Editoriale şi tablete - Ianuarie 2006 (9)
Esecurile anticomunismului confiscat ideologic - Ioan Rosca

Acum citeva zile am primit un email care ne invita sa contribuim la sustinerea intitiativei condamnarii comunismului de catre organismele comunitatii europene :
" Stimati domni si doamne, In speranta ca si la dumneavoastra vor exista semnatari ai acestei petitii: http://www.comentarii.net/petitie.html [..] Va multumesc. Fodor Kalman
Pentru mai multe informatii: http://assembly.coe.int/default.asp"

[...]
     Am aratat deja in editorialul "Un alt anticomunism? "(http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/e2005_29_3.asp.htm) ca insuccesul strategiilor anticomunismului nu este datorat numai rezistentei "stingii", ci si confiscarii lui de ideologii si interese "de dreapta". Am facut apeluri pentru un alt anticomunism, pentru deschiderea unui al doilea front, axat pe apararea drepturilor omului, neinfestat doctrinar. Nici recenta confirmare dureroasa a rationamentelor mele nu-mi va aduce tovarasi?
[...]
Text integral
Vineri, 27 ianuarie 2006
Condamnarea comunismului

Scrisoare deschisă
D-lui TRAIAN BĂSESCU – PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
24 Ianuarie 2006
[...]
    Sorin Ilieşiu, vicepreşedintele Alianţei Civice, membru al Consiliului director al Fundaţiei Academia Civică, iniţiatorul Apelului pentru România din 2005 - semnat de cele mai prestigioase organizaţii civice non-guvernamentale din România.
[...]
Propunere pentru viitorul Raport oficial pentru condamnarea comunismului ca regim politic nelegitim şi criminal, raport solicitat de Preşedintele României Traian Băsescu.
Raportul este necesar întrucât la fel s-a procedat şi în cazul condamnării holocaustului, un număr deosebit de mare de oameni fiind exterminaţi în ambele cazuri de genocid.
    - text propus şi sintetizat de Sorin Ilieşiu -
[...]
Miercuri, 25 ianuarie 2006
Perplexitatea dinafară/dinăuntru - o întrebare - Ioan Rosca

Notă: a se citi cu prudenţă, întrerupe la timp, sau evita complet

[...]Iată-mă covîrşit, înfrînt ca politician al Omului, revenit în mine, incurabil. Pornind de la setea de cunoaştere, am ajuns la nevoia unei politici care să o susţină. De aici şi din trezirea ruşinii de a fi fost sclavul statului comunist, am ajuns la implicare şi analiza politică. Împins apoi către epistemologia ştiinţei politice. Căutînd primitivele de cunoaştere din care poate izvori ea. Negăsindu-le insă toate inăuntru, le-am căutat iar afară. Unde mă pîndeşte adevărul sistemului- realitate, gata să mă formeze, prin dialoguri racordînd la consens. Fug de asta. Cercul s-a inchis. Acum sînt înăuntrul… lui. [...]
Text integral
Marţi, 24 ianuarie 2006
Tehnologizarea formării, informării … şi spolierii - Ioan Rosca

      Intr-un text mai vechi - Tranzitia educatiei, din lac in put ... comentam degenerescenţa învăţămîntului românesc, indusă de obtuzitatea Omului Tranziţiei, aliniat la noile "modele". Semnalam acolo cîteva experienţe şi cîteva dintre temele asupra cărora m-am aplecat, ca teoretician al fenomenului educaţiei. Carcaterul intrinsec solidar al actului explicării (de calitate). Efectele dificultăţii de a evalua si răsplati corect educatorii. Contradicţia dintre chemarea pedagogică şi egocentrismul mercantil. Am dedicat teza de doctorat studiului perechii "iniţiator-iniţiat" si profilului vechiului "dascăl" - paradoxal, dacă e privit prin spectrul valorilor noii societăţi de consum.

     Intr-un alt text - Microsoft si imperialismul tehnologic , am abordat tehnica de spoliere sistemică bazată pe "tehnologizare". Asumîndu-mi scandalizarea propagandiştilor modernităţii "recente", am arătat acolo cum se înving inerţiile şi autonomiile refractare- care frîneaza dezvoltarea Pieţei- şi cum se plămădesc dependenţele şi valorile necesare marketingului. Nu e nevoie de tanc, de pistol, sau de şperaclu pentru a pătrunde in casele si puşculiţele victimelor. Se intră pe fereastra Progresului- irezistibil deschisă. Cine-şi poate refuza copilul, atunci cînd solicita ultimul tip de calculator, singurul pe care ruleaza jocurile care îl vor droga definitiv? Cine poate contesta autoritatea unui mesaj imbecil, dacă el apare pe un monitor? Cuceritorii călare pe biti şi unde nu pot fi opriţi la hotare. Işi iau tributul de la clienţii lor, mai uşor ca niciodată. Căci nu există nici ideea opoziţiei faţă de aceşti zei auto-implementaţi. [...]
Text integral
Marţi, 17 ianuarie 2006
Ctitoririle oportunismului românesc - Ioan Rosca

    [...]Percepind un asemenea tablou, cred că mă pot destinde putin. Gravitatea excesivă se înmoaie, în oceanul de derizoriu. Nu mai e atît de neplăcut să profesezi idei nepopulare. Succesul sau insuccesul unui gind şi aşa nu depinde de conţinutul lui, ci de autoritatea care îl susţine. Credinţa, fiind o problemă de putere, nu mai e critic să o distingi de mit. Marx şi Lenin au intuit ceva. La fel şi cei care au contracarat regimurile comuniste.
    Dacă o grupare - cu idei similare alor mele - ar lua puterea, peste noapte, o mare parte a românilor ar deveni pasionaţi de cunoaştere, profunzime, iluminsim, luciditate, emancipare, creativitate, … perplexitate.
   A doua zi dupa o răsturnare (la care nu s-ar mai întrevedea răsturnarea), românii ar întelege, ar adopta, iubi şi sluji noile paradigme. Mă miram stupid cît de repede au înţeles ei după 1989 primatul proprietăţii, capitalului, pieţei, etc. Oricînd ar putea re-urî proprietatea privată, cere naţionalizări, denunţa explotarea, etc.

