13 iunie 2007 - MASĂ ROTUNDĂ

 

-Doru Mărieş: a auzit astăzi că Ion Iliescu este bolnav şi este plecat la Paris, pentru operaţie. Iliescu ar fi  spus că el, Mărieş,este capul răutăţilor, că este mânat de răzbunare pentru cele întâmplate în 1990, şi că-i doreşte moartea . "Vreau să se ştie că noi nu-i dorim moartea, îi urăm sănătate şi viaţă lungă, pentru ca să poată fi judecat şi condamnat pentru represiunea pe care a aplicat-o în 13-15 iunie." Apoi i-a făcut o scurtă prezentare d-nei Ştefana Bianu, ca reprezentată a românilor din străinătate, care face (contribuie, sprijină, militează ) pentru ca Românii să aibă dreptul la un "Proces al  comunismului " pe măsura suferinţelor lor.

- Ştefana Bianu: Şi noi, la Paris, am fost "golani", solidari cu revoluţia anticomunistă şi cu mitingul din Piaţa Universităţii. Este adevărat că au fost golani "fără riscurile" la care s-au expus cei din ţară. A fost şi pentru ei greu să "lămurească" opinia publică franceză  (presa şi lumea politică ) care acceptau cu greu să –şi reevalueze  euforiile după atâtea transmisiuni "în direct" despre victoria revoluţiei anticomuniste din România (revoluţia, începuturile democratizării, existenţa patidelor politice, apariţia societăţii civile, alegerile, instaurarea unei puteri legitime ,democratice. După represiunea din 13-15 iunie, Occidentul a trăit "un sentiment de vinovăţie", a acordat azil politic "golanilor" suferinzi, a cunoscut drama acestui popor care şi-a pierdut speranţa şi iluziile.[..]

...La 18 decembrie 2006, prin discursul preşedintelui Traian Băsescu la tribuna Parlamentului,

s-a refăcut firul luptei anticomuniste, prin condamnarea oficială şi oficioasă a comunismului .

Speranţa a renăscut şi a crescut . Aşteptăm legea lustraţiei şi perfectarea dosarelor de la Parchet, pentru procesele trenate de 17 ani.

Ea doreşte să transmită un mesaj -sunt mesaje pe care unii nu le înţeleg coresponzător: în ţară, sunt tendinţe de monopolizare a unor teme şi iniţiative; sunt tendinţe de adjudecare exclusivistă a unor merite şi legitimităţi .

Pe de altă parte, există un curent internaţional care neagă sau minimalizează genocidul comunist şi nu vor să admită dreptul victimelor comunismului la un proces pentru genocid.

De aceea, trebuie făcute demersuri competente şi argumentate pentru ca dreptul la procesele pentru genocid să fie statuat juridic.

Urează succes, solidaritate şi promite solidaritate în această luptă.

- Radu Filipescu (GDS): evocă în câteva cuvinte manifestaţia din Piaţa Universităţii –alegerile –eşecul forţelor democratice –etapa de continuare a  manifesaţiei şi represiunea din 13-15 iunie.

Acum, la Procuratură, există un dosar. După 17 ani! Procuratura nu are nici o scuză că nu a înaintat cu nimic în acest dosar. A fost recent la Procuratură în Delegaţie ( cu Doru Mărieş, Sorin Ilieşiu şi Ene ) şi au insistat să se grăbească terminarea cercetărilor, a dosarelor, a rechizitorului .La Procuratura Militară nu există o componentă de procurori civili care să instrumenteze unele speţe, şi acesta este un risc. Dar procurorii Dan Voinea şi procurorul general Koveşi trebuie să-şi facă datoria,ca într-o lună să deblocheze dosarul. El crede că în iunie '90, minerilor li s-a injectat un ser care produce o stare de violenţă.

Există probleme. Se încearcă dezbinarea noastră. Se încearcă acum un altfel de "asediu": ni se iau sediile (al GDS-ului şi al Alianţei Civice )...

-I. Mititelu :sediul nostru trebuie retrocedat proprietarilor de drept !Nu este un asediu .

- R. Filipescu :Marţi ,ora 13,se va face o acţiune la GDS, cu cravate roşii, pentru păstrarea sediului. Face un apel la cei prezenţi pentru solidaritate .

