"Sa acceptam sprijinul partidelor, care sint structuri deja
formate"
- Masa rotunda la
Grupul pentru Dialog Social -
Intr-o scurta trecere prin Bucuresti, doamna DOINA CORNEA a mediat o intilnire intre reprezentantii Grupului pentru Dialog Social (Gabriel Andreescu, Sorin Dumitrescu, Ioan Rosca) si redactori al "Dreptatii" (George Achim, Serban Madgearu, Doina Basca).
Momentul critic in care se afla societatea româneasca acum, confruntata din nou cu spectrul totalitarismului, impune un efort concertat, al tuturor fortelor constiente de pericolul "iesirii de pe orbita" Europei de azi si mai ales de miine a Romaniei, de constituire a unei alternative capabile sa aseze pietrele de temelie ale unui edificiu democratic la noi in tara.
Masa rotunda a debutat prin ceea ce George Achim, redac tor
al ziarului nostru, a numit, intr-o retorica imperativa problema unui „CE E DE
FACUT?" momentan, pe fata, pentru a stringe rindurile opozitiei civile si a celei de partid.
-DOINA CORN EA: Trebuie sa facem un efort si sa reducem distantele care ne despart, sa stringem rindurile.
-GABRIEL ANDREESCU: E ceva
ce nu poate fi refuzat de nimeni dintre oamenii cu bune intentii. Aceasta nu
inseamna neaparat a distruge niste identitati. Trebuie imaginata o strategie eficienta care sa fie in
stare sa cumuleze atit membri declarati ai diferitelor partide, cit si oameni
care nu au capatat inca convingerile politice necesare unei apartenente, dat
care se simt frustrati, disperati si justificati pentru o anumita participare
la dezbaterea civila si / sau politica.
-DL. CORNELIU COPOSU, presedintele Partidului National Taranesc-crestin si democrat, aflat intr-o vizita da curtoazie la „Grupul pentru Dialog Social" , a declarat in acest sens : „Ceea ce aveam sa va spun este ca incepind cu luna ianuarie 1990, am invitat la stringerea intr-un front comun a opozitiei. In mod persistent si ferm am sustinut ca toata opozitia anticomunista sa se constituie intr-o miscare mai presus de partide, de doctrine si ideologii.
Din pacate, imposibilitatea de a lua contact permanent si direct cu opinia publica de la noi a facut ca aceasta idee sa nu capete suficient ecou si am fost confruntat cu primul esec - nu s-a putut realiza o lista unita a opozitiei.
Am reluat aceasta campanie cind a fost vorba de alegerile prezidentiale. Initial, punctul meu de vedere, care a fost adoptat de conducerea partidului nostru, a fost sa nu depunem candidatura proprie, ci sa sustinem un candidat neutru, un om de mare prestigiu si calitate morala care sa intruneasca sufragiul intregii natiuni, care simte româneste si isi da seama de importanta momentului. Sint persoane de fata care ar putea sa confirme. Dar a esuat si aceasta a doua propunere.
Am reluat incercarile de unificare a opozitiei initiind ideea retragerii candidatilor la Presedentie pentru a crea un gol in alegeri. Inceputul a fost promitator dar ulterior manevra n-a reusit. Am continuat, sustinind ideea boicotului alegerilor parlamentare, dar n-am obtinut solidarizarea unor factori de importanta.
Deci, pot spune ca
nu sint un novice in acest domeniu al tentativelor de coalitie. Partidul
nostru e gata sa accepte orice initiativa conforma cu vederile sale pe acest
tarim.
Momentul dinainte de
alegeri era ideal pentru a forma o opozitie nationala generala, ferma, si ar
fi fost un punct de plecare bun pentru actiunile viitoare.
Speram ca inca se
mai poate face ceva.
Eu personal sint categoric impotriva ideii de " independenta politica" si i-am reprosat chiar si mult stimatei doamne Doina Cornea atitudinea luata.
Dar vreau sa va asigur, ca atit eu cit si partidul nostru, sintem intru totul de acord cu orice formula pe care oameni de prestigiu ar gasi-o pentru solidarizarea tuturor celor care simt in constiinta lor obligatia de a lupta impotriva comunismului si de a stavili glisarea spre un nou totalitarism.
Sintem de acord cu orice fel de sprijin ni s-ar solicita si cu orice sistem de colaborare, fara nici o reticenta.
Dialogul a
continuat in acelasi climat de deschidere si de franchete si dupa plecarea
domnului Corneliu Coposu.
ESTE POSIBILA O STRUCTURA CARE SA EXPRIME INTERESUL NATIONAL?
-SORIN DUMITRESCU :
Cred ca un organism civil care nu se constituie ca o alternativa a puterii ar
fi mai demn de credit, indiferent din cite formatiuni ar fi alcatuit. Puterea
viciaza in lumea asta lucrurile. Ultima ispita a Iui Christ a fost a puterii.
