Editoriale şi tablete - Februarie 2005 (28)
Un alt demers al domnului Nica Leon

Către,
Guvernul României
     Subsemnatul Nica Leon, domiciliat în Bucureşti, str. Tîmpa nr. 5, bl. 3C, ap. 23, sector 2, vă sesizez următoarele:
     În cursul anului 2004 am sesizat Parchetul General şi P.N.A. că aşa-zisa privatizare a S.C. ALRO S.A. a fost ilegală, în fapt un aranjament făcut pe spatele românilor, de un grup de şmecheri, aflaţi prin prostia votanţilor la putere, în funcţii importante în administraţia centrală a României.
     Constatînd că reprezentanţii guvernului, în numele său, au hotărît vînzarea ilegală a 10 % din acţiunile acestei societăţi la care statul era acţionar majoritar, l-am sesizat pe Procurorului General, în baza art. 131 coroborat cu art. 1 alin.3 şi 5, art. 44 alin.1 şi 2, art. 135 alin.2 lit. b, art. 136 alin.1, 2 şi 4 şi art. 154 alin. 1 din Constituţie şi a art. 20 din Legea 115/1999, deoarece cele sesizate de mine reprezentau fapte penale şi abuzuri pe care şi le-au permis primul ministru Adrian Năstase şi acoliţii săi care, în dispreţul prevederilor art. 102 alin.1, art. 107 alin. 1, art. 108 alin.1 şi 2 şi a art. 109 alin. 3, coroborate cu prevederile art. 136 alin.1, 2 şi 4 din Constituţie au emis mai multe hotărîri ale guvernului, ce nu au nimic în comun cu organizarea executării legilor, aşa cum se prevede în Legea fundamentală, în urma cărora a fost păgubit statul român, S.C.ALRO.S.A. şi acţionarii acesteia, prin înstrăinarea nelegală a 10 % din acţiunile deţinute de statul Român la S.C. ALRO S.A.
[..]
Nica Leon, 07.02.2005
Text integral
Luni, 28 februarie 2005
Sistemul - Ioan Rosca, 27 februarie 2005
     Cei obisnuiti cu teoria sistemelor (mecanice, cibernetice, informatice, biologice, cognitive, sociale etc) stiu ca intregul e mai mult decit suma partilor lui. El are un metabolism global, ireductibil la structura "componentelor"- dar depinzind de ea si influentind-o. Relatiile dintre "parti" determina comportamentul intregului inglobant, ii dau sensul unitar. Se ajunge la un "Unu" care integreaza "unuri" pe o scara de agregari succesive: materiale (particule sub-atomice-atomi-molecule-celule-tesuturi-indivizi- specii ) sau conceptuale (semn- cuvint- propozitie- mesaj -teorie etc).

      Problema raportului intreg-parte, a observarii existentelor coagulate pe mai multe nivele- este cruciala in multe domenii (fizica, chimie, biologie, matematica, filozofie, etc). Amintesc (ca exemplu) lucrarile biologului Francisco Varela, dedicate intelegerii dublei organizari "autopoietice" (auto-organizarea fiind o calitate esentiala a sistemelor vii). Laureatul premiului Nobel a semnalat ca nu stim raspunsul la intrebarea majora: cum functioneaza interferenta metabolismului celulei cu a organismului din care face parte? [..]
Text integral
Duminică, 27 februarie 2005
Domnului Director al SRI, Radu Timofte
-vezi mai jos scrisoarea Doinei Cornea din revista "22"-
Am plecat in Franta in 1987 si am obtinut azil politic. Din unghiul accesului la dosarul personal, ma aflu insa intr-o situatie similara cu Doina Cornea, care a rams in tara si a devenit o protestatara cunoscuta.
Vreau sa zic ca desi cunosc numarul dosarului de urmarire informativa care a fost deschis pe numele meu in anul 1982 de catre Securitatea judetului Mures, si unde numitii ofieteri de securitate Bataga, Maries, Grama si altii au depus rapoarte, note si contranote, unde oameni din mediul in care ma miscam au fost pusi sa depuna declaratii, acest dosar este de negasit.
Dupa cercetari la CNSAS am gasit citeva zeci de pagini cu referinte la activitatile mele dintre 1982 si 1987, dar nu doasrul propriuzis. Am insista in scris pe linga CNSAS,am scris petitii adresate serviciilor SRI respective de la Mures si de la Bucuresti si mi s-a raspuns ca tot ce exista pe numele meu a fost transferat la CNSAS. Dar asta inseamna ca dosarul a fost distrus : cind, de cine, din ordinul cui? Toate acestea trebui sa lase urme into arhiva si o administratie. Unde sunt ele? Sa mi se arate ordinul de distrugere a dosarului de urmarire informativa DUI 2209/1982.
Cum se poate ca documente din dosare de la Bucuresti sa faca referinte la documente din Tirgu Mures care insa nu apar nicaieri? Cine este responsabil de distrugerea arhivelor? Cine trebuie tras la raspundere si eventual sanctionat pentru asta?[..]
Dan Culcer
Text integral
Sâmbătă, 26 februarie 2005
Paul Goma si unii evrei - Radu Negrescu-Sutu
In "Dreptul la replica"din Jurnalul literar nr. 17-20/2004, Dl Laszlo Alexandru face o surprinzatoare remarca acuzandu-l pe Paul Goma, printre altele, ca "s-a apucat la batranete sa scrie texte antisemite". Banuim ca este vorba de eseul "Saptamana rosie", numit si "Basarabia si evreii" (Editura Vremea, 2004), in care Dl Goma, aparator al adevarului istoric, ii pune pe unii evrei, dintr-un anumit loc si anumit timp, intr-o lumina defavorabila, a carei responsabiliti nu-i revine nicidecum Dlui Goma, in calitatea sa de victima. Era vorba despre unii evrei bolsevici din Basarabia anului 1940, cu mainile patate de sange romanesc si care nu pot in nici un caz reprezenta poporul evreu in totalitatea sa. Dupa cum, atunci cand ii aminteste pe criminalii comunisti romani ne-evrei, care nici ei nu reprezinta, din fericire, intreg poporul roman, Paul Goma nu poate fi acuzat de atitudine antiromaneasca.
Transmutarea sentimentelor pe care un ne-evreu le poate nutri la adresa unui evreu care l-a nedreptit, nu poate fi proiectata asupra intreg poporului evreu, dup cum nici recunoaterea calitilor morale ale unui evreu care a ajutat un ne-evreu nu se refera decat la persoana respectiva si nu la intregul popor evreu. Nu acuzand, pe drept, pe un evreu (sau pe unii evrei) devii antisemit, dup cum nici ludand, pe merit, pe altii, nu-ti confera calitatea de filosemit. Aceasta judecata este la fel de superficiala si de simplista ca si in cazul in care ar fi vorba despre oricare alt popor. Un ne-evreu nu are dreptul sa emita aprecieri de judecata la adresa intregului popor evreu, ci poate doar aprecia sau acuza, in functie de circumstante, pe unul sau unii evrei. La fel, daca un evreu a fost la randul sau nedreptatit de un ne-evreu, el nu a fost nicidecum victima intregului popor din care persecutorul sau facea parte si pe care el nu are dreptul moral de a-l acuza in ansamblu. [..]
Text integral
Vineri, 25 februarie 2005
Prezentam alte doua demersuri ale domnului Nica Leon, dedicate criticii "Tranzitiei" economice - Ioan Rosca
1.
Domnule Preşedinte Traian Băsescu,