-Doru Mărieş:Trebuie să ne solidarizăm.GDS merită.Îl vom sprijini. Despre dosarele de la Parchet, vom mai vorbi. Avem o mare doleanţă. Există Ordonanţa 132a DIICOT, din 20 decembrie 2006, publicată în M.O.din 29 decembrie, care împiedică chemarea unor martori în procesul în care este inculpat Ion Iliescu .( vom mai vorbi despre asta )

-Deputat Buzatu ( PLD-stolojan ): El nu este membru al vreunei asociaţii, dar a participat la revoluţie şi în Piaţa Universităţii.Era student la Arhitectură.Iliescu a deconectat România de la o evoluţie normală.Grupul lor parlamentar a început demersuri pentru ca Ordonanţa 132 a DIICOT

(care a modificat legea 128 din ...???)prin care militarii nu mai pot fi judecaţi. Astfel, dosarele de la Parchet nu mai pot înainta .

-Doru Mărieş:Această ordonanţă dată de Tăriceanu ( care există în sertarul dlui Văcăroiu ) consideră unele dosare de "interes naţional" ,dar în ele făc parte şi unii militari trimişi în judecată în "procesul 13 iunie'90",privind morţii din prima noapte /zi a represiunii din Piaţa Universităţii.

Este prima dată când este supărat pe Parchet. De ce nu se termină dosarul ? De ce nu începe dosaru "Dunărea"? De ce SRI nu predă dosarele ? De ce Parchetul Militar refuză să se apuce de acest dosar ?

Îl prezintă pe Sorin Ilieşiu care a făcut foarte multe în ultimii doi ani pentru această cauză. Îi mulţumeşte pentru tot ce a făcut şi-i dă cuvântul

-Sorin Ilieşiu:a cerut în scris TVR să organizeze o emisiune dezbatere despre Piaţa Universităţii şi reprimarea din 13-15 iunie.Să se dea filmul făcut de Stere Gulea (care a fost făcut cu sprijinul lui Lucian Pintilie ), la care a lucrat şi el, Ilieşiu .După film, să urmeze o dezbatere serioasă .

Astăzi a primit un fax de la dir.Tudor Giurgiu şi dir.Dana Deac –care a dat curs cererii .

Filmul şi dezbaterea va fi mâine (joi, 14 iun ), pe programul I al TVR, de la ora 20 .

Pe 12 februarie 2007, a fost în audienţă la dna procuror şef Laura Codruta Kovesi, care a promis sprijin pentru ca procurorii să-şi termine lucrările cu celeritate .Speră ca la sfârşitul lunii iunie va fi trimis primul dosar, iar până în toamnă celelalte .

După destituirea ministrului Monica Macovei de la Justiţie ( LD:îi face o scurtă prezentare elogioasă) pe 24 aprilie au primit un răspuns pozitiv de la noul ministru de Justiţie [LD: Chiuariu, nu-i dă numele ]că va face totul pentru celeritatea proceselor, pentru reducerea termenelor ,promiţând sprijin .Pe 2 mai 2007,a fost din nou la Procuratură , cu Ion Caramitru şi ...[LD: nu am reţinut ]...A făcut parte din Comisia Tismăneanu ( 19 membri şi 30 experţi ) în care există consistente referiri la Revoulţie, la Piaţa Universităţii, la represiunea din 13-15 iunie [LD: citează din Raport pasajele referitoare la aceste subiecte , faptul că cercetările au trenat , inclusiv faptul că SRI nu a predat "dosarul Dâmboviţa"  ]

-Doru Mărieş:îl prezintă pe Sorin Postolache, mulţumindu-i că este prima oară când această asociaţie a venit la Asociaţia '21 din Bucureşti ...

-Sorin Postolache (Asociaţia 15 nov.87-Braşov: Noi suntem singuri.Încercăm să ne procurăm documentele şi nu ni se dau. Am întâmpinat mari greutăţi şi am traversat momente grele.

Un coleg care a afirmat că a văzut în Parlament –ca deputat – pe cel ce l-a bătut în beciurile Securităţii în '87a fost dat în judecată pentru calomnie ! Cât despre "societatea civilă " ea nu ne-a ajutat . Dimpotrivă. Da, este important să fim uniţi şi solidari .

-Gh.Simionică ( avocat ): După 17 ani tot discutăm despre Piaţa Universităţii .Stau şi mă întreb :câţi români au realizat ce a însemnat acest fenomen ?

-Dumitru Dincă (intervine furios ):ce facem aici ?!Începem acum cu ziua de azi, sau ce a fost atunci ? De ce m-ai chemat aici ?! Adevărul este că societatea civilă şi intelectualii nu ne-au sprijinit . Atunci ne-au lăsat pe noi.Singuri.