    Dacă nu mă înşel, măcar parţial, atunci nu prea întrezăresc evadarea.
Text integral
Joi, 12 ianuarie 2006
A patra putere … de domesticire - Ioan Rosca



Semnalasem in ultimul editorial comis anul trecut: (http://www.piatauniversitatii.com/news/default_editoriale.asp-year=2005&month=3.htm) (in)atitudinea "mediei" romanesti fata de spatiile "Procesul comunismului, contrarevolutiei si tranzitiei criminale" si "Piata Universitatii distribuita".
     Aratasem cit de "anacronica" este lansarea unei Actiuni pentru Eliberarea Romaniei - intr-un context multilateral viciat.

      Revin povestind ce confirmari ale intuitiilor mele… am fost silit sa traiesc, in vara anului 2005, incercind sa promovez acest spatiu Internet in ziarele si la posturile de televiziune din Romania.
     Doream sa instiintez publicul - care se "formeaza" in mass-media aservita sistemului "implementat" de putere, fara a fi constient de conditia sa captiva - ca vocile contestatare se exprima azi in mijloace alternative.
     Stiam ca sint o sumedenie de motive ale lipsei de popularitate: dezinteresul indus victimelor reeducate fata de adevarul murdariei pe care e fundata societatea romaneasca; interesul profitorilor in a mentine neintelegerea mecanismelor de falsificare si parazitare; faptul ca exact cei interesati de problemele pe care le abordez nu prea sint cuplati la Internet, in timp ce patura celor "conectati" e compusa (inca) mai curind din parveniti sau indiferenti tehnologizati, etc.
     Dar am incercat sa dau o sansa celor ce ar fi fost bucurosi sa afle ca existam.
Text integral
Miercuri, 11 ianuarie 2006
Comentarii la infiintarea unui institut ... - Ioan Rosca

    Aparitia Institutului de investigare a crimelor comunismului poate creea o oportunitate pentru cei ce vor denuntarea crimelor, intelegerea fenomenului, repararea daunelor, declansarea Procesului si eliberarea Romaniei din plasa vinovatilor.
    Aceste sperante legitime se confrunta insa cu scepticismul la care ne condamna experienta si luciditatea. Dupa atitea ocazii "ratate", dupa o revolutie tradata, dupa o istorie plamadind "tranzactionismul generalizat", innecati in oceanul de oportunism, egocentrism si vanitate - ne putem astepta la un nou "n-a fost sa fie"!
    Nu foloseste insa la nimic sa paralizam intr-o poza fatalista sau cinica. Mai bine luptam pentru a evita o noua "emanatie" (din ciclul "opozantura anticomunista" se exhiba) , o noua pseudo-institutie "aluziv combativa", in care noi bursieri ai "cauzei" sa deranjeze puterea: doar atit cit e cazul.
Text integral
Sâmbătă, 7 ianuarie 2006
Legitimitatea concurentei intre pledoariile justitiare - Ioan Rosca

    Statul roman actual, saracit de agresiunea comunista si parazitat de jaful post-comunist, incapabil sa se apere de capusa care a acaparat puterea si de infractiunea generalizata la care se preteaza populatia silita "sa se descurce" e pus in fata unor cereri de improprietarire, de retrocedare, de reparare pentru abuzuri si nedreptati mai vechi sau mai noi.
    Stim ca statul a fost doar un instrument, folosit de grupari si persoane care au ajuns la putere si care ar trebui azi trase la raspundere. E foarte just si frumos ca unele victime nu emit pretentii spre visteria statului ci vor sa obtina reparatii doar de la vinovati. Dar daca nu facem asta TOTI, retinerea unora lasa teren liber pentru ceilalti pretendenti, cum ar fi cetatenii actuali ai altor tari, ceea ce va ingreuna viata actualilor si viitorilor locuitori ai Romaniei. Decit o "reparatie" inechitabila si nefasta, e de preferat ca formularea pretentiilor masive ale cetatenilor romani loviti de comunism in diverse feluri sa conduca la: constatarea incapacitatii de plata a statului, protejarea generatiilor de romani nevinovati, recunoasterea oficiala a crimelor comise si indreptarea pretendentilor catre adevaratii vinovatii.
    Trebuie sa silim statul, chemat in judecata, sa delege obligatiile de reparatie, sa-l obligam la acel Proces al Comunismului, pe care il amina nejustificat.
Text integral
Luni, 2 ianuarie 2006
Primiţi cu urîtul?! - Ioan Rosca

5. Încet, încet celula, captiva'n corp bolnav
Nu are cum să scape, se'mbolnăveşte grav;
Iar cînd şi anticorpii politici sînt corupţi,
Nimic nu mai opreşte căderea celor mulţi.
Probabil că doar astfel putem să explicăm
Spectacolul penibil ce peste tot vedem:
Bătrîni fără credinţe, tineri fără nobleţe,
Barbaţi fără coloană, fete fără fineţe,
Deştepţi şireţi si cinici- ce n'au ce să ne'înveţe.
Ca să putem uita puţin patibularele lor feţe,
Urîţi-i măi
Hăiii ! Hăiii!
Text integral
Duminică, 1 ianuarie 2006

< Pagina principala Piata Universitatii 2005