Editoriale şi tablete - August 2010 (9)
Radiografia dialogului Iliescu-Tismăneanu
(Marele şoc - din finalul unui secol scurt; Despre comunism, postcomunism, democraţie; Editura Enciclopedică Bucureşti, 2004)


   Am urmărit pas cu pas această incursiune în tandem propagandistic, urcînd de la trecutul comunist, prin prezentul Tranzitiei, spre viitorul omenirii. Încerc să o "deconstruiesc", adnotînd jocul la care s-au dedat cei doi recidivişti, să relev tehnicile bucătăriei profesioniste a sensului, modul în care se fabrică "adevărul" adecvat anumitor interese. Îi observ găsind scuza bunelor intenţii pentru faza genocidară, un accident de depăşit. Parcurgînd Contrarevoluţia şi Tranziţia Criminală, pe un drum ales cu multă grijă, pentru a evita momentele delicate şi a eluda fenomenele care au dus la distrugerea României. Spălînd păcatele trecutului prezent/ prezentului trecut prin aderarea la religia neocolonialismului de piaţă, corporatismului luminat, mondializării imperiale. Un traseu tumultos la suprafaţă, o coerenţă în miezul profund: mercenariatul pentru lămurirea "prostimii", pentru domesticirea omului.
[..]
Apărătorii onestităţii lui Tismăneanu să explice publicului: Cum ar fi putut comite această carte, în 2004, un autentic justiţiar anticomunist, pus pe urmele fărădelegilor feseniste?Cu ce scop l-a servit atît de jenant pe Iliescu? Cine şi cum a putut vedea în Tismăneanu, şi după comiterea acestei cărţi, pe cel mai legitim judecător al comunismului şi chiar al Contrarevoluţiei? Cum a ajuns un politolog mediocru, istoric intern al PCR, în poziţia de expert pe problema crimelor comunismului? De ce a fost proiectat partenerul lui Ion Iliescu din acest dialog amical în fruntea…" Comisiei Tismăneanu" şi apoi a IICC? Ce putem crede despre pretenţia actuală a lui Tismăneanu de a lupta pentru pedepsirea aceluiaşi Iliescu, pe care-l peria jalnic în 2003, cînd crimele sale erau cunoscute de toată lumea?
[..]
Ioan Roşca, 31 august 2010
Text integral
Marţi, 31 august 2010
Scrisoare deschisă către Claudiu Secaşiu
Domnule Secaşiu,
   [..]Scopul acestei scrisori este de a vă solicita o lămurire, o explicaţie dinăuntru. Este vorba numai de tipica incompetenţă, speriată de "concurenţă", de tipica dezorganizare a instituţiilor româneşti ? Sau de frînarea, pe cele mai variate căi a activităţii instituţiei dvs. de către cei care nu au interes să reuşiţi? Sau în fine, de ceva personal, de atitudinea ostilă a unora faţă de mine? [..]
Ioan Roşca, 25 august 2010
Text integral
Miercuri, 25 august 2010
Scrisoare deschisă către Marius Oprea
Domnule Oprea,
   [..]Toate acestea m-au făcut să nu semnez listele care cereau rămînerea dvs. pe postul pe care îl rîvnea domnul Tismăneanu, deşi eram cu totul împotriva numirii acestui impostor în respectiva poziţie. Dar nu dvs. sînteţi persoana care ar duce această instituţie unde aş vrea eu. Dacă aţi acceptat să faceţi parte din comisia Tismăneanu, vă stă rău acum să o/îl contestaţi. Cît priveşte modul în care v-a răsturnat, asta e regula numirilor politice. Şi dvs. aţi fost promovat de un partid, de care nu eraţi independent. Acest PNL s-a asociat cu PSDR-ul lui Iliescu şi s-a echipat cu Petre Roman. De aceea - cred eu - aţi avut mîinile legate. Şi le-aţi avea şi de acum înainte, dacă aţi continua în solda unei ramuri FSN. Judecarea reală a comunismului cere o cu totul altă susţinere politică. Restul e simulare - soldată cu cîteva postuleţe bine plătite, sinecuri justiţiare, partituri pentru un civism de operetă. Protipendada răs-emanată a cercetării anticomuniste (gen Stejărel Olaru, Dorin Dobrincu, etc.) nu mă poate păcăli cu vorbe, căci ştiu să citesc faptele.[..]
Ioan Roşca, 23 august 2010
Text integral
Luni, 23 august 2010
Scrisoare deschisă către Dan Culcer
Domnule Culcer,
     [..]Va dovedi cineva că nu există "complotul" pe care vreau să-l combat? (De exemplu, arătînd că nimeni nu e închis pentru că micşoreză numărul de victime evreieşti decretate de Wiesel; sau asigurîndu-ne că România nu plăteşte (pe ascuns) despăgubiri (excesive) pentru holocaust (în timp ce victimele comunismului sînt batjocorite); sau demonstrînd că Tismăneanu duce IICC pe calea incriminării vinovaţilor). Foarte bine. Voi răsufla uşurat şi voi admite, public, că m-am înşelat.
     Dar pînă atunci nu mă voi lăsa intimidat de trimiteri parşive la "antisemitism", ci voi continua să slujesc interesele naţiei mele. Iar dacă se va arăta că am avut dreptate, voi cere judecarea, în baza prevederilor citate mai sus, a celor care au acţionat (inclusiv prin propagandă) pentru umilirea fostelor generaţii şi înrobirea viitoarelor generaţii de români.
Ioan Roşca, 20 august 2010
Text integral
Vineri, 20 august 2010
Scrisoare deschisă către Tudor Barbu
Domnule Barbu,
     [..] Vă scriu în speranţa că s-a petrecut în dvs. ceva adînc, pe măsură ce vedeaţi că începeţi să fiţi ascultat, că poporul reacţionează, iese din toropeală, vă contrazice viziunea sceptică despre starea conştiinţelor (pe care aţi exprimat-o des, cu neavenită agresivitate). Aţi realizat o autentică performanţă , dar marea problemă este sensul ce-i va fi dat ei de istorie. O reuşită uriaşă de manipulare, o perlă din salba de farse OTV, o lovitură aducătoare de capital material sau moral, sau o pagină rară de solidaritate justiţiară, o exprimare unică a năzuinţelor unui popor prins într-un stat uzurpat; sau izvorul unei mişcări care va duce la eliberarea României? [..]
Text integral
Marţi, 17 august 2010
Ginduri despre intilnirea de la Sapinta
[..] Gratierea lui Stetca a fost probabil bine venita atunci , dar corectarea trebuia sa mearga pina la capat, sa faca dreptate. Numai infractorii se bucura de clementa. Statul roman (CDRist) trebuia sa-si ceara scuze si sa plateasca daune pentru abuzurile pe care le-a savirsit in cazul Stetca. Lui Toader Stetca trebuia sa i se revizuiasca procesele, la fel ca ale revoltatilor de la Brasov. Singurul roman care a luptat pentru apararea capitalului taranesc nu poate avea statut de… gratiat. [..]
Text integral
Vineri, 13 august 2010
Scrisoare deschisă către domnul Constantin Cojocaru
Domnule Cojocaru,
     Cred că e urgentă nevoie de o clarificare a poziţiei dvs. privind modul în care Partidul Poporului ar transforma România cu ajutorul Legii Cojocaru. Vă aflaţi într-o postură în care ambiguităţile pot fi exploatate întru blocarea sau deturnarea acţiunii dvs. Manevra făcută de OTV (acapararea milionului de semnături şi lansarea unui partid care să-l paraziteze pe al dvs.) arată că uzurpatorii nu vor da înapoi de la nimic. Cei chemaţi în sprijinul reformei economice, care vor avea de înfruntat o rezistenţă feroce, trebuie să ştie foarte clar în ce aventură intră, carei cauze se dedică, ce interese promovează. De partea "poporului" poţi fi în foarte multe feluri. Redistribuirea avuţiei naţionale o poţi face pe multe căi. De la înşfăcarea haiducească (de la cei ce au pentru a da celor ce n-au), la abuzul comunist ce se pretinde "în interesul poporului" (dar de care profită nomenclatura partidului) şi pînă la corectarea jusţiară a jafului Tranziţiei. [..]
Text integral
Marţi, 10 august 2010
Rolul procuraturii în evitarea Procesului comunismului, contrarevoluţiei şi tranziţiei criminale
- Memoriu adresat Procurorului General -


