Alternativă
fără program?
1.
Īn 1996 s-a evitat schimbarea reală prin farsa CDR. Īn 2000 s-a folosit diversiunea Vadim. Īn 2004 s-a folosit capcana Băsescu. Se pare că nici īn 2012, deşi exasperarea este acută, deşi toata lumea vrea altceva, deşi jaful, distrugerea şi aservirea sīnt percepute de toţi, romānii nu vor scapa Vor alege noul "rău mai mic" , sau vor cade īn plasa unor farse sinistre, ca PP-Diaconescu.
Am lansat spaţiul facebook AER acum o lună, pentru a aborda o īntrebare majoră: de ce nu se ridică o alternativă politică anti-sistem, care să formuleze o platformă coerentă de schimbare netă, răspunzīnd cu oferta mult aşteptată, cererii care pīlpīe (pīnă se va stinge) prin conştiinţele revoltate?
Nu se pot depăşi blocajele şi diversiunile la care recurge puterea securisto-fesenistă, īmpărţită īn ramuri care simulează confruntarea?
Nu se mai poate provoca populaţia la īnţelepciune, luciditate, cinste, demnitate, curaj, vrednicie, implicare?
Nu se pot depăşi orgoliile, obtuzităţile, veleităţile, complicităţile şi şireteniile liderilor mărunţi ai micilor formaţiuni, care se fac că pun la cale partide, mişcări şi curente?
Timpul trece şi nu se văd elemente care să contrazică răspunsul negativ la īntrebarea mea. Iar nu se poate? Incă nu e momentul? Nu va fi să fie, nici de data asta? Rămīne din nou pe data viitoare?
Unii, observīnd degradarea cumplită a jocului "politic" romānesc, speră utopic că el va fi īnsănătoşit dinafară.
Alţii, aflīnd că şi pe afară "democraţia" a degenerat īntr-o farsă urītă, visează o schimbare profundă a structurilor politice, economice, sociale - care să reaşeze totul, pe alte temelii.
Dar exaltaţii nu observă că, dacă printr-o minune, s-ar produce răsturnarea, "poporul" care ar năvăli spre putere, nu ar şti ce şi cum să facă, dacă ar vrea să clădească o lume mai bună (ceea ce īn general nu e cazul, mulţi perdanţi nemultumiţi fiind plămădiţi cam la fel cu cīştigătorii răsturanţi).
Induioşătoare dar nocivă este orbirea celor care īndeamnă la răscoală, fără nici o idee despre cum se poate deparazita şi reabilita statul. Degeaba le atragi atenţia contestatarilor debusolaţi că la război se pleacă īnarmat şi organizat. Ei nu īnţeleg că nu te poţi aştepta la nimic bun de la "revoluţii", īntr-o ţară īn care nimeni nu formulează un program de eliberare şi reconstrucţie şi protestatarii "nu fac politică".
Pentru a nu se trezi din reverii, microbiştii marelui meci care nu mai vine, nu-şi pun două īntrebări:
Dacă nu sprijină nici o formaţiune credibilă cu platformă politică fastă, cum vor proceda pentru a răsturna de la putere caracatiţa canceroasă, īntinsă peste tot, susţinută de complicităţi populare, īngraşată din pradă, controlīnd media, īnhăitată cu răpitorii externi?
Şi dacă, printr-o miraculoasă mobilizare, duşmanul e totuşi īnvins, ce vor face eliberatorii, a doua zi după ce īndepărteaza uzurpatorii de la putere, īncīt să nu se reia ciclul folosirii omului rămas jos de către omul ajuns sus?
Ştiu că aceste īntrebări pot irita pe cei care se hrănesc cu speranţe confuze.
Dar fără un răspuns serios la ele, revoltatul se īnvīrte īn cerc, se toceşte, sau se aruncă īn gol.
Noi dăm totul pe un
preţ ridicol, dar ei nu plătesc probabil nici atīt
2
Nu ştiu dacă firma care ne-a luat cuprul sau cea care ne fură aurul sau cele cărora li s-au făcut cadou alte resurse sīnt pe bursă şi dacă tehnicile pe care le voi aminti mai jos au intrat īn joc. Ele trebuie īnsă cunoscute, pentru că īn multe cazuri funcţioneaza, nemilos, constituind cheia "capitalismului de cazinou". Īn neocolonia Romānia, nu se prea vorbeşte despre această funie din casa spīnzuratului, ca să nu se limpezească privirile victimelor "democraţiei" infracţionale. Cum să discute civicii noştri, experţi īn teatru, poezie şi critică literară, despre neospoliere, dacă nici măcar "Memoria focului" nu i-a interesat?