     Vă adresez această scrisoare în calitate de făuritor de libertate şi dătător de speranţe de mai bine poporului român, pe care îl iubesc şi pentru a cărui soartă am fost dispus şi gata să mă sacrific doar pentru ca cei mulţi să aibă un viitor mai fericit şi un trai mai bun, iar acum sper ca o dată cu dobîndirea înaltei funcţii de Preşedinte al României, dumneavoastră să vegheaţi permanent şi atent la respectarea Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzute şi garantate cetăţenilor români, la modul în care înţeleg autorităţile statului să respecte şi să transpună în viaţa cotidiană, concret, litera şi spiritul Legii fundamentale, cît şi idealurile Revoluţiei române din decembrie 1989.
[..]
     Voi încheia domnule preşedinte, cu speranţa că scrisoarea mea îşi va găsi ecoul şi o rezolvare grabnică, prin intermediul şi cu sprijinul dumneavoastră, în calitate de garant al constituţiei, asigurîndu-vă de cele mai bune intenţii din partea mea, de sprijin, dar şi de răgazul necesar pentru a transpune în practică măsurile promise, spre binele ţării şi al poporului, mai înainte de a începe iarăşi să întocmesc rapoarte, pe care să le transmit apoi tuturor factorilor de decizie din lumea democratică, în care să prezint critic, dar obiectiv, activitatea şi măsurile guvernului original actual, pentru a nu spune chiar neconstituţional.
Nica Leon, 4.01.2005
========
2.
Domnule Preşedinte Traian Băsescu,

     Acum 15 ani tinerii acestei ţări au luptat pentru ca România să devină un stat de drept, în care libertatea, demnitatea, dreptatea, democraţia, prosperitatea, proprietatea şi bunul simţ, izgonite pînă atunci, să îşi găsească definitiv şi deplin locul în această ţară, atît de chinuită şi batjocorită de străini.
     Cu toate că au înfruntat teroarea comunistă, sacrificîndu-se pentru binele ţării şi al poporului român, astăzi sînt nevoiţi să constate că toţi cei care au fost la putere în loc să-şi vadă lungul nasului şi să respecte măcar Constituţia, imediat după ce jură să o respecte, cu ocazia dobîndirii unor posturi importante în conducerea statului, uită imediat care le este statutul şi menirea şi, brusc, din servitori ai statului şi poporului se cred stăpînii săi şi comit numeroase abuzuri şi fărădelegi, călcînd în picioare, cu nonşalanţă, orice normă morală şi legală.
[..]
     Să trăim bine, în dreptate, demnitate şi libertate, într-o ţară liberă, suverană şi prosperă!
Nica Leon, 28.01.2005
Text integral
Joi, 24 februarie 2005
Mistica indoielii asumate: a sti ca crezi in loc sa crezi ca stii - Ioan Rosca, 23 februarie 2005
(Liviei - celebrind trei decenii de dialog)
Vrem sa stim. Adevarul: pur, definitiv, cert. Nu ne multuminm cu probabilul sau cu posibilul. Un sens nesigur, ambiguu, contradictoriu- nu ne satisface, nu ne ostoieste nelinistea. Banuim ca in sapatele unui apel la "credinta" se afla o amagire, ca unul dintre cotloanele inca neinvestigate ale labirintului- ascunde iesirea Dincolo...
Setea aceasta ne impinge, ne vrajeste, ne ridica, ne orbeste, ne macina, ne intoxica. A invins notiunea modesta de "a crede" (cu asumarea incertitudinii, in numele unei increderi/sperante rezonabile- fara a reclama o dogma). Nu ne satisface un Dumnezeu (o explicatie) probabile (posibile) sau chiar necunoscute. Inaintam greu, polarizati doar de intutii nesigure.
Credinciosul care scapa de indoiala STIE ca exista Dumnezeu, e deci mai curind un "stiincios" al Credintei. Ateul- stie si el: ca nu exista. Nihilistul e sigur ca nu se poate sti nimic, ca totul e absurd. Ciudat cum il leaga modul in care se delimiteaza. [..]
Text integral
Miercuri, 23 februarie 2005
Pentru o reinventare a democratiei - Stefan Bocioaca, 22 februarie 2005
Cui apartine puterea? O intrebare care ar trebui sa circule in societate, pe care fiecare cetatean ar trebui sa si-o puna, o chestiune care ar trebui discutata in scoli, societatea civila, in mass media, inainte de a asista neputinciosi la instaurarea tiraniilor de tot felul, si a unei democratii, de altfel, confortabile pentru unii, dar golita de continut.
O "religie" mentinuta in viata doar prin ritualuri golite de sens, in care nimeni nu mai crede, va fi cel mai propice mediu de inmultire a profitorilor ajunsi pe posturi de conducatori ai societatii.

