Chiar iesim din inertie?

 

Duminicia - zi insorita de primavara - pietrenii aflati la obisnuita lor plimbare ma­tinala, au avut surpriza unui eveniment ine­dit in linistita, tihnita noastra urbe. In or­ganizarea grupului „Dialog", recent consti­tuit la Piatra Neamt, in fata Casei de cul­tura a avut loc un miting consacrat impli­nirii a 100 de zile de la declansarea revo­lutiei române in orasul-martir Timisoara si solidarizarii cu Proclamatia data acolo si care, iata, a trezit un puternic ecou si-n res­tul tarii.

La apelul grupului de initiativa, format din citiva tineri intelectuali, au raspuns cca. 200 do oameni. Hotarit lucru, pietrenii nu au nici obisnuinta si nici apetitul unor astfel de ma­nifestari, cea de duminica fiind prima in cele 3 luni ce au trecut de la victoria revolutiei din decembrie. Tocmai de aceea, iesirea din inertie pare sa fi fost unul din mobilurile acestei actiuni - privita de cei de pe mar­gine cu sentimente amestecate: curiozitate, simpatie, dar si neincredere, timorare, chiar obtuzitate. Aceluiasi scop ii este subordonat si primul numar al publicatiei „Demni" - editata de grup si multiplicata la calculator - care are cel putin meritul de a pune o suma de intrebari incitante. Sa fie de-ajuns pentru inceput ?

Vorbitorii - Ioan Rosca, inginer, Ioan Gavril, profesor, Iulian Abageru, muncitor, Constantin Dobre, fizician, Valentin Cioceanu, inginer, Mircea Ionescu, inginer, cu totii membri ai grupului „Dialog Piatra Neamt", carora li s-a alaturat domnul Sorin Vornicu, inginer si presedinte al Biroului de coordo­nare al organizatiei Judetene a F.S.N. - s-au referit la necesitatea unui dialog real si cinstit intre autoritati si opinia publica, la caracterul anticomunist - nu doar anticeausist - al revolutiei din decembrie, protestind, totodata, impotriva cursului periculos, iredentist, pe care l-au luat recentele eve­nimente din Tg. Mures si din alte orase transilvane.

Simpla lectura a zecilor de pancarte purtate de manifestanti este, de asemenea edificatoare pentru atmosfera in care s-a des­fasurat aceasta prima demonstratie postre­volutionara. „Demonstratiile tulbura linistea vinovatilor" se putea citi pe pinza desfasu­rata in fruntea coloanei ce a strabatut cen­trul orasului. Iata si alte citeva lozinci - scrise sau scandate: „Dezinformarea dezbi­na" ; „Piatra Neamt - enclava comunista?"; „Jos minciuna !" ; „Frica ucide sufletul !" ; „Presa pietreana s-a impietrit in dogmatism" (oare ? - n.r.) „Cine si-a tradat constiinta pentru un scaun, merita sa-l piarda" ; „Nu e curatita partea putrezita !" ; „Vrem stabili­tate, daca e dreptate !" ; „Revolutia va in­vinge, nu comunismul".

In incheiere, pe platoul din fata bisericii Sf. Ioan, strajuit de ctitoriile musatine, s-a oficiat un serviciu religios solemn pentru martirii Timisoarei si ai  revolutiei române.

Si totusi, cit din gravele probleme cu care ne confruntam acum acopera o astfel de manifestatie?

 

 

L. MARTIN

Ceahlaul, 27 martie 1990