De aceea mie mi se pare un nonsens, de pilda, un partid crestin, pentru ca asa
ceva ar insemna strict o constructie cu o cruce peste... Dar asa-i moda..
Nu se pune problema urnei tactici politice, ci a unei rezistente efective, de masa de presiune cu care sa inlaturam o situatie. Strategia acestui organism dilatat cu minime forme birocratice ar fi o tactica civila, simpla de oponenti absoluti.
-DOINA CORNEA : Dar, domnule Dumitrescu, problema de putere nu se pune, e vorba de salvgardare, de facut ceva...
SERBAN MADGEARU: si anterior, adica inainte de alegeri, daca Grupul, in loc sa prezinte separat candidatii, i-ar fi trecut pe lista partidelor, ott ca independenti si liberi sa se disocieze dupa 20 mai, e sigur ca opozitia (in general), ar fi avut mult mai mult de cistigat!
SORIN DUMITRESCU: Sa stiti ca GDS-ul nu este o gradinita care-si trimite copilasii la diferite partide. Eu sint un independent si nici azi nu consider ca am facut vreo greseala.
Mi-am respectat constiinta mea. Eu nu cred ca cineva, spre folosul grupului, al turmei, trebuie sa-si sacrifice incuviintarea profunda a constiintei lui. Daca ne vom schimba punctul de vedere, asta este altceva. Dar ceea ce am facut atunci e un lucru in care am crezut.
IOAN ROSCA: Dar numarul de voturi care s-au pierdut, nu va spune nimic?
GABRIEL ANDREESCU: Sorin a adus pe masa citeva chestiuni. Numai asa, discutind deschis, putem patrunde in miezul lor.
Dificultatile care apar, nu tin de cuadratura cercului, de ceva imposibil de rezolvat.
Exista in societatea romaneasca o foame de actiune politica ce nu si-a gasit reprezentarea cea mai elocventa la partide. Pe de alta parte, Partidul National Taranesc -crestin si democrat, care are motive intemeiate sa tina la identitatea sa, tocmai acest partid este gata sa propuna o colaborare care intereseaza nu numai partizanii, dar si pe ceilalti.
Deci, cum impacam cele doua elemente: nevoia de actiune a celor care au constiinta independentei optiunii lor si, pe de alta parte, cei care fac parte dintr-un partid care stie ca ceea ce fac ei nu tine de un interes de partid, ci de un interes national?
In acest sens, o stringere de rinduri nu poate fi decit binevenita. Este ea posibila? Aceasta e intrebarea.
Este posibila o structura care sa exprime si sa sugereze interesul national?
Dar o structura totusi organizata, cu obligatii si cu drepturi asumate, care sa functioneze in virtutea unei discipline.
DOINA CORNEA: Este ultima sansa!
SORIN DUMITRESCU: De fapt, trebuie sa refacem, tot ceea ce s-a petrecut in acest an. Ce propaganda electorala si-a facut Iliescu cu sedintele CPUN! El statea ca un bunic asa, peste un fel de mediu caragialesc si, aparent, populatia putea, dupa 45 de ani, sa vada cum ii sint aparate interesele.
Oamenii acestia care ar intra intr-un forum civil, sint exact aceia care au fost scosi din minti luni de zile, privind pina dimineata la 3 la TV.
GEORGE ACHIM: Noi ne dam foarte bine seama ca prima premisa pentru realizarea acestei opozitii este ca fiecare partid sa se priveasca introspectiv foarte sever. Noi incercam sa ne privim critic, ceea ce ne va permite sa ne debarasam de lesturile pe care dvs. le sugerati.
DOINA BASCA: Si sa servim unui interes national comun, pentru ca acesta este esential acum.
SERBAN MADGEARU: cu atit mai mult, cu cit noi, cei care sintem aici, am intrat in PNTc.d. pentru ca am considerat ca in felul acesta servim cel mai bine unui asemenea interes.
SORIN DUMITRESCU:Stiu.Exista multi tineri care s-au inscris din acest motiv si poate dintr-o compatibilitate.
GEORGE ACHIM: Dar si din constiinta ca, independenta pe termen lung este o iluzie. A se vedea Polonia.
IOAN ROSCA: Eu am mers in ambele directii. Si eu in luna ianuarie sustineam civilii care refuzau politicul si, privind retrospectiv, mi-am dat seama de un anumit aspect. Situatia din Romania a reprezentat, in timp, o monstruozitate pe plan juridic si penal. De aceea, primul sentiment pe care l-a avut populatia, a fost unul de tip justitiar, moral:poate mai putin interesa politicul la inceput.
In clipa in care partidele politice au debutat si, poate partidul dvs. merita cel mai putin aceasta critica, tinerii au resimtit ca o tradare faptul ca se discuta politicul exact ca in societatile care aveau de vreo 200 de ani rezolvat penalul.