- Gh. Simionică:...Iliescu a vrut o Românie "gorbaciovistă" Aşa că avem o Constituţie "gorbaciovistă" .Ne lipsesc legi. Parchetul vorbeşte de "celeritate"?!

[L.D:se iscă o polemică privind acest termen  gol de conţinut ]

-D. Dincă: Aici vine cine vrea, spune "poezia" şi pleacă ...

[LD:Simionică se supără şi pleacă ]

- D. Mărieş: îi dă cuvântul lui Dincă, care refuză şi părăseşte incinta .[LD:tumult,comentarii ...]

- I. Mititelu (A.C ):El n-a fost în Piaţa Universităţii, dar tocmai de aceea  poate să vorbească cu obiectivitate.Piaţa Universităţii,alegerile din 20 mai ,represiunea şi mineriada din 13-15 iunie, ar trebui să ne pună pe gânduri . Atunci românii au întors spatele şansei de schimbare .

De ce numai Bucureştiul ? De ce sunt atât de puţini anticomunişti ?De ce avem un Parlament cu partide fără doctrine clar exprimate ? S-a vorbit de condamnarea oficială a comunismului de către preşedintele Băsescu .Dar de atunci au trecut luni de zile  şi nu s-a produs nimic . Aflu că a fost avansat la grad de general de brigadă un fost securist ! Asta să fie lustraţia ?! Nu are încredere în Parchet . Nu are încredere în înaintarea acestui proces. Am ajuns unde am ajuns pentru că ne-au împins alţii de la spate Ar trebui o alternativă serioasă.

-Doru Mărieş :îl prezintă pe dr Constantinescu –doctorul care a fost de serviciu la Colţea, şi pe 21/22 dec.1989, şi la mineriada din 13-15 iunie, fiind martor şi salvator al multor răniţi .

-Dr.Nicolae Constantinescu: România este o ţară a confruntării şi o diabolică dibăcie în ascunderea devărului.În urmă cu 13 ani a dat o Declaraţie la Procuratura Militară, ocazie cu care i s-a spus că la această cercetare ar fi trebuit să fie o armată de procurori, nu 2, câţi erau.

Deci nu s-a dorit aflarea adevărului.Suntem singura ţară din lume în care nu s-a făcut cercetarea cadavrelor, pentru a se dresa procese verbale de constatare cu cauza morţii, cu strângerea probelor, care au provocat moartea atâtor victime nevinovate , cetăţeni civili sau militari .Deci România este ţara adevărurilor ocultate .Vrea să atragă atenţia asupra unei tăceri foarte ciudate :la 27 ianuarie 2006, Consiliul Europei a aprobat ( votat ) o Hotărâre ( Rezoluţie )de condamnare a comunismului ,ca un regim criminal.A cerut fostelor ţări comuniste să introducă  această temă în istorii şi şcoli, să facă statui şi muzee ale rezistenţei anti-comuniste, să declanşeze procese de judecare a crimelor comuniste .În România nu s-a spus nimic despre această Hotăre a Consiliului Europei ! De ce ?

...În 14 iunie'90 el a îngrijit la Colţea şi un miner din Comăneşti (Bacău ) care i-a spus cum au fost aduşi ei la Bucureşti :directorul de la mină i-a chemat şi le-a spus că Iliescu şi Roman au fost omorâţi, că duşmanii poporului au atăcat guvernul şi alte instituţii .

Această ţară nu este informată nici acum .

-Dr Camelia Doru (ICAR ):Idealurile Pieţii Universităţii au rămas aceleaşi. Solidaritatea de atunci nu ştiu dacă se mai poate reedita .În câteva cuvinte , vorbeşte despre greviştii foamei, despre mineriadă, despre asistenţa acordată foştilor deţinuţi ,despre ce a făcut asociaţia lor.

Nu este prea târziu să ne unim toate forţele Ar vrea să vadă procesele deblocate, ar vrea să vadă măcar câţiva torţionari politici  judecaţi şi condamnaţi .

-Cristian Dumitrescu ( Asoc.Veteranii re război ): Ar trebui unire şi eficienţă .Vorbeşte despre acţiunile asociaţiei lor .Societatea civilă este maestră în dezorganizare .Se cere condamnarea lui Iliescu pentru mineriade ? Dar de ce nu se scrie că Iliescu a introdus în învăţământ, ca metodă de educaţie, ura şi lupta de clasă în UAER , apoi în UASCR ,UTC ş.a ?