Internetul sau presa pot ele inlocui actiunea directa, "forumul" in care oamenii se intilnesc pentru a-si confrunta ideile? Poate ca universitatile ar trebui sa devina centre cetatenesti de dezbatere deschise viitoarelor elite, dar cu participarea publicului larg, care isi refuza astfel starea de amorfizare, atomizare sau indiferenta.
De ce aceste intilniri nu ar fi difuzate in direct la TV, pe Internet sau imprimate pe DVD, si nu doar grotesca pseudo-cultura vehiculata global. Oare pentru ca nu exista...consumatori? Sau tocmai pentru ca ar exista? Cui ii este frica de omul care gindeste, incit s-a hotarit ca "cererea" plebei este sub-cultura poleita sau sunetul banilor? Traim intr-un imens templu al materialismului feroce in care am ajuns prizonierii decaderii noastre pe care se cladesc imperii, de altfel pieritoare, ca orice imperiu. Iesirea din prizonieratul imaginilor false, nu se face decit prin solidaritatea gindirii celor care isi mai doresc libertatea si nu doar "bunastarea" iluzorie.
Asemenea centre de ecloziune a inteligentelor ar sparge cercul inchis al fabricantilor de idei de-a gata, ar induce in oameni dorinta de a gindi, participa si actiona pentru a-si depasi conditia de mase consumatoare.[..]
Text integral
Marţi, 22 februarie 2005
Unul dintre cei mai incomozi oponenti fata de Contrarevolutie, vehement contestatar al regimului post-comunist, initiator al protestelor care au rasturnat mitingul din 21 decembrie, singurul parlamentar (CPUN) care a sustinut ferm Piata Universitatii - ne trimite citeva texte, scrise in stilul sau inimitabil. Il primim bucurosi in acest spatiu al contestatiei, in care putini sint mai legitimi ca el. Incepem cu doua scrisori trimise recent de domnul Nica Leon presedintelui si procurorului general , care arata ca exista si oameni care nu se "linistesc", cit timp revolutia e confiscata si adevarul camuflat. Nica Leon a ramas in transeu. Nu–l insotim? Ioan Rosca

Contestarea contrarevolutiei - Nica Leon

1
Domnule Preşedinte Traian Băsescu,

     Imediat după Revoluţia română din 1989 am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a demonstra, dacă mai era nevoie, că Ion Iliescu şi camarila sa, stabilă sau de pripas, nu au fost niciodată buni cetăţeni ai României, că niciodată nu au avut măcar intenţia de a face ceva bun pentru a ajuta poporul român, că aceştia toată viaţa lor au fost înrăiţi susţinători ai ideologiei comuniste, străină de spiritul, aspiraţiile şi tradiţiile poporului român.
     Ca atare, aceşti susţinători ai comunismului şi ai regimului dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu nu au fost niciodată revoluţionari, ei venind la revoluţie doar atunci cînd noi deja răsturnasem regimul de tristă amintire, subordonasem toate instituţiile vitale ale statului şi-l arestasem cuplul dictatorial.
     Doar în aceste condiţii au ieşit din casă şi au venit în mijlocul nostru, la sediul fostei puteri comuniste, unde se aflau doar pentru a culege informaţii în vederea înlăturării noii echipe de conducere a statului, constituită în clădirea fostului C.C. întrucît şi-au au înţeles că nu vor putea colabora cu revoluţionarii anticomunişti, care nu doreau cu nici un chip să consimtă să continue pe drumul păgubos al comunismului şi să mai accepte poziţia dominantă a partidului comunist în societatea românească.
[..]
        Să trăim bine, într-un stat liber, drept, democratic şi prosper!
Cu stimă,
Nica Leon, 16.01.2005
========