"Către,
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
In atenţia Doamnei Procuror General, Laura Codruţa Kovesi
   Subsemnatul, Ioan Roşca, cetăţean român cu domiciliul permanent în Canada şi adresa de corespondenţă [..] solicit să cercetaţi şi reparaţi modul defectuos în care au fost tratate plîngerile mele în dosarele P75/1997 şi P35/2006, încălcîndu-mi-se flagrant dreptul la justiţie şi producîndu-mi-se daune importante. Avînd în vedere hăţisul organizatoric şi păienjenişul competenţelor în care se rătăcesc cercetările penale în România, fac recurs la obligaţia dvs. de a dirija această plîngere, către toate persoanele implicabile în soluţionarea ei.
[..]
   Ca să nu vezi conexiunea dintre fenomenele anului 1990 şi genocidul comunist (recunoscut ipocrit şi steril pînă şi de preşedintele Băsescu) trebuie să ai ochii legaţi cu sarcini anti-justiţiare.
   De aceea, toţi aceşti ani, prietenii m-au sfătuit să nu-mi mai pierd timpul cu "justiţia română" - ocupată de urmaşii paraziţilor de condamnat. M-au bănuit de naivitate, pentru că insist.
   In ciuda aparenţelor (am irosit cinci ani cerînd "oamenilor legii" să-şi facă datoria) nu am fost însă niciodată candid. Dar pentru a cunoaşte mai bine şi a dovedi mai temeinic pînă unde merge vinovaţia justiţiei române, trebuia să mă implic, în ciuda previzibilei zădărnicii.
   Puteţi contrazice pledoaria mea pentru vinovăţia procuraturii? Sau măcar arăta că se poate şi altfel? Sau veţi arăta că tot nu se poate?
       Ioan Roşca, 6 august 2010 "
Text integral
Vineri, 6 august 2010
Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu
[..]   Dvs. nu sinteti mai rau ca altii, ati prins doar ultimul val de emanatie, identic in substanta cu cele precedente. Revolta mea fata de impostura nu vizeaza persoane ci procese de patologie civica. Si mai ales, e un instinct de aparare fata de inalta tradare a comunitatii si… a conditiei umane. De ce ma exprim in acesti termeni? Pentru ca am ajuns, dupa 20 de ani de implicare si cercetare la concluzia sinistra ca occidentul (in frunte cu americanii) au ocupat dupa 1990 Europa de Est - in primul rind pentru a sterge urmele genocidului comunist.[..]
Text integral
Joi, 5 august 2010

< Pagina principala Piata Universitatii 2005