impreuna", scrisa cu foarte mult echilibru - motiv pentru care deranjeaza atit) demonstreaza ca o parte semnificativa (si foarte activa) din cadrul respectivului lobby este formata din evrei comunisti, emigrati din URSS (sau europa de Est)- dupa ce "deceniile de miere" dintre ei si regimul sovietelor au trecut si colacul de salvare comunist a fost parasit- pe pista sionista. In aceste conditii, dominatia americana la Bucuresti se poate traduce cu boicotarea la cel mai inalt nivel a Procesului Comunismului, acoperita cu simularea lui. Numirea - de catre un Basescu aservit SUA- in fruntea Comisiei, tocmai a unuia care a strabatut exact parcursul semnalat, trebuie denuntata, fara timiditati.  

 

   7. Atacurile la care a fost expus Paul Goma, pentru ca a indraznit sa expuna un punct de vedere romanesc privind istoria Basarabiei - demonstreaza conflicte de interese semnificative. Nu ne putem deci permite ca - dupa ce ne-a fost scrisa istoria de Roller, sa o incredintam acum unui Tismaneanu. Cine ne dovedeste ca o astfel de solutie nu face parte din procesul de distrugere a identitatii nationale, pentru care au luptat comunistii romani "ilegalisti" si pe care o desavirseste regimul de la Bucuresti, din 1989?

 

   Banuiesc ca se va incerca sufocarea mesajului meu prin metoda "antisemitizarii". E o arma cu doua taisuri. Cu cit este mai adinc infipt pumnul in gura celor care vor sa-si apare tara de interese nocive (filosemite, filo-rusesti, filo-germane, etc.) cu atit se demonstreaza ca gruparile interzicatoare au acaparat prea multa putere, cangrenind democratia (statul ar trebui sa reprezinte interesul cetatenilor sai fata de cetateni straini, nu invers). O interzicere a apararii intereselor romanesti poate alimenta- circular- teza ("antimsemita" ?) ca Romania ar fi in miinile unor interese evreiesti.

 

Ioan Rosca        

21 iunie 2006