2
Domnule Procuror General,

      Parţial vă mulţumesc pentru răspunsul dvs. nr. 806/P/2004 din 20 ianuarie 2005 de la Secţia penală şi criminalistică, pe care mi l-aţi transmis la ultimele trei plîngeri pe care le formulasem şi pe care le-aţi primit de la mine împotriva infractorului – numit de dvs. senatorul Iliescu Ion.
      Din răspunsul dvs., cu numărul arătat mai sus, nu se înţelege care a fost motivul pentru care aţi dispus să trimiteţi aşa de tîrziu plîngerile mele la Secţia Parchetelor militare, iar după cîte cunosc infractorul Iliescu Ion nu este militar nici acum şi nici la data Revoluţiei.
[..]
Cu stima cuvenită,
Nica Leon, 16.02.2005
Text integral
Luni, 21 februarie 2005
Pentru cine stie ceva despre revolutia inceputa in decembrie 1989 si continuata in 1990 - Dumitru Dinca nu are nevoie de prezentare. Il introducem doar pentru cei care au ratat acest an crucial, suberb si tragic. Ne onoreaza alaturarea omului care a pus baricadele in calea comunismului si a post-comunismului - la 21 decembrie si la 22 aprilie - in Piata Universitatii. Ar fi trebuit sa devina o legenda vie. Nu a fost sa fie asa. De ce au fost romanii atit de ingrati cu unul dintre putinii lor eroi consecventi? Sa speram ca marturiile domnului Dinca, lansate cu acest text, ne vor ajuta sa aflam de ce au fost parasiti putinii care au vrut sa mearga pina la capat - adica sa rastoarne efectiv Sistemul, sa intelegem mecanismele si sensul marginalizarii (izolarii) sale. Este un exercitiu de maxima expresivitate pentru modul in care a esuat revolutia intr-o pseudo - reforma - Ioan Rosca

Revolutia anticomunista din decembrie 1989, vazuta, traita si facuta de Dumitru Dinca, fondatorul Pietei Universitatii - Dumitru Dinca, 20 februarie 2005

Revolutia din decembrie 1989 in Romania s-a circumscris in fenomenul revolutionar ce-a cuprins aproape tot estul Europei, care se afla sub influenta URSS.
Dupa opinia mea, istoria trebuie scrisa respectand adevarul istoric, iara nu falsificand realitatea in interesul unor grupari ce isi adjudeca pe nedrept victoria unui intreg popor impotriva comunismului, a dictaturii si a lui Ceausescu,… este cunoscuta starea societatii romanesti dupa instaurarea comunismului in aceasta tara,... este cunoscuta mizeria materiala si morala in care traia un intreg popor intr-o perioada ca aceea a sfarsitului de secol XX, in care societatea civilizata, libera si democratica a planetei inregistra un progres accelerat in toate domeniile; este mai putin cunoscuta insa manipularea la care natiunea romana a fost supusa, tocmai pentru a o determina sa regrete cea mai neagra perioada din istoria acesteia, si anume perioada comunista.
Nu voi prezenta argumente, deoarece ele sunt arhicunoscute, mai ales de cei care au trait in aceasta perioada… voi aminti totusi cateva, cum ar fi: lipsa de libertate, nerespectarea drepturilor omului, foamea si frigul din casele romanilor, dar mai ales, lipsa de speranta a tuturor intr-un viitor mai bun, pentru ei si pentru copii lor. [..]
Text integral
Duminică, 20 februarie 2005
Pe marginea unui interviu cu Ion Mihai Pacepa din Jurnalul naţional. Intrebari remanente - Dan Culcer
Dupa lectura primei parti a suvenirurilor lui Ion Mihai Pacepa, publicate in serial de Jurnalul National:
- Vicepresedintele SUA i-a salvat fata - Luni, Februarie 14, 2005
- PACEPA - Omul din spatele legendei - Duminica, Februarie 13, 2005
- Un nume cu efect de cortina de fier - Duminica, Februarie 13, 2005
am scris redacţiei cotidianului Jurnalul Naţional, cerind citeva precizari in privinta accesului la sursele documentare indicate in prima parte a interviului, surse foarte precise care se gaseau sau se gasesc in arhive in principiu secrete. Nu intelegeam şi nu inteleg in ce mod Ion Mihai Pacepa sau alte persoane, ziarişti de pilda, au putut avea acces la acest tip de surse.
Daca astfel de surse sunt accesibile totuşi publicului larg, inseamna ca a venit momentul sa organizam cercetarea lor, in conditiile in care pentru realizarea Procesului comunismului, sursele arhivistice din Romania, despre care credeam ca sunt puse sub obroc, sunt esentiale.
In ce ma priveşte, ma consider un militant pentru deschiderea neintirziata a tuturor arhivelor, pentru finanţarea de catre stat a condiţiilor de accesare şi de pastrare şi, mai ales, pentru crearea unui sistem de declasificare a documentelor politice secrete, in stilul celui instituţionalizat şi legalizat in Statele Unite sub numele de Freedom of Information Act (FOIA) ( http://www.usdoj.gov/04foia/ )[..]
Text integral
Sâmbătă, 19 februarie 2005
Perplexitatea morala: a crede, a spune, a face, a fi - Ioan Rosca, 18 februarie 2005
   Sintem prinsi intr-un sistem tot mai sudat, un fel de fiinta gigantica care lasa tot mai putina libertate individului-celula. Trebuie sa alegem si sa jucam un rol de pe lista celor disponibile, nu putem schimba regulile jocului sau scapa de el. Caile de evaziune sint tot mai putine, mai iluzorii. Pina si solutia emigrarii dintr-un stat al carui metabolism ne sufoca va fi anulata de mondializare (trecerea la un stat unic, in care va fi raspindit uniform "modul corect" de functionare a omului-piesa). Nu ne va mai ramine decit: supunerea (vezi ultima pagina din "1984"), alienarea (uitarea setei de emancipare, evadarea din realitate- intr-un spatiu virtual ), revolutia (darimarea unui sistem functional pentru a instala altul- despre care ne imaginam ca ar fi mai bun), individualismul steril, anarhia... sau sinuciderea.
   Se pune tot mai acut problema echilibrului fiintei, sfisiata intre cerintele realitatii sociale si de nevoile de adevar, dreptate, bine si frumos (tot mai macinate de relativizare). Zbuciumindu-se in triunghiul "a face, a spune, a crede" fiecare va gasi o solutie limitata si instabila (evolutiva) in functie de (taria de) caracater si de permisivitatea contextului. Ne vom pomeni intr-un labirint axiologic. Pentru a nu ne rataci cu desavirsire, va trebui ca principiile moralitatii sa poata ordona bogatia de formule, nuante si categorii.[..]
Text integral
Vineri, 18 februarie 2005
A fost si complot. Altfel, cum s-a stins revolutia? - Ioan Rosca, 17 februarie 2005
      Pledez pentru colaborarea mai strinsa intre anti-securistii care vor sa demonstreze ca in 1989 a izbucnit o revolutie si cei care vor sa denunte un complot care a inceput tot atunci. Ambele adevaruri, impletite, formeaza o explicatie completa si un rechizitoriu coerent- pe marginea unui fenomen complex. Schimbarea metabolismului unei natiuni produce o mare varietate de experiente: complotisti, revolutionari, tradatori, profitori, spectatori- interactionind confuz.
      Romanii care, depasindu-si frica, s-au aruncat in lupta in 1989 si au simtit pe pielea lor gheara represiva - sint socati de uitarea (negarea, distorsionarea, minimizarea) semnificatiei majore a gestului lor. Negarea revolutiei convine celor care doresc ca poporul roman sa uite ca poate indrazni - revenind la resemnare, domesticire, pasivitate si nesimire. Admirabila este perseverenta cu care domnul Marius Mioc apara realitatea si legitimitatea revolutiei din decembrie, denuntind incercarile de reabilitare a vechiului regim si de discreditare a temerarilor care l-au infruntat. Am semnalat insistent incercarea de a escamota cealalalta revolutie, a anului 1990. Obsesiile pentru jocurile bizantine de culise ascund tragedia celor doua revolutii infrinte.[..]
Text integral
Joi, 17 februarie 2005
Reciclarea miturilor si crizele identitare - Dan Culcer, Guyancourt, 21 martie 2003
Extras din revista «Asymetria» ( http://www.asymetria.org )