-A.Chivu ( istoric .-ca purtător de cuvânt al dnei Lavinia Betea, care nu a putut veni ) :

După 17 ani, ne aflăm în acelaşi impas .Unde sunt şi ce fac cele 13 institute de istorie din ţară ?

Ce fac şi de ce tac istoricii ?A devenit anticomunismul o meserie ?! Se pare că se trăeşte bine din el !

-Doru Mărieş :Nu avem un Institut al Revoluţiei înfiinţat de Ion Iliescu ?!

-Corneliu Zeană ( Mişcarea Europeană ) :Trebuie unirea eforturilor, altfel ne pierdem în vorbe.

Societatea Civilă din România este debilă ;ţara este coruptă;lustraţia nu s-a înfăptuit

<La vremuri noi, tot noi ! >Prezintă asociaţia care o reprezintă.Invită participanţii să trimită intervenţiile lor pentru a le publica într-un număr special în revista Mişcarea Europeană .

-Constantin Ticu Dumitrescu (AFDAP ): Acum 17 ani, pe 13 iunie fusese scos de la o Comisie în care lucra învinuit că are arme !La ora 15 ,intra în sediul Asociaţiei 21-22 decembrie ,huiduit de nişte "oameni de bine" de pe trotuare.

Felicită asociaţia pentru acţiunile ce le face . Aşteaptă ca presa să anunţe că Ion Iliescu va ajunge în faţa justiţiei .Este litera "A" a alfabetului: judecarea lui Iliescu.Se teme să nu fie şi asta o speranţă deşartă .Ei sunt acum mai puternici ca în 1990 .

Iată ,la CNSAS s-a declanşat o criză. Acum un an s-a supărat pe preşed. Băsescu .

Acum , Secaşiu este scos din funcţie ca o cârpă. Este greu de luptat cu oameni care gândesc altfel.Când ex-securistul Stanca este făcut acum general ,despre ce lustraţie poate fi vorba ?!

Felicitări .Continuaţi tradiţia .

-Doru Mărieş :Ticu Dumitrescu are dreptate .Dar el, Mărieş, rămâne optimist.Crede în finalizarea dosarelor de la Parchet. Clasa politică este datoare să contribuie la acest demers.

Face o prezentare succintă a d-nei Livia Dandara ,istoric discret şi serios ,care a stat zi de zi în Piaţa Universităţii , ne-a urmărit şi pe noi privind ,ascultând,discutând cu noi.

D-sale i-am arătat (şi dat ) un exemplar din Proclamaţia de retragere din Piaţa Universităţii , pe 12 iunie, la ora 23,30 .Urma ca a doua zi, pe 13 iunie ,să ne întâlnim, să-şi spună o părere.

-Livia Dandara :Nu sunt "revoluţionar" , nu sunt membră a vreunei asociaţii sau partid.

Sunt un fel de cronicar al unor evenimente (episoade ) la care am participat ca cetăţean –martor în diverse locuri de confruntare din decembrie '89 şi , pe parcursul anilor următori, până în 1995. Arma mea de luptă a fost pixul şi hârtia , cu care am notat tot ce am văzut , auzit, citit (la mitinguri, marşuri, demonstraţii, simpozioane, dezbateri parlamentare , procesele revoluţiei , Piaţa Universităţii , Represiunea din 13-14 iunie, emisiuni radio şi transmisiuni TVR,cărţi ş.a .ş.a).

Am dat acestor caiete numele de Jurnal pe care (din respect sau scrupul profesional ) nu mă grăbesc să-l public, pentru că ştiu că nu se poate face lumină în istorie, fără declanşarea unor cercetări, procese şi desigilare a arhivelor. Cât priveşte procesele deschise la Parchet, am depus, atât eu cât şi Ioan Roşca, seturi de documente din arhivele personale.

**********************************************************'

După terminarea mesei rotunde , participanţii  la comemorare, cu lozinci şi steaguri , au mers încolonaţi în Piaţa Universităţii , unde au depus coroane de flori la crucea comemorativă şi la borna-simbolică care marchează Km 0 al democraţiei din România. Apoi au făcut un marş demonstrativ la reşedinţa fostului preşedinte Ion Iliescu ,"naşul" numelui de Golan şi autorul moral-politic al mineriadei din 13-15 iunie 1990.

 

A consemnat, Livia Dandara, istoric