"Bine, domne! Dar, deocamdata inca nu sint judecati si noi discutam cu ei la masa verde ?!" si, au avut impresia ca sint tradati de aceste partide.
SORIN DUMITRESCU: Acum as vrea sa va vorbesc si despre Piata Universitatii, despre faptul ca multi incearca sa o califice negativ.
Acolo s-a facut mai multa politica decit au facut partidele ....
SA ARDEM ETAPELE?
GEORGE ACHIM: Exista un complex vis-a-vis de ideea de partid care provine dintr-o PCR fobie.
El trebuie depasit. Cealalta afirmatie, ca exista o mare asteptare la nivelul actiunii civice, care nu se regaseste sub formula ideii de partid, trebuie luata in considerare.
SORIN DUMITRESCU: Toate tarile estice au mers spre Forum. Nebuni si aia?
DOINA BASCA: Totusi recunoasteti ca ideea de front, de forum este legata, in ultimul secol, de miscarile bolsevicilor.
DOINA CORNEA: Nu putem compara lucruri care nu se aseamana intre ele. In celelalte tari din est aceste nuclee erau constituite de 10 ani, respectiv 13 ani (Polonia si Cehoslovacia - Charta 77). Acum noi, in acest ceas de urgenta, putem oare miza pe o miscare independenta, pe un Forum care nu este inca organizat? Cred ca trebuie mai degraba sa acceptam sprijinul acestor partide care sint structuri deja formate.
GEORGE ACHIM: Eu zic ca ar trebui, ca de multe ori in cultura si istoria noastra, sa ardem etapele!
Ceea ce si-au permis polonezii in 10 ani de la nasterea "Solidaritatii" si pina la guvernul Mazowieczi, sau cehii de la Charta 77 si pina la Havel, noi nu mai avem timpul necesar sa experimentam. Un Forum, care sa germineze apoi sa nasca si , in fine, sa-si transfere ideile in practica ar necesita ani. Noi sintem obligati sa ardem etapele.
SORIN DUMITRESCU: Ca pe 22 decembrie! Fiindca noi pe 22 am fost liberi, asa cum n-au fost polonezii. Culpa grava a acestui regim este una frenatorie. Si totusi ne-am trezit destul de repede. Pe 28 ianuarie, intre oamenii ageri ai poporului nostru se stia cine este Iliescu.
IOAN ROSCA: Revenind: unitatea trebuie realizata. Eu cred ca cele doua parti, opozitia civila si cea politica, trebuie sa transforme acest ceas intr-un prilej de purificare a greselilor lor.
GEORGE ACHIM: Da, e necesar nu sa aglutinam doua vicii, doua erori, ci cristalele de adevar.
DOINA CORNEA: Noi acum trebuie sa ne gindim ca sintem romani si datori sa salvam tara.
IOAN ROSCA: E imoral sa mai asteptam ca acest factor de coeziune sa gliseze din planul moral-politic in cel al stomacului. Pentru ca in mod cert, mai curind sau mai tirziu vor veni nemultumitii!
Dar daca noi nu facem la timp o structura care sa aiba un vis si o frumusete in centrul ei, nu vom reusi decit o alianta a egoismului nesatisfacut care se va opune aliantei egoismului satisfacut.Acest miez de valoare e obligatia noastra.
GABRIEL ANDREESCU: Trebuie sa avem o alianta care sa raspunda acelei nevoi de bine, de morala si etica sociala , pe care o sublinia domnul Rosca, iar pe de alta parte, unei forte social-politice, cum este PNT-c.d. , care doreste integrarea Romaniei in circuitul democratic european.
DOINA CORNEA: Sa vedem si ceea ce ne ameninta.
Structurarea acestui FSN in niste tendinte opuse este falsa (neoliberalii lui Roman, agrarienii lui Surdu si social-democratii lui Iliescu). Dar astfel, ei vor pacali din nou electoratul.
"Ce se va intimpla cu GDS-ul, cu partidele - vor intra pe linie moarta? De aceea e nevoie sa fim uniti si puternici pentru a apara democratia in Romania".
SORIN DUMITRESCU: Totusi partidele, alaturi de independenti, sint ca doi soti divortati, lasati intr-o camera singuri, dupa ce li s-a spus: Impacati-va! Pentru ce s-o faca?
SERBAN MADGEARU: Probabil de dragul copiilor!
P.S. Am publicat citeva extrase dintr-o discutie mai ampla. S-au spus si lucruri mai pertinente, poate si pe care nu le-am transcris dupa casete. Motivul pentru care am tiparit, relativ in graba, aceste spicuiri este ca macar o parte dintre cei care cred in necesitatea unei opozitii puternice, deci unite, sa plece in vacanta, cel putin cu aceasta speranta.
A consemnat Doina Basca, Dreptatea- 4 august 1990