Punctul de plecare a reflectiilor mele este observarea problemelor psihologice, comportamentale pe care le provoaca pierderile de "substanta identitara" la indivizi si eforturile pe care indivizii, atunci cind sunt constienti de pricinile starilor negative traite, le fac ca sa-si recupereze radacinile si substanta identitara. Ipoteza va fi dezvoltata analogic. Pornesc, adica, de la ideea banala ca suferintele indivizilor, crizele lor se reflecta in comportamentul comunitatii din care fac parte. Folosesc deliberat cuvintul "comunitate" in loc de natiune pentru a evita o discutie, otioasa acum, privind definitia natiunii.
Ce se intimpla insa atunci cind fenomenele de criza identitara nu ajung la nivelul constiintei ? Cum reactioneaza indivizii sau grupurile ? Ca in orice situatie analoaga, se cauta derivative sau se fac transferuri in alte domenii ale comportamentului de criza. De aici credem noi, impreuna cu psiho-sociologii care se ocupa de aceasta categorie de fenomene, actele de violenta, refuzul autoritatii, dezintegrarea morala, dificultatea de integrare sociala, cu grave consecinte asupra intregii societati careia ii apartin, cu atit mai grave cu cit societatea insasi este atinsa, lucrata, agresata de fenomene de criza morala globala, de consecintele dramatice ale eforturile de adaptare, supusa la crize economice ciclice sau cronice.[..]
Text integral
Miercuri, 16 februarie 2005
Gravitatia - Ioan Rosca, 15 februarie 2005

     Cine o uita, lansindu-se in zboruri hazardate, se poate zdrobi. Cine se imbata in iluzia ca a disparut, poate fi aruncat (la trezire) in deceptii si depresie. Cine o neglijeaza, nu va putea lupta cu ea eficace si va ajunge mai jos decit daca ar fi fost atent la legile ei. Cine explica altora ca nu exista, ii manipuleaza cu teorii false, sterile si nocive.
     Dar pe de alta parte- nu ne putem lasa pasivi in ghearele ei, coborind inapoi in patru labe, turtindu-ne in tarna. Nu sintem numai vagoane, ci si locomotive. Ne-au fost date misterioase surse de energie si inteligenta, ca sa-i facem partial fata, cucerindu-ne un spatiu de libertate anti-gravitationala.

     Exista in noi o forta care ne trage in jos nemilos, actionind ca o gravitatie morala: lupta fiecaruia pentru supravietuire, latura biologica a conditiei umane. Ea produce adincimea paradoxului crestin.