Īn clipa īn care o firmă intră pe bursă, īncep speculaţiile pe acţiuni, obligaţiuni, obţiuni, derivate, etc. Tehnicienii joacă matematic īn jurul sumei nule, amatorii īşi caută norocul aruncīndu-se īn valuri umflătoare īn speranţa că nu īi va prinde refluxul, speculatorii mari au puterea să producă şi exploateze tendinţe.
Dar miezul megafăcăturii este "delictul de iniţiat". Indivizii din cercurile puterii pregătesc, īn taină, o măsură oarecare politico-economică, cu efecte previzibile pentru anumite acţiuni. O anunţă la un moment dat publicului. Īn prealabil, complici din banda bursieră sīnt informaţi discret, īncīt joacă masiv īn direcţia "fericită". După care, vor căştiga şi din veştile proaste, provenite din aceleaşi surse iniţiate. Intră īn joc şi agenţii din media şi din serviciile secrete, īncīt plebea nărăvită la pariuri să nu scape din cursă.
Lovitura aduce benzii, sume oricīt de mari, din care se acoperă toate complicităţile necesare menţinerii sistemului putred. Cu politicienii, ziariştii, intelectualii şi activiştii cumpăraţi, cine va mai formula sau susţine măsuri chirurgicale de tipul īnchiderii bursei, impunerii transparenţei totale īn activitatea de conducere, sau măcar interzicerii luării unor măsuri necunoscute de public din timp?
Totul e să rămīi la putere, adică să controlezi nodurile de decizie care pilotează valorile bursei. Fiecare "veste", bună sau rea, va umfla fără riscuri buzunarele cunoscătorilor.
Dorind să-şi justifice campaniile de agresiune, unii propagandişti americani au susţinut că Ben Laden ar fi cumpărat masiv actiuni, īn zilele precedente lui 11 septembrie - cărora lovitura plănuita urma să le crească sigur valoarea. Adăugăm că el era obişnuit cu astfel de lovituri, de pe vremea cīnd avea sarcina să finanţeze astfel insurgenţa afgană, ca agent CIA. Nu era deci nevoie de bani lichizi, era suficient să afli din cīnd īn cīnd pe ce trebuie jucat. Ceea ce spune multe, indiferent dacă a fost valabil şi īn cazul particular 11 septembrie, comentat destul de imprudent. Īn clasicul "game", start-up-urile pornesc la drum fără nici un ban, se īnscriu pe bursă, aranjează o campanie favorabilă de presă, care aruncă īn aer valoarea acţiunilor, ceea ce generează fondurile necesare pornirii firmei. Intreprinzatori din nimic, fabricanţi de īncredere contagioasă. Escrocherie (inginerie) declarată respectabilă.
Nu e de loc exclus ca firmele obscure lansate pe bursă, după ce fac un contract miraculos cu Romānia, să-şi procure sumele necesare plăţii (şi aşa reduse) din salturile bursiere produse de vestea bună că fima a tras un mare tun. Şi nici ca părtaşii romāni din umbră să īşi primească partea, speculīnd pe bursă acţiunile respective, ca iniţiaţi, fără să mai fie nevoie de comisioane sau de un altfel de complot. Şi căderea acţiunilor, ca efect al unor surprize negative, poate umple aceleaşi buzunare, dacă e premeditată atent.
Procedeele de acest gen sīnt atīt de eficace, īncīt descurajează īntreprinderile productive cinstite. Cine vrea să cīştige, nu-şi mai poate permite luxul să muncească. Adaugaţi alte tehnici, ca privilegiul de a face bani din nimic (prin creditare gen "fractional banking" sau chiar emitere de bani neacoperiţi), sau ca acoperirea, din bugetele publice, a căderilor care urmează valurilor ascendente speculative.
Veţi avea explicaţia ciudatei evoluţii a societăţii contemporane.
Imi menţin părerea că tropăitul stradal nu poate combate o astfel de patologie, dacă nu e dublat de o medicină politică adecvată.
Chipuri, principii,
structuri?
3
Nu bănuiam īn 1989 că şi securicomuniştii ar avea interes să-l răstoarne pe Ceauşescu. Şi iată cīt de mult au cīştigat din demontarea comunismului Nu am bănuit īn 1996 că năpīrliţii pun la cale o nouă "schimbare", că dau drumul la rotativă, ca să-şi rotunjească legitimitatea internaţională. Īn 2000, ne-au condus spre apelul la susţinerea lui Iliescu ca să nu iasa Vadim. Nu am putut para nici manevra din 2004, făcută īn numele "dreptăţii şi adevărului". De ce am rezista noilor diversiuni?