     Cine o uita, lansindu-se in zboruri etice hazardate, se poate zdrobi. Cine se imbata in iluzia ca a disparut, ca e posibila o lume a purei generozitati, poate fi aruncat (la trezire) in deceptii si depresie. Cine o neglijeaza, nu va putea lupta cu ea eficace si va ajunge mai jos decit daca ar fi fost atent la legile ei. Cine explica altora ca nu exista, ii manipuleaza cu teorii false, sterile si nocive.
     Dar pe de alta parte, nu ne putem lasa pasivi in ghearele animalitatii noastre , coborind inapoi in patru labe, cufundindu-ne in agresivitate si turpitudine. Nu sintem numai animale ci si energii spirituale. Ne-au fost date misterioase surse de ascensiune spre sens, ca sa-i facem fata, cucerindu-ne un spatiu de emancipare morala.

     Sa ne aparam deci si de cei care ne ascund fata intunecata a esentei noastre- si de cei care vor sa uitam fata ei luminoasa.
      Uneori sintem siliti sa ne tirim. Alteori, putem alerga. In unele clipe de gratie, ne este dat zborul.

     Relatia noastra cu gravitatia este complexa, deschisa, tragica, ambigua. Deci este poetica...
Marţi, 15 februarie 2005
Platforma unei reforme... revolutionare - Ioan Rosca, 14 februarie 2005
dedicatie: miscarii CADA
Un partid care doreste implinirea revolutiei pornita in decembrie 1989,
trecind de partea invinsilor "tranzitiei" criminale
si solicitindu-le votul pentru a le apara interesele,
eliberind Romania de structura mafiota post-comunista -
ar putea promova un pachet de legi (masuri) de genul celui expus in continuare:[..]
Text integral
Luni, 14 februarie 2005
Clauza de sprijin in eliberarea Romaniei - Ioan Rosca, initiator A.E.R., 13 februarie 2005
      Sa presupunem ca depasim urmatoarele intrebari:
- In conditii de alegere libera, democratica si informata - este bine sa ne alipim Europei?
- Sintem in situatia unei alegeri libere? Este poporul roman bine informat si corect consultat ?
- Trebuie sa ne integram condusi de actualii cirmaci, sau e mai bine sa asteptam ca Romania sa fie intii eliberata de ei?
- Este integrarea reversibila (se poate reveni - in caz de nemultumire)?
     Asadar, vom considera ca - inspirat sau nu, liber sau nu, informat sau nu, oportun sau nu, reversibil sau nu - se va produce integrarea. [..]
Text integral
Duminică, 13 februarie 2005
Quo vadis Romania ? (5) - Mihai Gheorghiu, 12 februarie 2005
Ce va fi ?
In precedentele episoade am incercat sa conturez un tablou, pe cat posibil de cuprinzator, al realitatilor romanesti ale ultimilor 15 ani, pornind de la premisa sperantelor pe care majoritatea noastra le-am nutrit o data cu sansa ce ne-a fost, tuturor oferita, in circumstantele schimbarilor istorice survenite in contextul Est-European la sfarsitul anilor ’80.
In cei 15 ani care s-au scurs de atunci, desi sansa a fost aceeasi, pentru toate tarile ex-socialiste care s-au desprins din fostul lagar socialist hegemonic dominat de URSS, destinele lor nu au mai fost aceleasi. Astazi, cred ca putem spune ca diferentele care s-au facut remarcate, in aceasta perioada de referinta, au fost determinate de o serie de factori particulari fiecareia dintre aceste foste tari socialiste Est-Europene. Dintre acestia determinanti pentru destinul fiecareia dintre aceste tari cred ca ar fi urmatorii:
- dimensiunea geografica si demografica a tarii in cauza,
- particularitatile si impactul pe care l-a avut fiecare tip de comunism practicat in fiecare din aceste tari,
- determinismul pentru re-orientare, in etapa post-comunista, rezultat din modul in care s-a petrecut eliberarea s de sub dominatia URSS-ului,
- vocatia pro-occidentala si/sau pro-colectivista a elitelor pre-existente dar si a popoarelor respective,
- proportiile statistice ale aparatului politic si al fortelor de represiune (partid, servicii secrete si de ordine publica), raportat la numarul total al populatiei, precum si gradul in care exponentii acestora au fost re-activati in contextul nou creat,
- gradul de colaborationism al populatiei cu sistemul pre-existent[..]
Text integral
Sâmbătă, 12 februarie 2005
Scrisoare deschisa catre conducerea PP(NT)CD - Ioan Rosca, 11 februarie 2005
Domnule Ciuhandu,
     Intr-o serie de texte publicate pe internet in ultimii zece ani, mi-am explicat nemultumirea fata de confuzia in care se complace viata politica romaneasca.
     Am aratat ca aceasta "ceata" de nepatruns a fost creata de Securitate – pentru a impiedica procesul Comunismului, Contrarevolutiei si Tranzitiei criminale si a acoperi imbogatirea marilor "intreprinzatori" post-decembristi. Am semnalat ca "tezele de dreapta" convin vechilor Tovarasi, care formeaza oligarhia economica.
     Dupa o tacere chinuitoare ("ca sa nu fac rau alor nostri") am relevat si contributia roiului de veleitari (meschini, superficiali , ipocriti si iresponsabili) care au acaparat conducerea "opozitiei democratice"- paralizind eliberarea Romaniei si compromitind "schimbarea".[..]
Text integral
Vineri, 11 februarie 2005
Quo vadis Romania ? (4) - Mihai Gheorghiu, 10 februarie 2005
Ce este ?
Imi incheiasem episodul anterior amintind de cele doua promisiuni electorale avansate de Alianta DA – PNL-PD, care au sedus, se pare, fie si 50% din electorat. Acestora li s-a adaugat, intr-un mod foarte galagios, pare-se specific d-lui Basescu, promisiunea acestuia de a fi neindurator cu… coruptia si un adevarat cruciat (sau Don Quijote ?!?) pentru nobila cauza a intronarii legii si respectarii, de catre toti romanii, a acesteia, in acest sens d-sa invocand, la fel de galagios, Legea Fundamentala. Si ca intregul pachet de oferte sa fie cat mai atractiv, el a fost ambalat in poleiala sloganului…. Sa traiti… BINE![..]
Text integral
Joi, 10 februarie 2005
Quo vadis Romania ? (3) - Mihai Gheorghiu, 9 februarie 2005
Ce a fost ?
- Drumul parcurs pana la ultimele alegeri
In cele doua episoade anterioare am rememorat Momentul 0 al sperantelor romanesti si modelul dupa care s-a implementat tranzitia in Romania. In episodul de astazi, voi incerca sa acopar restul perioadei, pana la momentul ultimelor alegeri generale de la finele anului 2004. Si cum, intre timp, dl Tismaneanu a mai produs inca un editorial din seria “Semnificatiile revolutiei romane”, (http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=148560&mode=thread&order=0&thold=0 ) al treilea, voi recurge la citarea celor destul de corect expuse de d-sa. [..]
Text integral
Miercuri, 9 februarie 2005
Multumim domnului Varlam pentru interventie. Observatiile d-lui sint pertinente, constructive si bine venite.
Multe dintre slabiciunile organizarii spatiului "Procesul Comunismului, contrarevolutiei si Tranzitiei criminale" sint asumate - ca tribut platit dorintei de a actiona imediat, chiar imperfect, cu resursele existente. Vom ameliora prestatia pe parcurs, cu ajutorul celor ce vor interveni.
In al doilea rind, spatiul nostru se doreste a fi un doar un catalizator al Procesului , nu pretindem a fi noi organizatorii lui.
In fine, nefiind inca in faza pledoariilor ci mai curind a consemnarii marturiilor, consideram legitime si relatarile subiective, impletite cu interpretari personale, demersul nostru fiind si unul de solidaritate umana (mai importanta decit un analitism rece, cu pretentii obiective-intotdeauna discutabile.)
Ioan Rosca

Rigoare si metoda, - Jean Varlam, 4 februarie 2005
Eficacitatea unei actiuni este determinată de felul în care este organizată urmărirea scopului. Atunci când reusita ei este conditionată de sprijinul opiniei publice, argumentarea joacă un rol capital. De aceea, argumentele trebuie să fie cât mai riguroase (rigoare morală, adică rectitudine + rigoare intelectuală, adică seriozitate), spre a fi indiscutabile prin potentialul de dreptate pe care-l cuprind, incontestabile ca rationamente si irefutabile prin probele pe care se sprijină.[..]
Text integral
Marţi, 8 februarie 2005
Quo vadis Romania ? (2) - Mihai Gheorghiu, 7 februarie 2005
Ce a fost ?
- Modelul romanesc (al tranzitiei)
In primul episod am incercat sa readuc in memoria cititorului Momentul 0 al schimbarii petrecute in Romania incepand de la acel insangerat si indoliat decembrie ’89. Am recurs la citatele si comentariile respective pentru a clarifica ce a fost, de fapt, asa-zisa revolutie, dar si pentru a reaminti potentialul de speranta populara pe care il oferise si care, din pacate, a fost deturnat de un grup restrans de colaborationisti (in special Ion Iliescu, Petre Roman, Martian Dan, Virgil Magureanu, Gelu Voican-Voiculescu si alti cativa), devotati unei forte straine si fideli doctrinei gorbacioviene a perestroikai si glasnostului. Desi aflati in situatie de profunda ilegimitate, stare in care se afla si dupa 15 ani, cu tupeu si perseverenta diabolica, acesti autentici tradatori ai interesului national, au pus in practica un model de import menit sa le permita reconversia comunismului, practicat vreme de peste 40 de ani si, menit sa transforme Romania intr-un stat oligarhic cu reflexe autoritariste si mafiote, avand drept unic obiectiv mentinerea si sporirea aberanta, pentru aceeasi nomencklatura activisto-securista, a privilegiilor personale. Ca modelul a fost unul de import, voi incerca sa demonstrez, recurgand la cateva citate dintr-o serie de dialoguri purtate intre Vladimir Bukovski si Marius Oprea (un remarcabil tanar istoric roman si unul dintre putinii intelectuali ne-recuperati de sistemul ticalos) si reproduse in paginile ziarului “Ziua” in vara anului trecut. Dar, cine este Vladimir Bukovski si, de ce ar trebui ca, spusele sale, sa dea de gandit celor ce le asculta ? [..]
Text integral
Luni, 7 februarie 2005
Quo vadis Romania ? (1) - Mihai Gheorghiu, 6 februarie 2005
In curand se implinesc doua luni de la ultimele alegeri generale desfasurate in Romania !
Este un timp deopotriva suficient si pentru a nu se putea spune ca noii formule de Putere nu i s-a acordat o “perioada de gratie” pentru a demonstra ceea ce poate, dar si pentru a trage primele concluzii si a ne putea pronunta asupra chinuitoarei intrebari care, celor mai multi, le-ar veni pe buze: Nu cumva am fost, din nou, inselati, mintiti cu promisiuni gaunoase ?
Si, pornind de aici, voi incepe un ciclu de editoriale grupate sub titlul de mai sus. Pentru ca, sunt tentat sa cred ca, dupa 15 ani de sperante neimplinite si suferinte, nebanuite de cei multi in acel insangerat decembrie ’89, destui compatrioti ar trebui sa-si puna intrebarea: Incotro se indreapta Romania ? [..]
Text integral
Duminică, 6 februarie 2005
Propaganda ieftina diseminata cu complicitatea presei, spera sa anestezieze publicul incult in materie de politica autohtona - Mihai Gheorghiu, 5 februarie 2005
(Un comentariu pe marginea articolului: "Reorientarea catre PPE a PNL decurge firesc - O.B" http://www.ziua.net/display.php?id=3009&data=2005-02-03)