Ascultīndu-l de cīteva zile pe Dan Diaconescu, care, după ce a tocat mărunt subiectul jefuirii ţării, a trecut la mărturisiri intime privind faţa abjectă a oamenilor politici, te poate cuprinde mirarea. Ce s-o fi urmărind prin această campanie de demascare? Un prim răspuns este evident: captarea voturilor plebei nemulţumite spre PPDD- ca să nu se ridice un partid anti-sistem autentic, periculos. Dar nu e o explicaţie suficientă- căci OTV merge prea departe, īntărind convingerea generală că toţi cei ajunşi la ciolan sīnt bandiţi ipocriţi. O fi venit momentul ca acest adevăr să fie spus pe şleau, īncīt să ne obişnuim cu situaţia inexorabilă, resemnīndu-ne, adaptīndu-ne, īncadrīndu-ne Dar parcă nici asta nu explică virulenţa campaniei anti-chipuri, pe care o ştim orchestrată securistic.
Nu cumva se pregăteşte o nouă "schimbare majoră"? E greu să impingi spre muncă supusă victimele unui jaf de asemenea amploare, dacă se văd conduse de cei care le-au lăsat īn fundul gol. Nu e mai eficace ca, după ce o garnitură şi-a făcut treaba, tăind o halcă grasă din averea ţării, să inviţi păgubaşii să asculte de lideri noi, imaculaţi pentru un timp? Nepoţii comuniştilor privatizaţi, fii feseniştilor baronizaţi, au moştenit doar averea şi relaţiile, nu şi petele. Au făcut studii pe aiurea, īncīt pot vorbi cursiv despre modernizare, progres, civilizaţie, integrare, etc. A venit rīndul eşalonului Ungureanu. Şi se vor pregăti noi generaţii, care să lovească şi să se retragă la timp. La trecut īnsă nu se umblă, ar fi retroactiv - au grijă juriştii să ne oprească. Să nu vorbim de controale, confiscări, anulări şi pedepsiri - că se supără UE, se tulbură NATO, se īntrerupe progresul. Conduşi de prospături, să asigurăm continuitatea Sistemului. Rămīnem cu contractele vicioase făcute de cei īnlocuiţi pentru că le-au semnat, cu plata īmprumuturilor operate īn numele nostru şi īn folosul Lor, cu geografia economică şi socială plămădită revoltător
E posibil să ni se pregătească un mare spectacol de cosmetică politicianistă, poporul primind satisfacţia că scapă de "fosta clasă politică", că vede alte chipuri cocoţate la cīrmă. Cei "īnlăturaţi" se vor retrage discret īn palatele acaparate, se vor ocupa de afaceri prospere, sau vor vegeta īn sinecuri administrative. Noua promoţie de uzurpatori, scoasă īn faţă pentru o altă etapă de explotare, va fi cu atīt mai bine primită de turma buimăcită, cu cīt circul răsturnarii celei vechi va fi mai savuros. Cine va observa că tinerii lupi sīnt crescuţi din prada acaparată de cei pe care-i schimbă, sau va īnţelege rolul lor īn conservarea şi creşterea acesteia? Continuitatea nu poate percepută de minţi destructurate.
Pīnă cīnd vor putea fi păstoriţi romānii astfel? Vor observa vreodată că schimbarea figurilor, garniturilor, lozincilor - nu rezolvă nimic? Sau vor rămīne la josCeauşescu, josIliescu, josBăsescu , josCutărescu- prag de care mulţi nu mai par capabili să treacă?
Deşi pare funciară, incapacitatea "poporului" de a percepe fiziologia sistemului politic, social, economic, spiritual, este mai curīnd rezultatul dezinformării şi ne-educării. De unde, vinovăţia capitală a intelectualilor, care au dezertat de la postul de explicatori civici, singura contribuţie care le-ar justifica pretenţiile sociale.
Ca să īşi ascundă laşitatea şi incompentenţa īn analiza sistemelor (la noi, "intelectual", nu īnseamnă specialist īn drept, economie, sociologie, management etc.- ci poet, actor, eseist sau critic literar), "personalităţile culturale" se exaltă mercenar, perorīnd despre schimbarea miraculoasă a mentalităţilor. Ca şi cum injecţiile de moralitate, servite la ocazii, ar putea contrabalansa cancerigenitatea regulilor nocive de joc.
Lăsaţi īn ghearele complexităţii, televiziunii şi vieţii alienante, hipnotizaţi de rotirea cadrelor, romānii nu īnţeleg, sau simt doar confuz, că ar trebui schimbat metabolismul societăţii, nu doar salmtimbancii de pe scena teatrului politic . Visează revoluţii , dar nu-i interesează dacă vreo grupare formulează şi promoveză o platformă veridică de schimbare structurală.
Absenţa unui proiect coerent de īnsănatoşire a societăţii ar trebui să-i preocupe acut pe revoltaţi, dacă nu ar fi menţinuţi premeditat la nivelul detestării sau adulării actorilor.
Fascinaţi de chipuri, īmbătaţi cu principii, neatenţi la structuri, romānii călătoresc la capătul nopţii.
Ioan Roşca, 30 martie 2012