  In privinta respectarii normelor deontologice ale jurnalistului semnatar, dl O.B. (!?!), informeaza opinia publica, pin recurs la un titlu manipulatoriu, asupra stadiului in care se afla proiectul de unificare a penelistilor cu pedistii sub o noua sigla despre care deja s-a mai facut destula valva, in ultimele doua saptamani in presa. E vorba de gaselnita d-lui Valeriu Stoica, eminenta cenusie penelista care ar vrea ca Alianta DA, probabil urmand procedurile de metamorfoza politica deprinse de la FSN, sa se transforme, peste noapte si pe nesimtite in Partid Popular.
   Si ca diversiunea sa se bucure si de succesul scontat, obiectivul jurnalist ce este O.B., dupa ce face o introducere ditirambica a unui "prestigios" si autentic liberal, dl Petre Guran, extenuat de demersul introductiv ii cedeaza acestuia cuvantul, reproducandu-i un pretins articol. [..]
Text integral
Sâmbătă, 5 februarie 2005
Cincinalele crestinarii a-mistice - Ioan Rosca, 4 februarie 2005
       Recent, un sondaj arata ca romanii sint cel mai credincios popor din lume: ei CRED- intr-un procent impresionant (aproape de 100%...)
       Pentru cine a respirat aerul putrid al societatii romanesti, aceasta stire stirneste nedumeriri, intrebari... si repulsii.
        Cum sa impaci cresterea fulgeratoare a religiozitatii cu comportarea tot mai deplorabila a romanilor- care dovedeste amoralitatea crasa indusa de sistem? [..]
Text integral
Vineri, 4 februarie 2005
Zbuciumul politic orbesc - Ioan Rosca, 3 februarie 2005
   Sa ne imaginam ca, exasperata de umilirea si jaful la care e supusa acum (in numele capitalismului)- populatia romaneasca sustine instalarea unui regim " cu adevarat comunist". Toate averile personale sint confiscate, totul devine proprietate comuna. Un fel de corporatie unica romaneasca, la care toti devenim actionari- cu parti egale. Un sistem de administratori (mai mult sau mai putin inspirati , mai mult sau mai putin onesti) gestioneaza cetatea. Un stat omniprezent, cu un sistem represiv mai mult sau mai putin feroce- asigura stabilitatea sistemului. Etc.[..]
Text integral
Joi, 3 februarie 2005
Publicam azi, in loc de editorial, o contributie propusa spatiului Procesul Comunismului, la care subscriem - Ioan Rosca, 2 februarie 2005

ADEVĂR ŞI DREPTATE
UNIUNEA MONDIALĂ A ROMÂNILOR LIBERI,

Intenţia partidului de guvernământ de a modifica Legea Nr. 187/07.12.1999 « Pentru deconspirarea Securităţii ca poliţie politică » - singurul act normativ referitor la lichidarea totalitarismului marxist care a putut să fie adoptat în cursul celor 14 ani care au trecut de la răsturnarea politică din decembrie 1989 – îi oferă Societăţii Civile prilejul să intervină în procesul legislativ prin propuneri menite să amelioreze şi să întărească textul Legii. [..]
În fine, mai rămâne de definit în drept natura intrinsec criminală şi criminogenă a marxismului, ca doctrină oficială a totalitarismului care a dăinuit în România o jumătate de veac Această măsură protectivă, întru totul simetrică cu aceea care a fost luată în cazul hitlerismului ca doctrină a totalitarismului naţional-socialist, presupune însă o prealabilă desbatere al cărei loc nu este aici şi acum.
Ion Varlam, Secretar-general al UMRL, Preşedintele Adevăr şi Dreptate
Text integral
Miercuri, 2 februarie 2005
Problema cu securisto-comunistii - Alexandru Platon, 1 februarie 2005
Desigur ca multi se intreaba: de ce mai discutam de securisti si comunisti in 2005 ?
Adevarul e ca si in 1990 se intrebau la fel, dar atunci o faceau mai des, aveau mai multe ocazii, acum mirarea lor e legata nu atat de subiect cat de simplul fapt ca cineva mai poate avea astfel de curiozitati care n-au nici o pertinenta in realitatea romaneasca de azi. [..]
Text integral
Marţi, 1 februarie 2005

< Pagina principala Piata Universitatii 2005